Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Kysucká knižnica v Čadci už ponúka lepšiu svetelnosť a príjemné prostredie pre čitateľov

Kysucká knižnica v Čadci už ponúka lepšiu svetelnosť a príjemné prostredie pre čitateľov

Čadca 11.07.2013 - Kysucká knižnica v Čadci v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, žila prvý týždeň dočasného uzatvorenia rušným životom. Ukončovacie práce v rámci projektu Rekonštrukcia a zvýšenie energetickej efektívnosti Kysuckej knižnice v Čadci prebiehali v plnom prúde.

Už v prvé dni od uzatvorenia priestorov mali pracovníci Kysuckej knižnice plné ruky práce a snažili sa dôsledne využiť čas. Podarilo sa im presťahovať detské oddelenie, úsek regionálnej dokumentácie a výskumu regionálnej literatúry. Premiestňovali sa knihy, nábytok, regály, dočasne uskladnené v iných priestoroch. Nasledujúci týždeň knihovníčky zariaďovali ostatné oddelenia, administratívny úsek a sklady . Okrem sťahovania bolo potrebné postaviť knižničný mobiliár a osviežiť ho novými farebnými nátermi, ktoré sponzorsky zabezpečil obchodný riaditeľ firmy Helios Boris Chmelár.

Pomocnú ruku po dala aj stredné školy v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja: SOŠ technická a SOŠ obchodu a služieb v Čadci, SOŠ drevárska v Krásne nad Kysucou, ktorých študenti pod vedením pedagógov usilovne pomáhali pri sťahovaní, montáži, brúsení, čistení a iných prácach spojených s renováciou knižničného nábytku . Cieľom týchto inovácií je nielen zvýšiť estetiku interiéru knižnice, ale s maximálnym využitím vnútornej dispozície budovy vytvoriť také podmienky pre verejnosť, v ktorom farebnosť a svetelnosť ešte viac umocní kontakt čitateľa s knihou v komfortnom prostredí.

Prvý deň v Kysuckej knižnici

Kysucká knižnica v Čadci dňa 1. júla 2013 sprístupnila novo-zrekonštruované priestory širokej čitateľskej verejnosti. V tento deň knižnicu navštívilo spolu 369 čitateľov. Zaregistrovalo sa 23 nových používateľov, z toho traja boli v kategórii čitateľov do 15 rokov. Najpočetnejšou skupinou návštevníkov boli dospelí čitatelia v počte 150, detí a mládeže do 15 rokov v počte 96, študentov 84 a dôchodcov 39. Zrealizovalo sa 2 153 absenčných a prezenčných výpožičiek. Najväčší počet výpožičiek bolo zaznamenaných z oblasti krásnej literatúry pre dospelých v počte 783 KJ, o nie č o menej bolo náučnej literatúry pre dospelých v počte 493 KJ, krásnej a náučnej literatúry pre deti mládež v počte 502 KJ, zvyšok boli výpožičky periodík. Kysucká knižnica v Čadci umožňuje svojim čitateľom vráti ť vypožičané knihy a ostatné knižničné dokumenty 24 hodín denne, 7 dní týždenne, prostredníctvom biblioboxu, ktorý je umiestnený v ľavo od hlavného vchodu do knižnice. V prvý deň otvorenia knižnice bolo v čase do 10.00 hodiny do biblioboxu vrátených 174 KJ. V termíne od 13.6.2013 do 28.6.2013 to bolo 675 KJ.

Veríme, že novo zrekonštruované priestory knižnice i nové knižnično-informačné služby, ktoré knižnica pripravila pre svojich čitateľov sa stretnú medzi čitateľmi so záujmom a pozitívnym ohlasom, uviedla riaditeľka Kysuckej knižnice v Čadci Blanka Králiková. foto: kniznica-cadca.sk


Vytvorené: 11.07.2013