Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Marián Zemaník a Jozef Petrulák z Čadce si na olympiáde vybojovali krásne 12. miesto

Marián Zemaník a Jozef Petrulák z Čadce si na olympiáde vybojovali krásne 12. miesto

Soči / Rusko: 12.02.2014 -  Slovenskí sánkári z oddielu Lokomotíva Čadca Marián Zemaník, Jozef Petrulák skončili na olympiáde v Soči v kategórii dvojsedadlových saní na výbornom 12. mieste, keď po prvom kole figurovali na 13. mieste.

  • 1. Tobias WENDL Tobias ARLT (GER) - 1:38.933
  • 12. miesto: Mrián Zemaník / Jozef Petrulák (SR) - 1:40.957
  • 16. miesto: Marek Solčanský / Karol Stuchlák (SR) - 1:42.385

SOČI 12. februára (SITA) - V dejisku zimných olympijských hier v Soči zavládla v tábore slovenských sánkarov radosť. Dvojica Marián Zemaník - Jozef Petrulák obsadila pri svojej olympijskej premiére 12. miesto, čo je jedno z najlepších umiestnení slovenskej výpravy v Soči a momentálne najvyššie sánkarské.

Marián Zemaník a Jozef Petrulák z Čadce si na olympiáde vybojovali krásne 12. miesto

 

Zemaník s Petrulákom po prvej jazde figurovali o stupienok nižšie, ale napokon využili skutočnosť, že Penz s Fischlerom zbabrali druhú jazdu a poskočili o jeden post. Na prienik do prvej desiatky im chýbalo 0,495 s. "S výsledkom sme spokojní. Pred nami skončili pretekári z krajín, ktoré majú umelé dráhy a lepšie materiálne zabezpečenie. Zdolali sme však súperov z USA a Českej republiky, čo nás teší. Po kolízii v tréningu mal Jozef problémy a bolelo ho rameno, ale lekár a maséri ho dali do poriadku," povedal Marián Zemaník a Jozef Petrulák ho doplnil: "Celú sezónu sme podávali výborné výkony a som rád, že nám forma gradovala práve na ZOH. V prvej jazde sme urobili menšie chyby, v druhej sme sa ich vyvarovali. Som spokojný." Dosiaľ najlepší výsledok dvojice Ľubomír Mick - Walter Marx zo ZOH 2002 v americkom Salt Lake City však neprekonali, keď zaostali o tri stupienky. Ľubomír Mick je v Soči v pozícii šéftrénera slovenských sánkarov. Po pretekoch mal radosť z výkonu svojich zverencov. "Dvanáste miesto je výborné. Obaja sú mladí jazdci, Petrulák vekom ešte junior. Najmä druhú jazdu zvládli výborne. Svojim umiestnením si vybojovali účasť v tímovej súťaži," povedal Mick. Preteky tímových štafiet sú na programe vo štvrtok.

Dnes sa na ZOH predstavia Marián Zemaník a Jozef Petrulák z Čadce

Zloženie Slovenského olympijskeho družstva sánkarov je známe. Je jasné kto splnil postupové kritéria medzinárodnej sánkarskej federácie FIL. Jedná sa o šesť pretekárov Jozef Ninis, Viera Gbúrová a dve posádky dvojsedadlových  saní  -  Marián Zemaník - Jozef Petrulák a Marek Solčanský - Karol Stuchlák a čo je však potešujúce je to že kritéria účasti na ZOH v Soči splnili traja Čadčania teda celá polovica olympijskeho družstva.

Dnes sa na ZOH predstavia Marián Zemaník a Jozef Petrulák z Čadce

Slovenskí sánkari budú štartovať nielen ako jednotlivci ale aj v súťaži družstiev. Tento raz si priamu účasť vybojovali aj dvaja členovia sán karskeho oddielu Lokomotívy Čadca Marián Zemaník - Jozef  Petrulák a svedčí  to o vynikajúcej  práci samozrejme samotných  pretekárov, ale i trénerskej dvojice Štefan Čapko a Ing. Silvia Hulitová,  ktorí sa im venujú od žiackych kategórii ako oddieloví  tréneri a v rámci juniorskej kategórie i ako členovia a tréneri juniorského realizačného reprezentačného tímu.

