Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

55. výročie Folklórneho súboru Jedľovina v znamení galaprogramu Návraty

55. výročie Folklórneho súboru Jedľovina v znamení galaprogramu Návraty

Kysucké Nové Mesto 03.05.2012 - Už 55 rokov šíri folklórny súbor Jedľovina medzi ľuďmi krásu ľudového umenia. Piesňami a tancami sa snaží priniesť tradície všade tam, kde je o ne záujem. Rok strieda rok, tanečníka tanečník, tanečnicu tanečnica a muzikanta iný muzikant. Krása tancov a piesni je však večná. Repertoár FS Jedľovina sa stále rozrastá o čom Vás presvedčia aj v galaprograme, ktorý sa uskutoční v predpremiére dňa 6.5.2012 a v premiére dňa 12.5.2012. Ak Vám nie sú tradície ľahostajné a ľudová tvorba je Vášmu srdcu blízka, neváhajte a príďte sa na galaprogram zabaviť. Pozývajú Vás členovia FS Jedľovina.

Verejná predpremiéra k príležitosti 55.výročia založenia FS Jedľovina z Kysuckého Nového Mesta s podtitulom Návraty sa uskutoční 6. mája 2012 o 16:00 - Vstupné: 2.- €. Vstupenky je možné zakúpiť priamo na mieste, poprípade vopred v pokladnici Domu kultúry v Kysuckom Novom Meste.

História - Folklórny súbor Jedľovina

Folklórny súbor Jedľovina vynikol v roku 1957 s cieľom uchovať pre ďalšie generácie tradície ľudových piesní a tancov, ktoré po stáročia vytváral chudobný kysucký ľud. Jeho zakladateľom bol Róbert Miho, ktorý lásku k folklóru dostal do vienka vo svojej rodnej obci Terchová, preto i náš súbor niesol v prvých rokoch svojej činnosti názov Jánošik. Jeho prvými spolupracovníkmi sa stali práve jeho rodáci brat Jozef Miho, Jozef Rybár, Alojz Holúbek. Nechýbali však i Kysučania: Jozef Neslušan, Viliam Meško, Mária Mihová, Renáta Králiková, Milka Šusteková, Ján Fujak a ďalší. Postupne sa rady rozširovali a vytvorili sa pevné základy pre bohatú dlhoročnú činnosť súboru. Celých pätnásť rokov pracoval súbor pod vedením Róbera Mihu, jeho snahou bolo vytvoriť čo najpestrejší repertoár . Nechýbal medzi mini tanec z Terchovej, Detvy, Kyjova, Ždiaru, Východoslovenské cifry, Dievčenské karičky, Čapáše, Cigáň. Súbor Jánošik sa so svojím programom predstavil na festivaloch vo Východnej, Strážnici, Detve, Myjave, Terchovej, Rožňove pod Radhoštem, ale i v zahraničí v Bulharsku, Poľsku, Nemecku, Čechách a Rusku. FS Jánošík v tomto období pracoval pod záštitou ROH ZVL Kysucké Nové Mesto. FS Jánošík za šírenie ľudovej tvorby a reprezentáciu Kysúc získal v roku 1968 medailu „Za rozvoj Kysúc v okrese Čadca“.

