Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Video: Koscelisko - Jedna z najstarších archeologických lokalít na Kysuciach ožije výskumom

Video: Koscelisko - Jedna z najstarších archeologických lokalít na Kysuciach ožije výskumom

Radoľa 09.07.2012 - Najstaršie kapitoly dejín Kysúc by mal poodhaliť archeologický výskum v jednej z najvýznamnejších archeologických lokalít Koscelisko nachádzajúcej sa v obci Radoľa na Kysuciach. Obnovený výskum zahájil predseda Žilinský samosprávný kraj (ŽSK) Juraj Blanár, riaditeľ Kysuckého múzea (KM) v Čadci Miloš Jesenský a starosta obce Radoľa Anton Tkáčik.

Prvý archeologický výskum v lokalite Koscelisko podľa Jesenského vykonával v Radoli v roku 1956 Anton Petrovský-Šichman a v rokoch 1988-1990 archeologička KM Marcela Durišová. "Predmety, ktoré sa tu našli, máme zachované. Väčšinou išlo o črepiny keramických nádob. Zatiaľ najvýznamnejší nález sa podaril archeologičke Ďurišovej, ktorá našla takzvanú Kysuckú madonu. Gotickú sošku svätice zo 14. storočia zhotovenú z kosti, ktorá pôvodne tvorila súčasť výzdoby väčšieho sakrálneho predmetu (viac tu)," povedal pre TASR Jesenský.

Archeologický výskum v Koscelisku

"V roku 1956 tu uskutočnil prvý prieskum Anton PETROVSKÝ ŠICHMAN a z tých nálezov máme zachované predmety, ktoré sa tu našli, väčšinou išli o črepiny keramických nádob, ale zatiaľ najvýznamnejší nález sa podaril vtedajšej pracovníčke Kysuckého múzea Marcele Ďurišovej, ktorá tu pôsobila koncom 80. rokov, kde došlo teda k nálezu takzvanej kysuckej madony, soške svätice vyrezanej z kosti, ktorej pôvod zatiaľ nie je zrejmý, ale je to jedna z mála alebo zriedkavých gotických pamiatok na Kysuciach," uviedol pre rádio Lumen riaditeľ Kysuckého múzea v Čadci Miloš Jesenský.

Starosta Anton Tkáčik uvideol, že mladých ľudí z Radole oslovil prostredníctvom sociálnej siete, aby sa zúčastnili vykopávok na Koscelisku a bol veľmi pozitívne prekvapený tým, koľkí prejavili záujem zúčastniť sa na vykopávkach priamo, aktívne, aj ako brigádnici.
Cieľ archeológov odkryť pôdorys najstaršieho kostola na Kysuciach i stredoveký cintorín, ktorý existoval pri kostole, podporí Žilinský samosprávný kraj sumou 20 tisíc eur. "Spoločne s našimi archeológmi, s archeológmi zo Slovenskej akadémie vied v Nitre, ale aj pod kuratelou Krajského pamiatkového úradu tu budú po štyri roky vykonávať tento prieskum a my sa pokúsime, pokiaľ sa nám podarí, uchádzať sa o fondy Európskej únie, aby sme mohli ten prieskum naozaj tu udržať a financovať ho aj do budúcnosti." uviedol pre Lumen predseda (ŽSK) Juraj Blanár. zdroj (tasr, Lumen, TA3.com)

Kysucká Madona, Koscelisko - archeologická lokalita - Kysuce, História regiónu Kysuce


Vytvorené: 09.07.2012