Pár základných údajov o úspešnej posádke dvojsedadlových saní .

Marián Zemaník  narodený 12.1.1993, sánkovaniu sa venuje od roku 2003 v reprezentácii Slovenska - najprv juniorskej a teraz seniorskej je od roku 2006 , je študentom Žilinskej univerzity - katedry informatiky .

Jozef  Petrulák je  narodený 23.8.1994, sánkovaniu sa venuje od roku 2003 v juniorskej reprezentácii Slovenska je od roku 2007 a v rámci disciplíny dvojsedadlových saní štartuje v seniorskej kategórii , je študentom športového gymnázia v Poprade .

Disciplíne dvojsedadlových saní sa venujú od roku 2008 keď popri tom jazdili aj jednosedadlové sane. Na jazdu  len v dvojsedadlových saniach sa špecializujú od roku 2013 s príležitostným a tréningovým jazdením na jednosedadlových saniach .

Jazda na dvojsedadlových saniach nie je  jednoduchá je tu potrebná súhra a dôvera oboch jazdcov . Jazdec vzadu „ zadák „  ležiaci  pod predným jazdcom „ pilotom „ má obmedzený výhľad  a musí teda sledovať pilota  a jeho reakcie na situáciu na dráhe a aktívne mu  pomáhať riešiť problémy . Pre pilota je dôležité vedieť že spolujazdec  mu verí a aktívne a hlavne správne spolupracuje na riadení saní . Nácvik štartov , jazdnej polohy , prejazdov a riadenia je náročnou záležitosťou,  ktorá vyžaduje dlhú dobu tréningu a   pri  dvojsedadlových saniach  je to o to náročnejšie , že tieto prvky musia spoločne absolvovať a synchrónne zvládať  dvaja jazdci. Pre divákov hlavne v televízii vyzerá jazda na saniach jednoducho  treba si však uvedomiť, že vidia špičkových jazdcov  ktorí robia minimum chýb.

Treba si uvedomiť že sane  dosahujú rýchlosti sto až stotridsať kilometrov za hodinu a že pri týchto rýchlostiach  treba sane ovládať a pri dvojsedadlových saniach  to musia robiť dvaja a že možnosť chyby sa znásobuje . O to viac treba oceniť fakt, že čadčianskej posádke sa postup Na ZOH podaril .

Čo tomu  predchádzalo?

Kritéria medzinárodnej sánkarskej federácie FIL  na postup na ZOH v Soči boli jasné - v rámci piatich SP vybojovať dostatočný počet bodov oprávňujúcich k štartu na ZOH, pri tom však v každej kategórii môžu štartovať v rámci jedného štátu len dvaja pretekári respektíve dve posádky dvojsedadlových saní. Tri zo svetových pohárov sa konali v Európe a dva na severoamerickom kontinente. Podmienkou účasti na SP je postup z národného pohára ktorý sa koná v rámci SP. Túto prekážku sa Zemaníkovi s Petrulákom podarilo úspešne prekonať a postúpili zo všetkých NP . To však bola len prvá fáza boja . Slovensko disponuje troma kvalitnými dvojkami  a každá chcela postúpiť pri čom Čadčania sú z nich najmladší a je to ich prvá sezóna medzi seniormi  a prechod  medzi kategóriami býva vždy náročný . Chlapcom sa však vydaril nadmieru dobre , nielenže postúpili ale v rámci piatich pretekov SP boli v štyroch lepší ako ich reprezentační kolegovia. Skončili teda zo Slovenských posádok dvojsedadlových saní najlepšie. Nuž ale teraz k jednotlivým  umiestneniam  Zemaníka s Petrulákom.

