Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Video: Templárski rytieri v kaštieli Radoľa zaujali návštevníkov

Video: Templárski rytieri v kaštieli Radoľa zaujali návštevníkov

Radoľa 20.07.2012 - Renesančný kaštieľ Radoľa v najstaršej kysuckej obci Radoľa bol 15. júla dejiskom prvej z ucelenej série piatich tohtoročných templárskych výprav po severozápadnom Slovensku. Žilinský samosprávny kraj chce oživením atraktívnej stredovekej histórie na svojich hradoch podporiť kultúrny turizmus. Na Kysuciach hrad ani inú pamiatku z tých dôb nemáme, preto templárski rytieri, členovia rádu založeného na ochranu kresťanstva a pútnikov do Svätej zeme, zavítali do kaštieľa v Radoli.

Nepokúšame sa o žiadnu rekonštrukciu histórie, ale takýmto spôsobom sa hlásime k tradícii, ktorá je veľmi populárna napríklad v Španielsku či Francúzsku a je tam významným impulzom cestovného ruchu, vysvetlil riaditeľ Kysuckého múzea v Čadci Miloš Jesenský.

Autor publikácie s výstižným názvom Po stopách templárov na Slovensku vyjadril presvedčenie, že templárska tradícia má aj v našich zemepisných šírkach historické opodstatnenie. Zatiaľ chýbajú priame dôkazy, no smerujú k tomu zmienky v kronikách a legendy o červených mníchoch, ktorých možno stotožniť s templármi, vysvetlil riaditeľ Kysuckého múzea.

Ďalšie zastávky templárskej cesty Žilinským krajom so sprievodným programom v podobe stredovekého jarmoku, ukážok dobových remesiel, bojových umení, kuchyne či odievania budú začiatkom septembra pod hradmi Likava (1. 9.) a v Blatnici (9. 9.), v polovici októbra sa nadšenci templárskej histórie stretnú na majestátnom hrade Strečno (13. 10.). Celý projekt vyvrcholí 17. novembra na Oravskom hrade. (zdroj TASR)


Vytvorené: 20.07.2012