Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Kuchyňa starých materí - Zemiaková nedeľa + recept na zemiaky so slaninou

Kuchyňa starých materí - Zemiaková nedeľa + recept na zemiaky so slaninou

Nová Bystrica 29.07.2015 - V Skanzene - Vychylovka sa opäť rozkúria v objektoch staré piecky a skanzen rozvonia dobrotami, ktoré doma tak nechutia, ako v prírode. Túto vetu často počujeme od návštevníkov, ktorí opakovane navštevujú skanzen práve počas podujatia Kuchyňa starých materí. 

 

Zemiaky, ktoré sa podávajú ako príloha k rôznym mäsám, majú svoju lahodnú chuť aj samostatné. Napríklad pečené, miešané na kašu, uvarené s rôznymi bylinkami alebo z nich pripravíme rôzne jedlá ako sú zemiakové knedle, zemiakové placky, halušky a samozrejme ich pridávame aj do polievok. Nedeľa 2. augusta 2015  bude patriť Zemiakovej nedeli, kedy si môžete pochutnať na špecialitách pripravených práve zo zemiakov. Aby Vám bolo veselo, okrem zemiakových dobrôt na Vás od 13. 30 hod. čaká aj hudobný program v podaní ľudovej hudby Romana Capeka zo Skalitého.

Na podujatie Vás srdečne pozýva Kysucké múzeum v Čadci a jeho zriaďovateľ - Žilinský samosprávny kraj.

Najväčší význam v ľudovej strave mali zemiaky. Konzumovali sa varené, pečené, miešané s múkou pri príprave cestovinových jedál a chleba, kombinované s mliekom, kapustou, mäsom a pod. V rodinách boli každodenným jedlom. Zemiaky, také typické pre Kysuce pochádzajú z Južnej Ameriky a na Slovensku sa začali pestovať v druhej polovici 18. storočia. Stali sa základnou zložkou potravy a darí sa im aj v našom regióne do dnes.

Rýchly a chutný recept:

Zemiaky so slaninou

Suroviny: zemiaky v šupke podľa počtu osôb, soľ, slaninka, cibuľa, kyslá kapusta zo suda

Postup: Najlepšie sú také menšie zemiaky, ktoré si dôkladne umyjeme. Poukladáme na plech, alebo pekáč tesne vedľa seba. Trošku polejeme olejom, alebo dáme domácu bravčovú masť a dáme do vyhriatej rúry piecť. V priebehu pečenia ich obraciame. Keď sú už skoro mäkké, na vrch zemiakov poukladáme slaninku a na kolieska nakrájanú cibuľu a dáme do rúry dopiecť. Podávame s kyslou kapustou zo suda, alebo posypane bryndzou, tvarohom.

Darina Hnidková

Kysucké múzeum v Čadci


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 29.07.2015