Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Sánkari hodnotili sezónu v rámci Slovenska. Najlepší sú Ninis, Zemaník, Petrulák a Gavlas

Sánkari hodnotili sezónu v rámci Slovenska. Najlepší sú Ninis, Zemaník, Petrulák a Gavlas

Čadca / Starý Smokovec 21.05.2012 - Letné i zimné športy každoročne vyhlasujú svojich najlepších športovcov za uplynulý rok. Túto milú povinnosť si splnil aj sánkarsky šport. Slovenský zväz sánkarov na svojom 17. valnom zhromaždení v Starom Smokovci hodnotil uplynulú sezónu a hodnotil ju ako úspešnú hlavne v juniorských kategóriách. Celoročná cieľavedomá práca prináša aj v sťažených podmienkach či už materiálnych, ale hlavne v oblasti kvalitných a vyhovujúcich dráh svoje ovocie v podobe kvalitných výsledkov. V rámci hodnotenia boli vyhlásení najlepší sánkari za rok 2012.

Hodnotilo sa v troch kategóriách - seniori, juniori, žiaci. Tréneri jednotlivých slovenských sánkarských klubov zhodnotili a zvážili športové výsledky pretekárov v jednotlivých kategóriách a na základe ich hodnotenia boli vyhlásení najlepší sánkari roka 2011.

Seniorská sánkarská jednotka Jozef Ninis

V seniorskej kategórii jednoznačne dominoval dvojnásobný účastník ZOH Jozef Ninis dlhoročná slovenská seniorská sánkarská jednotka. Na Svetovom pohári v Sigulde si vybojoval zatiaľ svoje najlepšie umiestnenie a to 10. miesto. Okrem toho skončil v rámci SP dvakrát na 14. mieste a jedenkrát na 15. mieste. Na Majstrovstvách sveta a na Majstrovstvách Európy skončil zhodne na 14. mieste a na Majstrovstvách Európy bol členom družstva ktoré obsadilo 5. miesto. Úctyhodná bilancia a zaslúžené prvenstvo. Je to zároveň prísľub do nasledujúcej sezóny, ktorá bude rozhodovať o splnení nominačných kritérií na ZOH v Soči, ktorých sa Jozef Ninis chce rozhodne zúčastniť.

Historicky prvú medailu z majstrovstiev Európy vybojovali Zemaník a Petrulák

Silná juniorská kategória sa niesla hlavne znamení kvalitných výkonov posádok dvojsedadlových saní, ktorými v súčasnosti slovenské sánkovanie disponuje. Ako najlepšie boli vyhodnotené naraz dve posádky dvojsedadlových saní, z ktorých jedna patrí sánkarom čadčianskej Lokomotívy. Marián Zemaník a Jozef Petrulák na Majstrovstvách Európy juniorov vybojovali pre Slovensko historicky prvú medailu a to bronzovú. Na Majstrovstvách sveta juniorov získali 7. miesto. V rámci Svetového pohára juniorov získali jedenkrát 3., 5. a 7. miesto. V konečnom hodnotení Svetového pohára juniorov získali 7. miesto Úspešní boli aj ako jednotlivci. Jozef Petrulák sa prebojoval na I. Zimné olympijské hry mládeže, kde bol členom družstva ktoré získalo 9. miesto. Marián Zemaník na Majstrovstvách Európy juniorov v kategórii jednotlivcov skončil na 10. mieste a bol aj členom družstva ktoré tu získalo 4. miesto. Na Majstrovstvách sveta juniorov bol v družstve ktoré skončilo na 8. mieste. Chlapci si svoje prvenstvo naozaj zaslúžili.

Žiacka jednotka Richard Gavlas

Žiacka kategória bola poslednou hodnotenou. Najlepším sánkarom sa stal ďalší Čadčan Richard Gavlas, Majster Slovenska v štartoch na ľade, druhý na Majstrovstvách Slovenska v štartoch na kolieskových saniach, druhý na medzinárodnom preteku v štartoch na ľade o Pohár primátora Vysokých Tatier a dobré výkony podával aj na FIL škole ktorá sa konala na dráhe v Sigulde.
Pre pretekárov čadčianskej Lokomotívy to bola úspešná sezóna. Dokázali sa presadiť vo všetkých hodnotených kategóriách. V juniorskej a žiackej kategórii je to aj zásluha mladej trénerskej dvojice Štefan Čapko a Ing. Silvia Hulitová ktorí sú zároveň aj členmi reprezentačného realizačného juniorského tímu čo je rozhodne výhodou, keďže dokážu sledovať a viesť svojich zverencov i pri ich reprezentačných výjazdoch.

Boj o ZOH v Soči sa začína

Sezóna 2011 - 2012 je skončená a nasleduje sezóna, ktorá je štartom pre seniorské kategórie na ZOH v Soči. Ťažkú sezónu budú mať aj juniori, keďže Majstrovstvá sveta juniorov a teda aj časť prípravy sa bude konať v zámorí, čo bude náročné hlavne finančne a teda boj o miestenky bude tvrdý. Treba zaželať Čadčanom rýchle sane a čo najlepšie umiestnenia či už doma, ale hlavne v zahraničí.

S. H. st., foto. Štefan Čapko


Kategória: ŠPORT TOP | Vytvorené: 21.05.2012