Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Výstava umeleckých fotografií pre milovníkom sveta prírody a vody v Kysuckej knižnici

Čadca, 2. september 2013 - Kysucká knižnica v Čadci v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja pripravuje autorské výstavy fotografií Zuzany Kondekovej a Juraja Ďurného, ktoré budú venované ich matke a manželke v jednej osobe Scarlet Ďurnej, dlhoročnej pracovníčke Kysuckej knižnice.

Kysucká knižnica v Čadci patrí medzi najpopulárnejšie kultúrne inštitúcie v regióne a je to aj vďaka príkladnej práci jej knihovníčok, ktorú si táto inštitúcia váži. Príkladom môže byť aj pripravovaná výstava rodinných príslušníkov Scarlet Ďurnej, ktorú Kysucká knižnica usporiadala v spolupráci s reklamnou agentúrou a vydavateľstvom Štúdio D v Čadci. Takto sa chcú poďakovať svojej matke, manželke i dlhoročnej spolupracovníčke, pri odchode do dôchodku. Výstavy sa uskutočnia v priestoroch knižnice v termíne od 6. septembra 2013 pod názvom „Čary detí“ autorky Zuzany Kondekovej a od 4. októbra 2013 autora Juraja Ďurného s názvom „Čary vody“.
Zuzana Kondeková prezentuje kolekciu fotografií, ktoré zobrazujú nezvyčajný prístup k portrétom detí a dopĺňa ich výtvarne i farebne zaujímavým zátiším. Obrazy zachytávajú prirodzenosť a spontánnosť detí, to všetko podčiarkuje farebné a výtvarné cítenie autorky.
„Deti ma pri fotografovaní vždy fascinujú. V okamihu sa dokážu stať veľmi dospelé, stačí pár rekvizít - a pred objektívom mám kuchára, kominára, maminku, manažérku, či boxeristu, ale pritom stále ostávajú deťmi. Čistými a nevinnými. Veľmi by som im priala, aby také ostali, aj keď vyrastú a my dospelí, aby sme pri pohľade na ich fotografie objavili dieťa v sebe. Ak sa nám to podarí náš život bude určite krajší...“, prezrádza o svojej práci autorka, uviedla Zuzana Jesenská z Kysuckej knižnice v Čadci.

Fotograf, dokumentarista, publicista a vydavateľ Juraj Ďurný ponúka zase nezvyčajnú prechádzku kysuckými riekami, prameňmi, potokmi a kysuckým vodstvom. Ak by ste čakali, že spoznáte svoju bystrinu alebo prameň budete prekvapení. Autor odhaľuje čaro prírody, kedy voda, jej kvapky, svetlo, kameň, či skala vytvárajú osobitnú farebnú a tvarovú symfóniu. Autor ponúka možné i nemožné, pravdivé i neuveriteľné, drobné tajomstvá prírody. V rámci výstavy „Čary vody“ sa pripravuje s autorom aj krst rovnomennej knihy, ktorej súčasťou budú vystavované fotografie.
„Veríme, že obe výstavy spríjemnia našim čitateľom návštevu knižnice a okrem kníh a splnených prianí si tak odnesú i kultúrno-umelecký zážitok,“ dodáva riaditeľka Kysuckej knižnice v Čadci Blanka Králiková.


Vytvorené: 17.09.2013