Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

V nemocnici v Čadci vymenili zastarané nákladné výťahy z roku 1969

V nemocnici v Čadci vymenili zastarané nákladné výťahy z roku 1969

Čadca 3. októbra (TASR) - V Kysuckej nemocnici v Čadci dnes oficiálne sprístupnili nové nákladné výťahy, ktoré vymenili morálne zastarané výťahy z roku 1969. Výmena si vyžiadala investíciu 243.000 eur a doplnila ju renovácia osobných výťahov v hodnote 23.000 eur. Po sprístupnení výťahov to povedal predseda Žilinského samosprávneho kraja (ŽSK) Juraj Blanár.

Výmena výťahov podľa neho zavŕšila obnovu, ktorú Kysucká nemocnica realizovala vďaka dotácii 700.000 eur od vlády SR. „Dotácia nám významne pomohla, aby sme zateplili hlavný pavilón, vymenili okná a zároveň vybudovali nové výťahy. ŽSK prispel ďalšou čiastkou, dovedna 895.000 eur. A dnes môžeme povedať, že mobilita pre imobilných pacientov alebo pacientov, ktorí sú prevážaní z rôznych dôvodov medzi jednotlivými oddeleniami, je zabezpečená na 100 percent a špičkovou technológiou,“ zdôraznil predseda ŽSK.

Riaditeľ Kysuckej nemocnice v Čadci Martin Šenfeld na margo zastaraných nákladných výťahov podotkol, že išlo o dlhoročný problém a nemocnica nebola schopná vyriešiť ho z vlastných prostriedkov. „Predchádzajúce výťahy už boli morálne opotrebované a nespĺňali najprísnejšie kritériá bezpečnosti. Nové výťahy už spĺňajú najnovšie kritériá, čo je pre nás kľúčové. Pretože, v tejto oblasti máme aj centrálny príjem a pacientov tu zváža aj záchranná zdravotná služba. A týchto pacientov musia prepravovať v nákladných výťahoch, iná možnosť nie je. Takisto máme na týchto poschodiach aj operačné sály. To znamená, že prevážame aj pacientov po operácii, preto je to veľmi dôležité,“ uviedol Šenfeld.

Predseda ŽSK ocenil tiež aktívny prístup vedenia nemocnice k šetreniu a získavaniu finančných prostriedkov. „Jedna z pozitívnych vecí je, že nemocnica si otvorila vlastnú lekáreň. A všetky zisky z tejto lekárne dnes plynú len do rozpočtu nemocnice, ktorá môže nakupovať monitorovacie prístroje. Po Dolnooravskej nemocnici, kde sme otvorili špičkové mamografické centrum, môžeme povedať, že aj v Kysuckej nemocnici završujeme odovzdaním nákladných výťahov veľkú investíciu,“ dodal Blanár.


Vytvorené: 06.10.2014