Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

O olympijskú miestenku do Soči budú bojovať Ninis, Petrulák a Zemaník

O olympijskú miestenku do Soči budú bojovať Ninis, Petrulák a Zemaník

Čadca 10.07.2012 - Sánkarská sezóna sa rozbieha a to ako na úrovni reprezentácie, tak i na klubovej. Seniorská a juniorská reprezentácia začala vstupnými testami všeobecnej telesnej pripravenosti doplnenými silovými testami a seniori sa hneď po ukončení testov presunuli na Štrbské Pleso, kde absolvovali týždenné kondičné sústredenie a v krátkej dobe absolvujú ďalšie sústredenie v centre českého sánkovania na Smržovke, kde okrem kondície začnú už aj s prípravou na kolieskových saniach.

Čadčania majú v reprezentácii silné zastúpenie. Medzi seniormi už dlhodobo dominuje Jozef Ninis, ale dostáva tu šancu aj posádka dvojsedadlových saní Marián Zemaník a Jozef Petrulák (spolu na foto). Medzi juniormi sú to Ľubo Kordek, Richard Gavlas a reprezentačný dres si v tejto sezóne vyjazdil aj Michal Lopanič. Dominika Adámková a Adriana Prengelová budú obhajovať farby Slovenska medzi juniorkami. Testy potvrdili dobrú pripravenosť sánkarov čadčianskej Lokomotívy, rezervy však sú u každého a odstrániť ich je už úlohou tréningových plánov pre jednotlivých pretekárov, ktoré stanovujú reprezentační tréneri.

Previerkou pre juniorov a žiakov pred vstupom do sezóny bol kontrolný pretek v štartoch na sánkarskom trenažéri v Starom Smokovci. Štartovala tu kompletná juniorská reprezentácia.

Juniori : Ľubo Kordek 3. miesto
Michal Lopanič 4. miesto
Richard Gavlas 5. miesto
Ján Tomaník 8. miesto
Juniorky : Dominika Adámková 2. miesto
Prengelová Adriana 3. miesto
Juniori - dvojsedadlové sane M. Lopanič - J. Tomaník 2. miesto
Mladší žiaci : Jakub Čička 3. miesto
Starší žiaci : Erik Majchrák 3. miesto

Beskydské kolečko

Pre sánkarov čadčianskej Lokomotívy sa vstupom do sezóny stal IX. ročník preteku Beskydské kolečko v Starých Hamroch. Je to pretek na ceste na kolieskových saniach, ktorý preverí základné jazdné návyky riadenia saní. Kým chybu na dráhe eliminuje mantinel, aj keď na úkor výsledného času, tak chyba v riadení na ceste má za následok zoznámenia sa s priekopou a žihľavou. Pretek bol konfrontáciou s moravskými sánkarmi, z ktorej Čadčania vyšli vynikajúco a vyhrali všetky kategórie, v ktorých štartovali.

Muži : Marián Zemaník 1. miesto
Martin Krkoška 2. miesto
Juniori : Ľubo kordek 1. miesto
Richard Gavlas 3. miesto
Juniorky : Dominika Adámková 1. miesto
Starší žiaci : Michal Lopanič 1. miesto
Marián Sivera 2. miesto
Erik Majchrák 3. miesto
Mladší žiaci : Jakub Čička 1. miesto

Ďalším podujatím, ktorého sa sánkari Lokomotívy zúčastnili, bolo kondičné sústredenie v turistickom stredisku Makov - Kasárne, kde sa venovali cyklistike, turistike a relaxu.

Blíži sa olympiáda v Soči, možno s rekordnou účasťou športovcov z Čadce

Sezóna 2013/2014 je sezónou olympijskou, keď Zimné olympijské hry sa konajú v ruskom Soči. Olympiáda je snom a vyvrcholením snaženia každého športovca. O účasť na tomto vrcholnom športovom podujatí budú bojovať traja Čadčania. Jozef Ninis sa pokúsi dostať už na svoju tretiu olympiádu a šancu dostane aj posádka dvojsedadlových saní Marián Zemaník a Jozef Petrulák.

Postupové kritéria stanovila medzinárodná sánkarská federácia FIL. Postup na olympiádu je možné si vybojovať z piatich pretekov seniorského Svetového pohára /SP/ a Majstrovstiev Európy sánkarov. Postupovým kritériom pre disciplínu seniorských jednosedadlových saní je umiestnenie sa v konečnom hodnotení SP do dvadsiateho miesta a v disciplíne dvojsedadlových saní je to umiestnenie do pätnásteho miesta.

Z jedného štátu môžu postúpiť v rámci jednej disciplíny maximálne dvaja športovci, respektíve dve posádky dvojsedadlových saní. Už štart v SP je podmienený umiestnením v Národnom pohári, kde u jednotlivcov postupuje sedemnásť pretekárov, ktorí sa priradia k nasadenej desiatke a u dvojsedadlových saní postupuje len desiatka, ktorá znova doplní už nasadenú desiatku. V prípade Jozefa Ninisa je jeho postup na ZOH reálny, veď v minulej sezóne postúpil z každého Národného pohára a väčšina jeho umiestnení v SP bola v prvej dvadsiatke.

Situácie v disciplíne dvojsedadlových saní pre posádku Zemaník - Petrulák je podstatne náročnejšia. Faktorov je viac, prvým je, že táto posádka prešla z kategórie juniorov a ďalším je, že Slovensko už disponuje dvoma špičkovými posádkami. Zemaník - Petrulák je dvojkou ambicióznou, ktorá už medzi juniormi patrila medzi svetovú špičku, viď napríklad ich tretie miesto ma Majstrovstvách Európy juniorov, ako aj to, že pri svojom prvom štarte v SP seniorov, ešte ako juniori postúpili z Národného pohára, a v SP porazili aj jedného zo svojich slovenských súperov. Boj o postup medzi troma slovenskými posádkami bude tvrdý a sľubuje že na ZOH postúpia kvalitne pripravení športovci a dúfame že medzi nimi budú všetci traja Čadčania. Do tohto boja im želáme veľa športového šťastia a úspechov.

S.H.st.


Kategória: ŠPORT TOP | Vytvorené: 10.07.2013