Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Video: Hudobno tanečná skupina Kuk úspešne letí festivalovým svetom

Video: Hudobno tanečná skupina Kuk úspešne letí festivalovým svetom

Čadca 30.06.2012 - Mesiac jún je začiatkom festivalovej sezóny doma i v zahraničí. Kuk-ári z Čadce stihli počas tohto mesiaca reprezentovať náš kysucký i slovenský folklór hneď na troch festivaloch. Naša festivalová šnúra sa začala v 1300km vzdialenej a 2600 rokov starej Budve (historické mesto a letovisko v Čiernej Hore), kde sa konal IX. medzinárodný folklórny tanečný festival - BUDVA, MONTENEGRO 2012. V čase 11.-15.6., sme tak trávili hudobno-tanečné večery pri mori na nádhernom kamennom námestí lemovanom hradbami antického mesta Budva. V rámci festivalu sa počas večerných programov vystriedali folklórne skupiny zo 7-mich krajín Európy.

Hudobno.tanečná skupina Kuk

Temperamentným slovenským folklórom sme zaujali natoľko, že v posledný večer sme v galaprograme uzatvárali brány festivalovej Budvy, Montenegro 2012. Pre náruživých cestovateľov odporúčame navštíviť Čiernu Horu. V tejto, naoko malej, krajine nájdete nesmierne množstvo prírodných úkazov, významných historických centier, kultúrnych oblastí chránených UNESCO-m, krásne more s ešte krajším podmorským svetom, kamenisté i pieskové pláže, dych vyrážajúce hory a bralá.

Za úspech opäť na Myjavu

Druhou festivalovou zastávkou bol FF Myjava 2012, ktorý patrí v súčasnosti k najkvalitnejším folklórnym festivalom na Slovensku, či už po programovej alebo organizačnej stránke. Počas festivalu sa zapojili súrodenci Krígovskí do tanečnej súťaže, v ktorej si vytancovali druhé miesto a zaistili Kuk-árom prezentovanie kysuckého folklóru v galaprograme Myjava 2013, za čo im vyjadrujeme veľkú vďaku. Ak by ste nás chceli prísť o rok podporiť, na Myjave sa nudiť určite nebudete. Festival ponúka interaktívny program pre malých a veľkých, úžasnú slovenskú kuchyňu za ľudové ceny (čo sa dnes už na iných festivaloch, bohužiaľ, nevidí) veľa dobrej muziky, typické myjavské ľudové postavičky, to všetko nájdete vo festivalovom mestečku MY a VY.

Horehronské dni spevu a tanca v Heľpe

Do tretice všetko dobré, 23-24.6. sme sa ocitli na Horehronských dňoch spevu a tanca 2012 v Heľpe, kde nás privítala rázovitá horehronská obec s krásnym dreveným amfiteátrom a ešte krajším výhľadom na prírodu okolo.

Hudobno.tanečná skupina Kuk

Prvý deň sme sa predstavili tancom z Rejdovej na pódiu na námestí obce a na druhý deň sme v galaprograme odprezentovali to najlepšie z kysuckých obcí Turzovka, Čierne a Stará Bystrica.

Hudobno.tanečná skupina Kuk

Prvý galaprogramový vstup v podaní Kuk-u patril vydarenej choreografii Mgr. Art. Vlada Michalka „KOHO CHCEM...?!“, ktorú napriek tomu, že je svojím dejom zasadená do súčasnosti a tanečníci sú v bežnom civilnom oblečení, ocenili diváci obrovským potleskom, ktorý dvíhal zo sedadiel.

Hudobno.tanečná skupina Kuk

Hudobno.tanečná skupina Kuk

Hudobno.tanečná skupina Kuk

Nasledujúci vstup sa začal trojhlasným spevom kysuckých diev Barbary Matákovej, Márie Kanálikovej a Márie Mahútovej, ktorý sa rozliehal po heľpianskych stráňach a nasadil vysokú látku speváckym vstupom ďalších vystupujúcich.

Hudobno.tanečná skupina Kuk

Hudobno.tanečná skupina Kuk

Hneď po dievčatách nasledovala ďalšia úderná, hudobno-tanečná formácia Kuk-u, ktorej kolorit dotváral známy gajdoš a píšťalkár Andrej Gernát z Turzovky.

Hudobno.tanečná skupina Kuk

Pozitívnemu diváckemu ohlasu sme sa potešili a dostali sme tak dávku energie a chuti pokračovať v reprezentovaní tej našej prirodzenej kysuckej jednoduchosti, a predsa živelnosti, aj na nasledujúcich festivaloch tohto leta.
Najbližšie na FF Východná 2012 bude za Kuk tancovať Jana Krígovská v sobotňajšom galavečeri. Na Kysuciach sa Kuk toto leto ukáže na slávnostiach v Čiernom a vykuknú aj s novým programom na Bartolomejských dňoch v Čadci.

Hudobno.tanečná skupina Kuk

Tešíme sa na Vás.

Kysuce.sk, Za Kuk napísala Mária. Foto: M. Elischer


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 02.07.2012