Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Najvýznamnejší predmet zbierkového fondu Kysucká Madona na expertíze v Bratislave

Najvýznamnejší predmet zbierkového fondu Kysucká Madona na expertíze v Bratislave

Čadca (27.4.2010) - Na najvzácnejšom predmete archeologických zbierok Kysuckého múzea v Čadci prebehne expertíza. Postará sa o ňu Doc. PhDr. Michal Slivka, CSc. z katedry archeológie Filozofickej fakulty Univerzity Komenského v Bratislave. Z iniciatívy docenta Slivku sa plastika svätice, nazývaná aj „Kysucká Madona“, podrobí detailnej expertíze, ktorá pomôže odhaliť jej pôvodný účel, funkčnosť a význam. Archeologička Mgr. Danka Majerčíková z Kysuckého múzea v Čadci, ktorého zriaďovateľom je Žilinský samosprávny kraj, priblížila proces, akým sa tento unikát dostal do zbierkového fondu múzea: „V júli 1990 skúmala archeologička Marcela Ďurišová z Kysuckého múzea stredoveký cintorín v Radoli-Koscelisku.

Jedna z brigádničiek, študentka Eva Brezinová, našla v rozrušenom murive zaniknutého kostola gotickú kostenú plastiku. 84 milimetrov vysoká soška pôvodne zrejme tvorila súčasť výzdoby väčšieho sakrálneho predmetu. Bola zhotovená v Nemecku alebo Francúzsku niekedy v 14. storočí a pri absencii drobnej gotickej plastiky na Slovensku sa vďaka svojmu výtvarnému spracovaniu zaraďuje medzi unikáty.“ V súčasnosti zbierkový fond Archeológie tvorí 1906 zbierkových predmetov.


Budeme v napätí očakávať, aké výsledky prinesie expertíza. Tešíme sa, že o naše zbierky majú záujem aj iní odborníci,“ povedal na margo spolupráce riaditeľ Kysuckého múzea v Čadci, Dr. Miloš Jesenský. Po vykonaní povinnej administratívy, sa plastika svätice prevezie do Bratislavy, kde sa odhalí jej skutočná podstata.

Lenka Jancová - komunikačný manažér KM


Vytvorené: 11.05.2010