Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Do skanzenu vo Vychylovke príde na deň detí ALIGÁTOR

Do skanzenu vo Vychylovke príde na deň detí ALIGÁTOR

Nová Bystrica 29.05.2012 - Na deň detí pripravujú v skanzene vo Vychylovke množstvo zaujímavých podujatí : oslavu sviatku detí, svätá omša venovaná deťom celého sveta, prezentácia ozbrojených síl SR, prezentácia Štátnych lesov, kultúrny program a tradičná ľudová strava.
Myšlienka Medzinárodného dňa detí vznikla na Svetovej konferencii pre blaho detí v Ženeve, vo Švajčiarsku v roku 1925. Na tejto konferencii zástupcovia 54 krajín schválili deklaráciu, ktorá sa zaoberala chudobou, detskou prácou, vzdelaním a inými otázkami týkajúcimi sa detí na celom svete.

Po konferencii viacero vlád zaviedlo vo svojich krajinách takýto deň s cieľom urobiť deťom radosť a zároveň poukázať na problémy týkajúce sa detí vo svete. Nie je úplne jasné, prečo práve 1. jún bol vybraný ako MDD. Avšak tento dátum je na svete najobľúbenejší, oslavuje sa vo viac ako 21 krajinách.

Ani pracovníci Kysuckého múzea v Čadci nezabúdajú na našich najmenších. Pri príležitostí Medzinárodného dňa detí pravidelne pripravujú v Múzeu kysuckej dediny v Novej Bystrici - Vychylovke podujatie, ktoré je obohatené rôznymi zábavami, hrami a kultúrnym programom.
Touto cestou pozývame rodičov s deťmi do Múzea kysuckej dediny Nová Bystrica - Vychylovka na podujatie Deň detí, ktoré sa uskutoční dňa 03.06.2012.Tento deň bude patriť všetkým deťom nielen z Kysúc, ale aj tým ktorí sa rozhodnú k nám zavítať a stráviť sviatočný deň v prírode.

Deň detí

Deti uvidia zbrane a aligátora

Tohtoročná oslava dňa detí bude tak trošku netradičná. Zavítajú k nám členovia Ozbrojených síl Slovenskej republiky z Práporu výcviku Martin, ktorí si pripravili pre deti a návštevníkov pestrú paletu rôznych ukážok a zaujímavostí zo života vojakov: Ukážku vybraných druhov ručných zbraní, ukážku prostriedkov individuálnej ochrany, ukážku maskovania osôb, súťaž v preťahovaní lanom a hode gumového granátu na cieľ, ukážku spojovacej techniky používanej v Ozbrojených silách Slovenskej republiky, súprava na potlačenie davu, stacionárnu ukážka obrneného vozidla TATRAPAN, stacionárnu ukážku obrneného vozidla ALIGÁTOR, v ktorých si budete mať možnosť posedieť a zároveň sa pri nich aj odfotiť.
Prápor výcviku v Martine pracuje pod velením pplk. Ing. Romana Petríka, o zabezpečenie prezentácie sa postaral koordinátor kpt. Ing. Marián Sobčák a priamo v Múzeu kysuckej dediny vo Vychylovke bude akciu Ozbrojených síl zabezpečovať šbnrtm. Ľubomír Mihálik.

Prezentácia o lesoch, svätá omša a kultúrny program

Pretože sa budeme nachádzať v prírode, pracovníci Štátnych lesov Slovenskej republiky pripravili pre deti a návštevníkov prezentáciu o našich lesoch.
V ponuke nebude chýbať svätá omša venovaná deťom celého sveta, ktorú bude celebrovať por. Mgr. Radoslav Takáč, vojenský kaplán - Prápor výcviku Martin v Kaplnke Panny Márie Ružencovej, maľovanie detí na tvár, Kuchyňa starých materí - jedlá pripravované na dobových peciach priamo v objektoch, jazda na Historickej lesnej úvraťovej železnici (HLÚŽ), predaj výrobkov našich majstrov remeselníkov a kultúrny program.
Pri vstupe do skanzenu dostane každé dieťa tombolový lístok, za ktorý neplatí a v poobedňajších hodinách bude na pódiu pri objekte Krčma z Korne vylosovanie tomboly.

Program:

  • 10.00 hod. svätá omša venovaná deťom celého sveta v Kaplnke Panny Márie Ružencovej
  • 11.00 - 15.00 hod. prezentácia Ozbrojených síl - Prápor výcviku Martin a prezentácia Štátnych lesov pri objektoch skanzenu
  • 15.00 hod. kultúrny program a vylosovanie tomboly

Na podujatie Vás všetkých srdečne pozýva Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, Ministerstvo obrany SR - Prápor výcviku Martin a Štátne lesy SR v Čadci.

Prajeme Vám krásny sviatočný deň a veľa nezabudnuteľných zážitkov, D. Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci. foto: KM
 


Prílohy

den_deti_2012_km_2.jpg (83.7kB)
Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 29.05.2012