Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Palárikove dni v obci Raková spestrilo aj Centrum voľného času Raková + foto

Palárikove dni v obci Raková spestrilo aj Centrum voľného času Raková + foto

Raková 16.05.2012 - V Obci Raková patril víkend (27.-29.4.2012) oslavám hneď niekoľkých jubileí. Presne 27. apríla tohto roku uplynulo 190 rokov od narodenia významného rodáka z tejto obce, Jána Palárika. Okrem iného, dôležitou súčasťou bolo otvorenie Námestia Jána Palárika, ktoré vybudovala Obec Raková v spolupráci s občanmi a dobrovoľnými darcami, ktorí prispeli na realizáciu dominanty tohto miesta - sochy Jána Palárika.

socha Jána Palárika

K oslavám 190. výročia narodenia kňaza a národného dejateľa, Jána Palárika, významnou mierou prispelo svojou organizačnou a kultúrnou činnosťou Centrum voľného času Raková, ktoré na novo postavenom námestí prezentovalo svoju činnosť a organizačne zabezpečovalo kultúrny program po takmer celý víkend.

Sobota patrila programu pre mladých. Postupne sa pódiu vystriedalo niekoľko súborov rôzneho rangu. Začiatok sa niesol v znamení vystúpení detí a mládeže z Centra voľného času Raková. Vystúpili aj miestne mažoretky ELLA. Okrem domácich súborov navštívili Rakovú aj mažoretky ASTRA zo Zákopčia a takisto aj tanečná skupina Margarétky. Okrem nich to boli tanečno-hudobné súbory mládežníkov z Rakovej. Návštevníci sa mohli zapojiť do „Školy tanca“, či pozrieť divadelné predstavenie v podaní súboru Monzum. Kombináciu aerobiku a latinsko-amerických tancov predviedla Mária Kvašňovská so svojím tímom ZUMBA. Nechýbali koncerty rôznych skupín. Hudobní nadšenci si prišli na svoje pri tónoch rockového zoskupenia T.O.R. bandu, na gospelovú nôtu zahrali súrodenci Jopčíkovci so svojou kapelou David Dave a skupina Dizraeli.

Nedeľný program zavŕšil oslavu Palárikových dní. Záverečný deň slávností patril oslave ľudových tradícií. Ešte predtým však vystúpili mažoretky zo Staškova, hudobno-dramatické súbory z materských škôl Korcháň a Fojstvo, detské ľudové súbory Púpavienky z Rakovej a Studnička zo Zákopčia.

V poludňajších hodinách vystúpila ľudová speváčka Zuzana Gacíková, ktorá svojim spevom potešila nejdeného fanúšika ľudovej piesne. Vystúpila tiež pop-rocková speváčka Michaela Martykánová.
V prestávke kultúrneho programu p. Anton Heglas, starosta Obce Raková, ocenil riaditeľku Centra voľného času Raková p. Editu Brisudovú, riaditeľky materských škôl p. Adrianu Makuchovú, p. Alenu Hanulákovú, riaditeľa základnej školy p. Jozefa Haviara a ďalších významných činiteľov, ktorí svojou činnosťou prispievajú ku skvalitneniu kultúrno-vzdelávacej činnosti v Obci Raková a jej okolí. Potom nad námestím vyrástol vysoký máj za spevu hudobno-dramatickej skupiny Ďuma a ženskej folklórnej skupiny Rakovanka.

Folklórny súbor Kysučan a známa kysucká heligónkarka a ľudová speváčka Vlasta Mudríková boli vrcholom nedeľňajšieho kultúrneho programu.
Aj tieto dni poukázali na potrebu kultúrneho využitia v dnešnej uponáhľanej dobe. Organizátori predviedli veľký kus poctivej práce, aby sa oslavy mena a tradícií Jána Palárika zapísali do sŕdc všetkých Rakovanov zlatými písmenami.
Poďakovanie patrí všetkým, ktorí akýmkoľvek spôsobom prispeli k vydarenému víkendu plného zábavy, kultúry a tradícií. Menovite treba vyzdvihnúť úsilie zamestnancov Obce Raková, Centra voľného času Raková, pedagógom, účinkujúcim a netreba zabudnúť ani na všetkých návštevníkov, či už miestnych alebo z okolitých miest a obcí, ktorí svojím potleskom ocenili snahu všetkých zainteresovaných.

Autori článku: Milan Gončár, Eduard Koprna Foto: E. Koprna

POĎAKOVANIE

V piatok 27.04.2012 som sa zúčastnila osláv odhalenia sochy Jána Palárika, jej posvätenia a posvätenia nového námestíčka v Rakovej. V tejto oslave bolo skĺbené viacero významných udalostí a nechýbala ani sv. omša, ktorú koncelebroval pán biskup Tomáš Gális. Ako vždy, ani tento krát Rakovania nesklamali, svojím spevom, jednotnými odpoveďami pri Bohoslužbe. Z hrdiel detí bolo cítiť radosť, aj krojované rakovanky výstižne zaspievali pieseň o ťažkom živote kysuckého drotára. A napokon chrámový zbor, ktorý môže konkurovať mnohým profesionálnym zborom, ako vždy bol famózny.

Za všetkým sa skrýva kus práce, starostí, ale Raková to vie, vie zorganizavať, nezabudnúť na detaily, na výzdobu a všetko čo k tomu patrí. Pretože som tam vyrastala mám krásne spomienky na túto dedinu, ako sme zdobievali kostol, chodili na faru a gazdinka mala vždy zásoby rôznofarebných cukríkov. Vybavujú sa mi v mysli starý panko Dupkala s akou dôstojnoťou vykonávali každý obrad, ako úžasne vedeli rozprávať príbehy a udalosti Starého a Nového zákona a k spomienke na nich sa automaticky vynára spomienka na malú Veronku a jej šikovné ruky, ktorými vedela robiť krásne ozdoby na rôzne príležitosti a starala sa o okolie kostola.

Oslavy Palárikovej Rakovej mali vždy svoje čaro. Pri návšteve rôznych udalostí konaných v Rakovej mám pocit hrdosti, že tu mám korene a aj napriek tomu, že už odišlo do večnosti viacero ľudí, s ktorými som sa rada stretávala, veľmi rada sa vraciam.
Chcem takto vyjadriť vďaku všetkým, čo sa podieľali na príprave osláv, starostovi obce, ktory si vie zastať svoje postavenie.

Ďakujem.

Bc. Helena Matláková, rod. Harantová, Podvysoká


Fotogaléria k článku :

palarikove-dni-rakova-2012-10.jpg
palarikove-dni-rakova-2012-9.jpg
palarikove-dni-rakova-2012-8.jpg
palarikove-dni-rakova-2012-7.jpg
palarikove-dni-rakova-2012-6.jpg
palarikove-dni-rakova-2012-5.jpg
palarikove-dni-rakova-2012-4.jpg
palarikove-dni-rakova-2012-3-rakovanka.jpg
palarikove-dni-rakova-2012-2.jpg
palarikove-dni-rakova-2012-1.jpg
palarikove-dni-rakova-2012-11.jpg
palarikove-dni-rakova-2012-12.jpg
Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 16.05.2012