Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Zvyky a tradície Veľkonočného obdobia ožijú podujatím Morena, Morena , kde si prebývala

Zvyky a tradície Veľkonočného obdobia ožijú podujatím Morena, Morena , kde si prebývala

Čadca 22.03.2013 - Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, pripravuje na deň 24. marca 2013 /nedeľa/ podujatie, ktoré sa nesie pod názvom Morena, Morena, kde si prebývala. Program prebehne v podaní Detského folklórneho súboru Oščadnička a Folklórneho súboru Račan z Oščadnice. Sprievod s Morenou začína o 11.00 hod. pri Kysuckom múzeu v Čadci.

Pokračovať bude smerom cez Supermarket Tempo, Matičné námestie, Palárikovu ulicu, Ulicu Slobody a skončí aktom zapálenia Moreny a hodenia ju do rieky na moste pri Kysuckom múzeu v Čadci. Srdečne Vás všetkých pozývame priblížiť si zvyky a tradície týkajúce sa Veľkonočného obdobia. Zároveň Vám prajeme krásny zážitok s folklórom a tradíciami našich otcov a materí, uviedla Darina Hnidková z Kysuckého múzea v Čadci. foto: KM

Sprievod s Morenou mestom Čadca - Morena, Morena, kde si prebývala v podaní DFS Oščadnička a FS Račan z Oščadnice

Veľkonočné sviatky majú aj na Kysuciach svoju tradíciu. Niektoré zvyky, ktoré sa s nimi spájali, dodržiavajú tí skôr narodení doteraz, niektoré zanikli a prezentujú ich vo svojich programom len folklórne skupiny a súbory. Jeden z najarchaickejších zvykov, ktorý sa v minulosti vykonával bol „Vynášanie Moreny“. Konal sa koncom zimy a vyjadroval túžbu ľudí skoncovať s chladným počasím a privolať teplé lúče slnka. Tento zvyk má korene v predkresťanskom období, keď ľudia verili, že prírodu ovládajú nadprirodzené sily, ktorých konanie možno ovplyvniť. Týmto silám pripisovali aj striedanie ročných období. Morena symbolizovala zimu, preto ak ľudia chceli, aby prišla jar, museli ju zabiť, utopiť v potoku alebo upáliť. Mala podobu slamenej figuríny oblečenej do ženských šiat, ktorú niesli mladé devy so spevom k potoku alebo k rieke. Pri brehu ju vyzliekli, zapálili a hodili do vôd rozmŕzajúcej rieky.


Vytvorené: 22.03.2013