V roku 1972 vedenia súboru sa ujal Mgr. Pavol Cienik a Folklórny súbor Jánošík bol premenoval na Folklórny súbor Jedľovina. Pán Cienik pôsobil ako choreograf a tanečný pedagóg v súbore do roku 1995. Toto obdobie bolo tiež veľmi priaznivé pre život súboru. Boli vytvorené mnohé choreografie : Osčadnici pri muzike, Tanec z Terchovej, Fašiangový tanec, Hrabačky, Vadičovský regrút, Drotár, Pásla kozy na laze, Tanec z Horehronia, Východoslovenský tanec, dievčenský tanec z Gemera, Kosci, Detva, Cigánský tanec, pásmo Pernikári. V tomto čase pôsobili v súbore i pomocní choreografi: v roku 1983 - 1985 Ing. Ján Horvát, ktorý postavil Zbojnícky tanec, v rokoch 1985- 1990 Ing. Peter Okuliar, ktorý postavil tance Terchovská veselica, Suchohorská trojka, Šikovná z Liptova. Niektoré choreografie tancov vytvorili pozvaní choreografi: p.Štefan Antalík tanec Ždiarska vidla, Ing. Igor Krista Horehronský dupák. Takýto bohatý program prezentoval súbor takmer po celom Slovensku: Bratislava, Humenné, Vyšné Ružbachy, Martin, Trenčín atď. , na festivaloch v Detve, Terchovej, Strážnici, Rožňove pod Radhoštem. Vycestoval mnoho krát do Poľska, Bulharka, Čiech a Maďarska. FS Jedľovina získal v roku 1987 pamätnú medailu „Za zásluhy a rozvoj Kysúc“. V tomto období vznikla popri súbore i ženská spevácka skupina, pracuje od roku 1981. Pod vedením p. Dr. Paučíka vytvorila mnohé pásma : Posedenie u kmotry Dory, Vykášanie lúk, Dožinky, Priadky o pod. Veľkú časť tohto obdobia bol garantom súboru DK ZVL KNM, zmeny v naše spoločnosti však priniesli i zmeny do života súboru. V roku 1995 nastala zmena vedenia a systému práce FS.

Od roku 1996 folklórny súbor Jedľovina pracuje ako občianske združenie a novým organizačným vedúcim sa stal Bc. Pavol Kopták. Súbor sa tak stal samostatným právnym subjektom, čo pre všetkých členov znamená nový tvorivý prístup k práci.V jeho radoch v súčasnosti tancujú, hrajú a spievajú študenti, robotníci, technici ,učitelia, lekári a ďalší nadšenci, ktorých očarila krása a bohatstvo slovenského ľudového umenia. Spevy, tance a hudbu čerpá najmä z Kysúc : Drotár, Vykášanie lúky. Pásla kozy na laze, Vajčovský regrút, Posedenie u tetky Dory, V Oščadnici pri muzike, Terchovská veselica atď. Zachytáva však i iné národopisných oblastí Slovenska: Horehronský dupák, Šikovná z Liptova, Suchohorská trojka, Ždiarska vidla, Dievčenský tanec z Gemera, Nad fľaškou zo Zemlína , Šarišská cifra, Tance zo Zamutova. So svojim programom sa viackrát predstavil na folklórnych slávnostiach v Terchovej, Rožňove pod Radhoštem, Dolní Lomnej, Goralských slávnostiach v Skalitom, Bekytských slávnostiach v Turzovke, Jablunkove, Třinci, na stretnutí Kysučanov v Bratislave, v Rajeckých Tepliciach, v Považskej Bystrici atď.

Krásy nášho folklóru sa snažíme prezentovať i v zahraničí. Zúčastnili sme sa 25. medzinárodného folklórneho festivalu Burgas - Bulharsku (1996), Dni slovenskej kultúry Toruň - Poľsko ( 1996),Dni slovenskej kultúry Krakov - Poľsko (1997, 2005), Medzinárodný folklórny festival Žiwiec - Poľsko (1997), Medzinárodný folklórny festival zahraničných Slovákov Kysač - Srbsko a Čierna Hora (1998, 2001), Goralské slávnosti Milowka - Poľsko (2001, 2005), Medzinárodný folklórny festival Miszków - Poľsko( 2000), Dni slovenskej kultúry Warsawa - Poľsko(2002), Medzinárodný folklórny festival Petina - Taliansko (2002), Dni slovenskej kultúry Chiano-Terme - Taliansko (2004), Medzinárodný festival mladých Lisabon - Portugalsko (2006), Medzinárodný festival mladých Zakopané - Poľsko (2006). zdroj: jedlovina.sk


Vytvorené: 03.05.2012