Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

43. ročník celoslovenskej literárnej súťaže Jašíkove Kysuce sa blíži

43. ročník celoslovenskej literárnej súťaže Jašíkove Kysuce sa blíži

Čadca 26.06.2011 - Prozaici do 35 rokov, ktorí zatiaľ nepublikovali knižne, sa môžu do 31. októbra 2011 prihlásiť do 43. ročníka celoslovenskej literárnej súťaže Jašíkove Kysuce. TASR o tom informoval tajomník Spolku slovenských spisovateľov Pavol Janík.

Súťažné texty musia byť podľa Janíka označené menom a priezviskom autora. „Súťažiaci musí uviesť vek a kontaktné údaje - adresu bydliska, číslo telefónu a upozorniť, ak text zasiela z cudzej e-mailovej adresy. Krátke prózy môžu autori zaslať elektronickou poštou na e-mailovú adresu jasik@kniznica-cadca.sk, alebo poštou na adresu Kysucká knižnica v Čadci, ul. 17. novembra 1258, 02201 Čadca so značkou Jašíkove Kysuce. V prípade poštovej zásielky by mal byť text vytlačený na papieri alebo na elektronickom nosiči. Súťažné prózy doručené po uzávierke zaradia organizátori do nasledujúceho ročníka súťaže,“ uviedol Janík.

Organizátori uvítajú podľa tajomníka Spolku slovenských spisovateľov stručný životopis autorov, prípadne aj autocharakteristiku a fotografiu. „Uvedené údaje budú zverejnené. Tým, že ich súťažiaci zašle spolu so súťažnými prácami, dáva organizátorom povolenie zverejniť ich na internetových stránkach, prípadne v zborníku vybraných prác. Ak si autor želá, môžu byť jeho práce zverejnené pod pseudonymom. Ak má záujem komunikovať s ostatnými súťažiacimi, môžeme zverejniť jeho e-mailovú adresu,“ povedal Janík.

Súťažné texty organizátori postupne uverejnia na internetovej stránke www.jasikovekysuce.sk v poradí, v akom budú prichádzať. „Vyjadrovať sa k nim bude nielen odborná porota pozostávajúca zo zástupcov Spolku slovenských spisovateľov, Asociácie organizácií slovenských spisovateľov, Literárneho fondu a Kysuckej kultúrnej nadácie. Názormi, zaslanými e-mailom alebo poštou na adresu knižnice, môžu súťaž obohatiť aj čitatelia internetovej stránky. Príspevky nezasielame späť ani na vyžiadanie,“ dodal Janík.

Celoslovenskú literárnu súťaž Jašíkove Kysuce vyhlásili Spolok slovenských spisovateľov, Literárny fond SR, Žilinský samosprávny kraj, Kysucká knižnica v Čadci a Kysucká kultúrna nadácia.

Rudolf Jašík

prozaik, básnik, redaktor, účastník SNP
* 2. december 1919, Turzovka - † 30. júl 1960 Bratislava, pochovaný je v Partizánskom

Rudolf Jašík sa narodil ako najstarší z troch detí - synov, v rodine kysuckého mäsiara, ktorý v roku 1924 skrachoval a potom sa vybral do Kanady za prácou. Na Kysuciach ho vychovávala stará mama s finančnou podporou matkinej sestry R. Jašíka, ktorá žila v USA. Viac tu ->


Vytvorené: 06.07.2011