Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Výstavba diaľnice D3 na Kysuciach sa oficiálne začala

Výstavba diaľnice D3 na Kysuciach sa oficiálne začala

Skalité 27.10.2013 - Výstavba vyše dvanásťkilometrového úseku diaľnice D3 na Kysuciach medzi obcami Svrčinovec a Skalité v polovičnom profile sa v piatok oficiálne začala. Od podpisu zmluvy o dielo medzi Národnou diaľničnou spoločnosťou, a.s. (NDS) a vybraným zhotoviteľom z 28. júna uplynuli skoro štyri mesiace. Dátum začatia prác oznámil stavebný dozor na základe výzvy objednávateľa, čiže diaľničiarov.

Štyri popredné stavebné spoločnosti Váhostav - SK, a.s., Doprastav, a.s., Strabag s.r.o. a Metrostav SK, a.s., ktoré pre výstavbu kysuckého úseku diaľnice pri hranici s Poľskom a Českou republikou vytvorili Združenie D3 Svrčinovec - Skalité, prevzali stavenisko vo štvrtok.

"Združenie nemohlo začať stavebné práce, kým ich stavebný dozor nepovolí vydaním spomínaného oznámenia a ktorého musel k tomuto kroku vyzvať objednávateľ," informoval agentúru SITA hovorca lídra združenia Váhostavu Tomáš Halán.

Na diaľnici D3 za 365 miliónov eur má byť 24 mostov a dva tunely

Zhotoviteľ sa zaviazal uskutočniť stavebné práce, vrátane dodania realizačnej projektovej dokumentácie, počas troch rokov za 329,88 mil. eur bez dane z pridanej hodnoty (DPH).


Výstavba diaľnice D3

V tendri uspel s najlacnejšou ponukou na úrovni 90 % z pôvodnej predpokladanej ceny 365,61 mil. eur. Súťaž na výstavbu D3 Svrčinovec - Skalité sa začala ešte vlani v júni a ponuky štyroch uchádzačov sa otvárali v auguste. Na diaľnici má byť 24 mostov a dva tunely, a to Svrčinovec (445 metrov) a Poľana (898 metrov).

Rezerva na stavbe je vo výške 10 % z ceny ponúknutej združením a je už zahrnutá v akceptovanej zmluvnej cene. Výstavba diaľnice má byť financovaná zo zdrojov Kohézneho fondu Európskej únie a štátneho rozpočtu v Operačnom programe Doprava.

Na stavbe kysuckej diaľnice sa najprv začnú prípravné práce a zároveň príprava realizačnej projektovej dokumentácie.

V lete bude diaľnica zamestnávať 550 pracovníkov

"Následne budú vybudované potrebné zariadenia staveniska. Zo stavebných prác začnú prípravné vytyčovacie práce a odlesnenie diaľnice. V závislosti od klimatických podmienok budú rozvinuté ďalšie práce na objektoch prístupových ciest," priblížil Halán.


Výstavba diaľnice D3

Budúci rok budú podľa neho pokračovať práce na prístupových cestách, nasledovať bude sanácia a odvodnenie územia, preložky poľných ciest a inžinierskych sietí. "Začnú sa zemné práce na hlavnom objekte diaľnice, vytvoria sa zariadenia staveniska pre tunely a začnú sa práce na zakladaní mostov," uviedol hovorca

Stavebné firmy chcú nasadiť v roku 2014 do dvesto pracovníkov a počas špičky v letných mesiacoch takmer 550. O konkrétnom rozdelení prác partneri združenia stále rokujú.

"To, koľko prác bude vykonaných v subdodávke, závisí aj od vyťaženosti vlastných pracovných kapacít združenia a situácie na trhu, keďže D3 nie je jediná líniová stavba, ktorej výstavba sa práve rozbieha," dodal Halán pre agentúru SITA.


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 27.10.2013