Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Dialóg Ľuby Kainovej a Andreja Wsóla v kaštieli v Oščadnici do 19. apríla

Dialóg Ľuby Kainovej a Andreja Wsóla v kaštieli v Oščadnici do 19. apríla

Oščadnica 10.04.2012 - Kysucká galéria v Oščadnici v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja Vás pozýva na výstavu Dialóg Ľuby Kainovej a Andreja Wsóla, ktorá bude prebiehať priestoroch kaštieľa Kysuckej galérie v Oščadnici do 19. apríla 2012.

DERNIÉRA: 12.4.2012
Kurátor: Mgr. Dana Janáčková
Výstava je sprístupnená vo výstavných priestoroch Kysuckej galérie v Oščadnici.
Výstava potrvá od: 1.3.-19.4. Výstava je komornou ukážkou tvorby dvoch rozdielnych úvah a svojbytných mladých umeleckých vyjadrení v podaní magistrov umenia sochárky Ľuby Kainovej a grafika Andreja Wsóla.

Ľuba Kainová, rodáčka z Malaciek žije a tvorí v Lábe. (VŠVU v Bratislave 2004 - 2011, ateliér SOS, doc. Ján Hoffstädter, akad. soch.).
Keďže tvorba tejto autorky je skutočne ešte veľmi mladá, vydáva hlavne svedectvo jej počiatkov ako sa rodili ešte na akademickej pôde. Typická je neformálna výstavba diel, príležitostne i multimediálnych, v podobe výpravných rozmerných objektov, keď trojrozmerné tvaroslovie týchto príbehov kompozične situuje do priestoru. Vychádza síce z klasických sochárskych hodnôt, opiera sa o tradičné technológie, symboliku i tvaroslovie, ale odvážne ich posúva ďalej a obohacuje o nové fenomény.
Prítomné je napätie večného hľadania, experimentu, neustála chuť objavovať, rozvíjať či definovať pomocou skúšania a overovania nových hodnôt. Kreatívnosť, invenciu a hravosť v diele významne aktivizuje aj fantázia a esenciálne obohatená citová platforma, ktoré programovo vnáša do tvorby. Zaujímavé je materiálové prevedenie diel, kde tvorbu s klasickými ale aj netradičnými sochárskymi materiálmi rôzne kreuje, pričom obyčajne nechá vyznieť ich naturálnu farebnosť.

Druhým vystavujúcim autorom je Andrej Wsól. Narodil sa v Malackách, kde aj žije a pôsobí. (VŠVU v Bratislave 1999 – 2005, ateliér voľnej grafiky a knižnej ilustrácie, prof. Dušan Kallay, akd. mal. a ateliér tvorby cenín a rytectva, doc. Martin Činovský, akad. mal.).
Autor sa prezentuje voľnou grafickou tvorbou a komiksom. Diela z oblasti voľnej grafiky a exlibrisu majú skoršie datovanie a prezentujú rôzne techniky tlače z hĺbky, plochy aj výšky, predovšetkým suchú ihlu, litografiu a linoryt. Svoje prehodnotenie voľnej kresby v nich autor tlmočí v lyrických tóninách, príležitostne obohatených o jemné farebné valéry. V ostatnom čase ale svoju pozornosť upriamuje predovšetkým na experimentálne či menej tradičné projekty v podobe komiksov. V čierno-bielej farebnej škále vytvára tematizované série skladajúce sa poväčšine z viacerých častí, ktoré dopĺňa textovými sprievodmi. Diela majú presne rozvrhnutú kompozíciu a princíp rozkreslenia jednotlivých sekvencií. Do ich deja obyčajne vstupuje viacero postáv s pevnými obrysmi, dynamikou a napätím. Prostredníctvom nich najčastejšie rieši v expresívnom geste vypäté bojové situácie, alebo príležitostne siahne aj po odľahčenej humorom okorenenej zápletke.


Vytvorené: 11.04.2012