Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Karatisti z Čadce zbierajú cenné kovy

Karatisti z Čadce zbierajú cenné kovy

Čadca 13.2.2011 - Karatisti ZZO Čadca vycestovali do Bratislavy na 3.kolo AKB (Asociácia karate Bratislava), ktorá združuje 16 klubov zo SR a kde karatisti chodia skúšať nových pretekárov a tí skúsenejší si chodia zdvihnúť sebavedomie pred ťažšími turnajmi. Tento turnaj umožňuje pretekárom nastúpiť, ak to stihnú a kategórie sa neprekrývajú, do dvoch kategórii. Po dve medaile doniesli Marek Pončka, Matúš Hudec, Adam Hudec, Nikola Prengelová, Natália Dorociaková, Marek Mariak, Ján Jurga a po jednej Matúš Poništ, Matej Švábik, Dávid Kajánek.

10 pretekárov vybojovalo dohromady 17 pódiových umiestnení. Pončka a bratia Hudecovci sa nevedeli uskromniť a ,,neskromne uchmatli" len zlaté. Turnaj sme brali ako výbornú predprípravu na 1.kolo Slovenského pohára detí a žiakov do 13 rokov,ktorý sa konal 19.2. v Žiline. Slovenský pohár je povinná súťaž na ktorej sa zbierajú body, potrebné na účasť na M-SR. Ďalšími turnajmi, kde sa zbierajú body potrebné na M-SR sú krajské poháre a CEKL (central european karate league).Na Slovenský pohár do Žiliny vycestovali prvý krát aj dievčatá Veronika Pišteková a Ema Repčíková, ktoré nastúpili v kat.8-9.rokov v súborných cvičeniach kata. Nádejný karatista nastúpil aj v kat. ml. žiak 8-9 rokov Ján Jurga ml., Ema, Veronika a Janko prišli na súťaž hlavne zbierať skúsenosti a pozrieť sa ako to na turnaji s tak vysokou úrovňou chodí.

Videli prečo SR patrí medzi sedem najlepších krajín na svete v tejto disciplíne. Svedčia o tom aj dve medaile Slovenských reprezentantiek z Majstrovstiev Európy Kadetiek a junioriek ktoré sa konali 11 až 13.2.2011 v Srbsku a odkiaľ doniesli Slovenky 1 zlatú a 1 bronzovú medailu. Veronika, Ema a Janko musia popracovať ešte na technike a na vnútornom prejave a zvýšiť počet kata aj keď Janko už má v zásobe nejaké kata, ale musí ešte vyčistiť techniku a popracovať na detailoch. Veď na Slovenskom pohári môžte vidieť 8-9 ročných cvičiť kata s najvyššou obtiažnosťou. Ale oni sa tomu venujú už nejaký ten rok a naša mládež čosi viac ako polrok.

Prejdem ku naším zápasníkom. Do kumite nastúpili Dávid Kajánek, Marek Mariak, Marek Pončka, Adam a Matúš Hudecovci, Matej Švábik, Tomáš Dubač, Branislav Kováčik, Filip Kajánek a Ján Jurga. Štandardne si domov doniesli medaile Marek Pončka a Matúš Hudec za prvé miesta a Marek Mariak s Adamom Hudecom za 3.miesta.Zvyšný chalani potrebujú viac takýchto turnajov aby sa chytili a aby sa ku silnej štvorke Pončka, bratia Hudecovci a Mariak pridali ďalší pretekári. Najbližšie k tomu má Dávid Kajánek. Dúfam že sa rýchlo dostane so sobotňajšieho sklamania, poučí sa a naštartuje ho to do toho správneho,,levelu".

Najbližšia súťaž je o týždeň v Poľskej Lodži, kde štartuje nový ročník CEKL prvým kolom. Chlapci sa budú musieť popasovať s pretekármi z celej EÚ, Ruska, Ukrajiny, Bieloruska, krajín severnej Afriky a blízkeho východu. ZZO Čadca bude mať s touto súťažou min. náklady, nakoľko prvý krát pôjdu najlepší Čadčania po hlavičkou reprezentácie SR. Komisiou štátnej reprezentácie, po dlhšom pozorovaní, boli vybraní Marek Pončka, Adam Hudec, Kristián Michalec a Matúš Hudec. Uvidíme ako sa chlapci zhostia novej úlohy, veď reprezentovať svoju krajinu, je veľmi zodpovedná úloha. Chlapcom držme palce.

  1. Matúš Hudec 1.miesto 8-9.r.1+32kg
  2. Marek Pončka 1.miesto 10-11r.-35kg
  3. Adam Hudec 3.miesto 12-13r.-45kg
  4. Marek Mariak 3.miesto 12-13r. -50kg

Karate klub ZZO Čadca, Foto: Matúš Hudec na stupni víťazov


Kategória: ŠPORT TOP | Vytvorené: 21.02.2011