Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Náučný chodník Klokočovské skálie približuje kamenné gule

Klokočov 31. októbra (TASR) - Náučný chodník, ktorý približuje návštevníkom prírodný fenomén javorníckej časti Chránenej krajinnej oblasti Kysuce v podobe kamenných gúľ, otvorili dnes v Klokočovskom skálí v Klokočove v okrese Čadca. Chodník má dĺžku jeden kilometer a na jeho trase sú umiestnené dovedna štyri informačné tabule.

S myšlienkou vybudovania náučného chodníka prišla riaditeľka Organizácie cestovného ruchu (OCR) Kysuce Emília Sloviaková, ktorej sa Klokočovské skálie veľmi páči, no pociťovala, že sa mu dáva nedostatok pozornosti. "Aj mne sa stalo, že keď som sem prišla, tak som stretla turistov, ktorí v podstate blúdili lesom a hľadali guľu. A vtedy mi napadlo, že tu treba niečo vybudovať, aby sme turistov, ktorí sem merali cestu, správne navigovali a dostali tú správnu informáciu, ktorú chcú," vysvetlila.

"Náučný chodník Klokočovské skálie bude určite pre všetkých turistov príťažlivý kamennými guľami, ktoré vznikli guľovitou odlučnosťou pieskovca a môžu ich pozorovať v prirodzenom odkryve. Taktiež si môžu všimnúť v skalnej stene stopy po ďalších guliach," priblížila starostka Klokočova Veronika Haferová. Ako podotkla, verí, že chodník sa stane miestom oddychu a nevyčerpateľnou studnicou odpočinku a relaxu pre mnohých turistov či rodiny s deťmi.

Turistický chodník vznikol prostredníctvom projektu Zatraktívnenie Klokočovského skália. OCR ho financovala z dotácie vo výške 3500 eur, ktorý získala z nadácie Ekopolis, zo svojho rozpočtu prispela sumou približne 1000 eur. "Z týchto peňazí sa vybudovali dve sedenia pozostávajúce zo stola s dvoma lavicami, štyri informačné tabule, jedna veľká - vstupná a tri menšieho rozmeru. Taktiež sa upravilo parkovisko pre návštevníkov a studnička," spresnila Sloviaková. Doplnila, že OCR v rámci rozpočtu projektu vydala aj propagačné materiály, pečiatku, turistické známky lokality a zabezpečila dopravné značky. Na otvorení náučno-turistického chodníka v prírodnej rezervácii sa podieľala OCR Kysuce spolu s obcou Klokočov, Sudoparkom a občianskym združením Klokočovské skálie.


Vytvorené: 03.11.2015