Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Video: Kysucká šachová škola zorganizovala prvý medzinárodný šachový festival

Video: Kysucká šachová škola zorganizovala prvý medzinárodný šachový festival

Čadca 01.02.2012 - Kysucká šachová škola v spolupráci s TJ Slávia Caissa Čadca, TJ Mladosť Žilina, SK Slávia Orlová (ČR) a UKS Pionier Jastrzebie Zdrój (PR) zorganizovala dňa 28. januára 2012 v Dome kultúry Čadca svoj prvý medzinárodný šachový festival.

6. miesto Branislava Šulgana na Turnaji Liga Miest

V rámci festivalu sa odohrali dva medzinárodné turnaje mládeže "Liga Miest". Turnaj Liga Miest „A“ a turnaj série Spectrum chess, ktorý je súčasťou celoslovenských turnajov GPX Slovensko. Festivalu sa zúčastnilo neočakávane veľký počet 176 detí vo veku od 5 do 16 rokov a ďalších 50 rodičov, trénerov a organizačných pracovníkov.

V uzavretom turnaji Liga Miest "A" hralo 24 hráčov, ktorí si účasť vybojovali v kvalifikačných turnajoch našich českých a poľských partnerov. Víťazom sa stal Vít Kostka z SK Slávia Orlová so ziskom 6 bodov. Druhé miesto si vybojoval Maciej Karp z UKS Pionier Jastrzebie Zdrój a tretie miesto obsadil Patrik Malzer z TJ Slovan Havířov. Najvyššie umiestneným slovenským zástupcom sa stal Branislav Šulgan z domácej Caisse Čadca, ktorý so ziskom štyroch bodov vybojoval celkové 6. miesto. S rovnakým počtom bodov nasledovali Radoslav Šustek a Marek Ardamica z Tj Mladosť Žilina. Najlepším dievčaťom - na celkovom 10. mieste sa stala Adriana Krivková z TŠC Luna Martin. Výsledky tu.

Na turnaji Spektrum Chess sa blysol Rudolf Jurčík

V otvorenom "B" turnaji Spektrum Chess zaradenom do celoslovenskej klasifikácie GPX Slovensko štartovalo 152 hráčov, z toho 117 zo Slovenska a 35 malých poľských a českých šachistov. V náročnom turnaji dominovali poľskí hráči: zvíťazil Mikolaj Wodecki, ktorý svojim súperom povolil len jednu remízu a 6 partii vyhral. Druhé miesto so ziskom 6 bodov obsadil Mateusz Bober a tretí skončil Stanislaw Drozniak. Medailové priečky tesne unikli Filipovi Priečinskému z Tj Mladosť Žilina a Rudolfovi Jurčíkovi z Chess Clubu Turzovka. Výborným výsledkom sa za domácich hráčov prezentoval Anton Sventek - so ziskom 5 a 1/2 boda čím si vybojoval celkové 12 miesto. Výsledky tu.

V redukovanom poradí hráčov zarátavaných do série GPX Slovensko si svoje postavenie v kategóriach do 8, 11 a 14 rokov o takmer 100 bodov vylepšia 4 a 1/2 bodoví domáci hráči: Juraj Adamčík, Samuel Sventek (tretie miesto v kategórii chlapcov do 11 rokov), Denis Kuka a Dávid Slivka a nový perspektívny hráč reprezentujúci Gymnázium J.M.Hurbana Kristián Hanec.
Viac ako 50 % možných bodov dokázali vybojovať: Dominik Klimek, Fedor Gabriš, Peter Šulo, Mirko Klieštik, Stanislav Gabriš, Mirko Murčo a Peter Grochal. Potešila aj Mária Kubicová zo ZŠ M. R. Štefánika, ktorá vybojovala 3. miesto v kategórii dievčat do 11 rokov. Po zarátaní získaných bodov bude veľmi potešujúce sledovať aktuálne poradie v GPX Slovenska: /výsledky/ a tiež na našej webovej stránke : www.caissa.sk  pretože viacero detí Kysuckej šachovej školy majú už v tomto ročníku reálnu šancu postúpiť do semifinále GPX. Najbližší z turnajov GPX sa uskutoční v Žiline dňa 18.2.2012 a naše deti na ňom nebudú chýbať.

Kysucká šachová škola

Šachový festival bol počtom účastníkov najväčší na Slovensku. Deti hrali v jednej veľkej sále, v hale a malej sále na 88 šachovniciach s 88 digitálnymi šachovými hodinami. Počas festivalu bolo odohraných viac ako 600 partii a deti vykonali viac ako 20 000 ťahov. Dom kultúry v Čadci poskytol v porovnaní s inými mestami bezkonkurenčné podmienky pre šach detí.

Kysucká šachová škola

Fotografie i video z festivalu bude po spracovaní postupne dopĺňané na web stránku Kysuckej šachovej školy (www.caissa.sk/skola/). Kysucká šachová škola verejne oceňuje aj podporu Mesta Čadca, Domu kultúry a podnikateľov: Kysucké pekárne Vilija Čadca, Viliam Kocúrek Autoprofit Čadca, Peter Bakala Livestyle, Ing. Pavol Krkoška Chovateľské potreby, Ing. Pavla Kristofčáková ŠÚ SR Žilina.
Podpora kysuckého šachu pre deti je aj podporou Kysúc. Pre Kysuckú šachovú školu je motiváciou, aby poskytla šach deťom z Kysúc ako prostriedok na rozvoj ich inteligencie, bol pre ne pozitívnou zábavou a možnosťou bojovať o tituly majstrov Slovenska, tak ako sa nimi už stali iní odchovanci šachového klubu Slávia Caissa Čadca.

Mgr. Pavol Sedláček

Kysucká šachová škola
Námestie slobody 58, 022 01 Čadca
telefón: 0915 802 570
e-mail: pavol.sedlacek@gmail.com


Kategória: ŠPORT TOP | Vytvorené: 01.02.2012