Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Etnofilm Čadca 2012 pozná svojich víťazov

Etnofilm Čadca 2012 pozná svojich víťazov

Čadca 30.10.2012 - V dňoch 23. - 26. októbra 2012 sa v Čadci uskutočnil 17. ročník medzinárodného filmového festivalu Etnofilm Čadca 2012. Podujatie sa konalo pod záštitou predsedu Žilinského samosprávneho kraj Juraja Blanára. Hlavnými organizátormi festivalu boli Žilinský samosprávny kraj, Kysucké kultúrne stredisko v Čadci a Mesto Čadca.

Etnofilm Čadca je medzinárodné filmové bienále, ktoré je najstarším slovenským festivalom s tematikou etnológie, sociálnej a kultúrnej antropológie. Poslaním festivalu je predstaviť najnovšiu dokumentárnu tvorbu o kultúrnej a sociálnej rôznorodosti ľudského spoločenstva a zvýšiť povedomie širokej verejnosti, filmárov a médií o potrebe jej ochrany, podporiť vznik nových filmových diel na uvedené témy udeľovaním ocenení a prispieť k rozvoju slovenskej filmovej tvorby v oblasti vizuálnej antropológie. Súčasťou samotného festivalu sú i odborné diskusie.

Do 17. ročníka medzinárodného filmového festivalu sa prihlásilo spolu 101 filmov z 12 krajín sveta. Súťažne sa predstavilo 40 filmov, ktorých celková premietacia dĺžka dosiahla 1276 minút. Výberovej komisii predsedal Štefan Vraštiak zo Slovenského filmového zväzu . Súťažné projekcie hodnotila medzinárodná porota, ktorej predsedníčkou bola Jadwiga Glowa-Hučková - filmárka historička, novinárka z Poľska, členmi boli Zuzana Beňušková- etnologička zo Slovenska, Helena Beránková - etnologička z Českej republiky, Ján Fuzik - režisér z Maďarska a Martin Mešša - etnológ zo Slovenska

Festival privítal návštevníkov z regiónu Kysúc, z rôznych častí Slovenska, ale i zahraničných priaznivcov: z Nového Zélandu, Talianska, Maďarska, Poľska, Slovinska i Srbska.

Dňa 23.októbra 2012 sa počas slávnostného otvorenia 17. ročníka Etnofilmu Čadca 2012 uskutočnila vernisáž výstavy Hľadanie koreňov a oslava domova, na ktorej sa svojou fotografickou tvorbou zviditeľnilo viacero významných umelcov - PAVOL SOCHÁŇ, KAROL PLICKA, KAROL SKŘIPSKÝ, MARTIN MARTINČEK a IGOR GROSSMANN. Ich diela sa stali trvalou súčasťou nielen slovenskej, ale i európskej a svetovej kultúry. Výstavné exponáty poskytlo Slovenské národné múzeum v Martine a súkromná zbierka Igora Grossmanna.

Počas celého festivalu prebiehali besedy s autormi, režisérmi filmov a zaujímavými osobnosťami kultúrneho a spoločenského života: napr. beseda s Iljom Ruppeldtom, režisérom z Nového Zélandu, i s Mariánom Tkáčom, predsedom Matice slovenskej v Martine.

Pri príležitosti 10. výročia úmrtia Martina Slivku, významného režiséra, scenáristu, dramaturga, filmového teoretika, pedagóga a priekopníka etnografickej línie slovenského dokumentarizmu sa po mimosúťažnej projekcii filmu Muž, ktorý sadil stromy, konala beseda s jeho manželkou - Oľgou Slivkovou.

Riaditeľka festivalu a zároveň riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci, organizácie v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, Silvia Petreková, zhodnotila 17. ročník festivalu: „ Atmosféra bola vynikajúca- vznikli nové priateľstvá, nadviazali sa zaujímavé kontakty a samotné projekcie ponúkli divákom témy na zamyslenie, poučenie, pobavenie, ale hlavne priniesli krásny pocit, že bez ohľadu na vek, rasu, vzdelanie či národnosť, ľudia dokážu vytvárať duševné hodnoty, ktoré následne oslovia široké spektrum divákov na celom svete, a tým vlastne potierajú akúkoľvek jazykovú bariéru. Členovia medzinárodnej poroty vyzdvihli vysokú úroveň súťažných filmov a zároveň sa zhodli, že ich úloha bola neľahká. Študentská porota v tomto ročníku taktiež neúnavne pracovala, aby si následne i jej členovia vybrali svojho víťaza.

Ďakujeme všetkým partnerom a spoluorganizátorom za úspešný priebeh festivalu a filmárom želáme veľa elánu do ďalšej dokumentárnej tvorby.“ V piatok, 26.októbra 2012, boli v Dome kultúry v Čadci vyhlásené výsledky 17.ročníka ETNOFILM-u ČADCA 2012:

OCENENÍ:

Zlatý turoň - Grand Prix
Hlasy z Vysočiny. Tri dni v Premane - Renato Morelli - Taliansko

Strieborný turoň
Svadba - blízke stretnutia rómskeho druhu - Ilja Ruppeldt - Nový Zéland

Bronzový turoň
Archimandrita - Jerzy Kalina - Poľsko

Cena predsedu Žilinského samosprávneho kraja
Zvonky šťastia - Marek Šulík - Slovenská republika

Cena riaditeľky festivalu
Ikony a potkany - Robert Hammerstiel - Zuzana Antalová - Maďarsko

Cena primátora mesta Čadca
Človek stroj - Rosel Corella, Alfonso Moral - Španielsko

Cena Martina Slivku - za najlepší individuálny výkon slovenského tvorcu - udeľuje Literárny fond
Život v ohrade (z cyklu Família) - Jaroslav Rihák - Slovenská repulika

Cena Matice slovenskej - za najlepší film o živote Slovákov v zahraničí udelená tvorcovi žijúcemu mimo územia Slovenska
Petrovská zabíjačka u Rybovičov - Ján Čáni - Srbsko

Cena Národopisnej spoločnosti Slovenska - „Etnológ za kamerou“
Moje vojny - Věra Fialová *1918 - Jiřina Kosíková - Česká republika

Cena za najlepší český film udelená Veľvyslanectvom Českej republiky na Slovensku
Maestra Ayahuasca - Viliam Poltikovič - Česká republika

Cena filmových novinárov
Pygmejovia - Deti džungle - Pavol Barabáš - Slovenská republika

Cena Kysuckej kultúrnej nadácie - za najlepší film reflektujúci hodnoty regiónu
Zvonce spod Rozsutca - Stanislav Otruba zo Zázrivej-Bielej - Martina Krušinská - Slovenská republika

Cena študentskej poroty
Pygmejovia - Deti džungle - Pavol Barabáš - Slovenská republika

Čestné uznanie sa udeľuje nasledovným filmom:
Slameníkove zeme - Peter Kováč - Slovenská republika
Tá, čo vyrába dáždniky - Miha Poredoš - Slovinsko
Malá zem - Michele Trentini - Taliansko

Súvisiaci článok:

Video: 17. Etnofilm Čadca 2012 s najnovším dokumentom Pavla Barabáša Pygmejovia - Deti džungle


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 30.10.2012