Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Skanzen ponúka miesto pre detské hry - nové miniihrisko

Skanzen ponúka miesto pre detské hry - nové miniihrisko

Čadca 23.06.2010 - Múzeum kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke je miesto, ktoré navštevujú všetky vekové kategórie. Pre starších je príjemnou spomienkou na mladosť, pre mladších je studnicou nových poznatkov z histórie. Skanzen prezentuje kopaničiarsky spôsob osídlenia, ktorý bol charakteristický pre kysucký región. Počas sezóny (máj - október) múzeu pripravuje pre návštevníkov takmer každú nedeľu kultúrne podujatia s bohatým programom, realizuje prezentáciu múzea ako živej dediny a to chovom hospodárskych zvierat, pestovaním poľnohospodárskych plodín a živou kuchyňou jedál z minulých rokov, z dôb starých mám.

Kysucké múzeum sa rozhodlo skanzen zatraktívniť novým miniihriskom zábavy pre najmenšie ratolesti. „Vďaka projektu „Múzeum deťom“ čaká na všetky deti v skanzene prekvapenie v podobe pestrého miniihriska zábavy a oddychu, v ktorom si deti môžu spestriť svoj pobyt v skanzene zábavou a hrou na nových drevených hračkách. Medzi objektmi ľudovej architektúry tak tieto zariadenia príjemne spestrujú okolie. Kysucké múzeum v Čadci bolo úspešné v získaní finančných prostriedkov Európskej únie z Európskeho fondu regionálneho rozvoja v rámci Programu cezhraničnej spolupráce Poľsko - Slovenská republika 2007-2013,“ priblížila novú atrakciu v skanzene projektová manažérka Kysuckého múzea, Ing. Michaela Perďochová. Hojdačky, preliezačky, kolotoč, šmýkačka a mnoho ďalších prvkov v pestrých farbách vyrobili študenti Strednej drevárskej školy z Krásna nad Kysucou. Ihrisko sa mohlo dobudovať aj finančným príspevkom Žilinského samosprávneho kraja, ktorý je zriaďovateľom nielen Kysuckého múzea ale aj spomínanej strednej školy.

V piatok, 18. júna vyskúšali nový areál zábavy a oddychu deti z materských škôl z poľskej obce Strumień a Materskej školy z Vychylovky. Prostredníctvom vydareného podujatia „Maškariáda“ sa deti odeté v rozmanitých maskách vyšantili na novom miniihrisku, spoločne zatancovali na detskej diskotéke a ochutnali kapustniaky, zemiakové placky i sladké koláče. Predtým však spoznali tajomstvá Kaštieľa v Radoli, repliku mamuta v životnej veľkosti v Spoločnej prírodovednej expozícii v Krásne nad Kysucou a previezli sa do úvrate vo vagóne ťahanom lokomotívou. Prostredníctvom projektu Múzeum deťom čaká na najmenších ešte jedno podujatie. 30. septembra sa skanzen zmení na miesto lietajúcich šarkanov, pestrých farieb a smiechu. Podujatím „Šarkaniáda“ sa spoznajú deti z Poľska a zo Slovenska, prebehne súťaž o najkrajšieho vlastnoručne vyrobeného šarkana, oboznámia sa s remeslami drotárstvom, košikárstvom či rezbárstvom. O udalosti informovala Lenka Jancová z Kysuckého múzea v Čadci.


Vytvorené: 24.06.2010