  • SP Lillehammer - Norsko 16. miesto
  • SP  Innsbruck - Igls - Rakúsko - 19. miesto
    Štafeta - pretek družstiev - 7. miesto          
  • SP  Winterberg - Nemecko - 14. miesto
  • SP Whistler - Kanada - 16miesto
  • Štafeta - pretek družstiev - 8. miesto          
  • SP Park City - USA - 16. miesto
    Štafeta - pretek družstiev - 8. miesto        

Konečné umiestnenia na svetových pohároch im vyniesli 125 bodov

Tieto umiestnenia im v konečnom hodnotení po piatich SP vyniesli spolu 125 bodov. Ich súperi v rámci slovenskej reprezentácie to znamená dvojka Marek Solčanský - Karol Stuchlák získali 115 bodov a Ján Hárniš - Branislav Regec 111 bodov.  Aj z tohto vidieť že úroveň  posádok  všetkých  troch dvojsedadlových saní  je naozaj vyrovnaná, ale  čo nás Čadčanov môže tešiť predsa len čadčianska Lokomotíva mala "najviac páry".

Body za umiestnenie družstva sa jednotlivcom  neudeľujú. . Ninis bol v družstve Slovenska vo všetkých troch pretekoch a Zemaník s Petrulákom  v posledných dvoch.

Jozef Ninis si vybojoval účasť už na svojich tretích  ZOH

Musel tvrdo bojovať. Začiatok sezóny ho nezastihol v optimálnej forme, je však o ňom známe, že jeho forma ide v závere hore. Minulé sezóiny si udržiaval miesto v prvej pätnástke v kategórii jednosedadlových saní .

  • SP Lillehammer  - Nórsko - 23. miesto
  • SP Innsbruck - Igls - Rakúsko - 22 miesto
  • SP WinterbergNemecko - nekvalifikoval sa o jedno miesto
  • SP Whistler - Kanada - 23 miesto
  • SP Park City - USA - 22. miesto

Tieto umiestnenia mužov konečnom  hodnotení po piatich SP vyniesli spolu 81 bodov.

To čo na začiatku sezóny bolo snom , zbožným  prianím , sa stalo skutočnosťou , ale skutočnosťou  podoprenou b  tvrdou a cieľavedomou prípravou . Nebolo to vždy jednoduché pretože tam  kde majú spolu úzko spolupracovať dvaja ľudia dochádza často k stretom a krízam a nie je to ináč ani medzi športovcami. Problémom sa nevyhli ani Marián s Jozefom ale zvládli to a výsledok sa dostavil. Ani postup Joža Ninisa nebol prechádzkou, ale svoj cieľ - reprezentovať Slovensko  na tretej zimnej olympiáde si splnil.

Čo zaželať Čadčanom  pred druhou  polovičkou Svetových pohárov, Majstrovstvami Európy  a hlavne   na zimných olympijských hrách v ruskom Soči . V prvom rade zdravie - žiadne chrípky , zranenie a podobne , ďalej stúpajúcu formu , bojovnosť a hlavne veľa šťastia. Nech sa Vám reprezentácia Slovenska ale i Čadce čo najviac vydarí.

Stanislav Hulita st.


Fotogaléria k článku :

soci-zemanik-petrulak-2014-olympiada-1.jpg
soci-zemanik-petrulak-2014-olympiada-4.jpg
soci-zemanik-petrulak-2014-olympiada-2.jpg
soci-zemanik-petrulak-2014-olympiada-3.jpg
soci-zemanik-petrulak-2014-olympiada-5.jpg
soci-zemanik-petrulak-2014-olympiada-6.jpg
soci-zemanik-petrulak-2014-olympiada-7.jpg
soci-zemanik-petrulak-2014-olympiada-8.jpg
soci-zemanik-petrulak-2014-olympiada-9.jpg
Kategória: ŠPORT TOP | Vytvorené: 12.02.2014