Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Video: Najkrajšie hríby rastú na Kysuciach

Video: Najkrajšie hríby rastú na Kysuciach

Hríby na Kysuciach by túto sezónu rástli aj na betóne, no ešte neprekonali strach z metropolitného ruchu. Domorodí Kysučania ráno len zľahka prebrúsia kosu a vydajú sa naslepo do lesa. Ako náhle ich po po nose pošteklí prvá smreková vetvička, začnú kosiť hríby. Takto vytvorené cestičky neskôr využívajú šikovní drevorubači, aby sa pohodlne dostali k svojej obľúbenej činnosti - vyrezávaniu našich krásnych lesov.

Nakosené hríby prídu ženy poobede s hrabľami poprevracať na druhú stranu, pričom si pospevujú takzvané húbnice-špecialne upravené trávnice. Hríby do večera dostatočne preschnú a v noci pohodlne narastie nová várka. Bystrická dolina je pre hríby špecifická tým, že silnejšie kusy, ktoré neboli včas pokosené, je potrebné namáhavo odstraňovať za pomoci ťažkej techniky.

Popredná nemecká firma Pilzkaufen ltd. zaoberajúca sa výkupom a spracovaním hríbov dementovala špekulácie na svetových trhoch ohľadom výkupu ďalšieho hríbu z Kysúc, nakoľko sa jej ešte nepodarilo spracovať ten jeden z minulého roku, pričom po jeho zakúpení prešla firma na troj-smenú prevádzku.

Jeden z týchto kapitálnych úlovkov mal v tomto roku zdobiť aj námestie obce Stará Bystrica, avšak hlavný architekt obce nepovolil jeho situovanie z dôvodu "Zatienenia dominanty Slovenského orloja".

Všetky informácie uvedené v článku boli ponechané širokej fantázii autora, pravdou však ostáva, že nádherných hríbov máme na Kysuciach naozaj hojne.

text, foto, video : S. Hulita


Fotogaléria k článku :

hrib-pravy-kysuce-2010-1.jpg
hrib-pravy-kysuce-2010-2.jpg
hrib-pravy-kysuce-2010-3.jpg
hrib-pravy-kysuce-2010-4.jpg
hrib-pravy-kysuce-2010-5.jpg
hrib-pravy-kysuce-2010-6.jpg
hrib-pravy-kysuce-2010-7.jpg
hrib-pravy-kysuce-2010-8.jpg

Súvisiace kategórie článkov :

Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 18.08.2010