Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

OOCR Malá Fatra sa chce v novom roku sústrediť na propagáciu

OOCR Malá Fatra sa chce v novom roku sústrediť na propagáciu

Krásno nad Kysucou 5. januára (TASR) - Prilákať viac turistov a zatraktívniť túto lokalitu je cieľom Oblastnej organizácie cestovného ruchu (OOCR) Malá Fatra aj v roku 2016. Chce sa opäť sústrediť na cykloturistiku a turistickú infraštruktúru, ale aj na propagáciu regiónu.

"Vypracovali sme projekt rekonštrukcie chodníka na Straník, ktorý v súčasnosti realizujeme. V Belskej doline budeme pokračovať úpravami chodníka, smerovými tabuľami a turistickým značením tak, aby to bolo pripravené na letnú turistickú sezónu," informoval riaditeľ OOCR Malá Fatra Peter Šimčák. Počas tohtoročnej zimnej turistickej sezóny využijú na úpravu lyžiarskych bežeckých tratí v Terchovskej doline, na Kysuciach a v prípade potreby aj v okolí Žiliny nový dvojpásový skúter s finišerom, ktorý kúpili za 42.000 eur.

Počas trojročnej existencie spustila OOCR Malá Fatra projekt vyznačenia a údržby cyklotrás v celej oblasti od Lietavy a Porúbky okolo Žiliny cez Terchovskú a Bystrickú dolinu. "V súčasnosti máme v regióne viac ako 640 kilometrov značených cyklotrás rôznej náročnosti s pravidelnou údržbou," dodáva Šimčák s tým, že mobilná aplikácia Cyklotrasy Malá Fatra umožňuje prezrieť si odporúčania pre adrenalínových jazdcov i pre rodiny s deťmi.

V uplynulom roku organizácia v spolupráci s Občianskym združením Diery obnovila rebríky a lávky v turisticky obľúbených Jánošíkových dierach. "Schodné a bezpečné turistické chodníky sú dôležitým predpokladom toho, aby turisti Terchovú navštevovali. Ich obnova je z hľadiska turizmu preto pre nás veľmi dôležitá," povedal starosta obce Milan Laurenčík. V rámci rozvoja turistiky sa upravili a preznačili chodníky zo Stráňav, Strečna a Trnového k pamätníku na Javorine.

Vyznačená hrebeňová cesta a náučný chodník Fojtov potok

Vyznačila sa červená značka hrebeňom z Krásna nad Kysucou po Radôtsku, či pripravil náučný chodník Fojtov potok v Zborove nad Bystricou. Finančné prostriedky preinvestované do turistickej infraštruktúry predstavujú za tri roky viac ako 45.000 eur.

OOCR Malá Fatra aktívne participuje aj na zatraktívnení turistického potenciálu mesta Žilina. Ako povedal riaditeľ organizácie, spracovali tematické okruhy historickou, židovskou a funkcionalistickou Žilinou."Financujeme napríklad osádzanie QR tabuliek na zaujímavé budovy v meste. Vďaka smartfónu a prístupu na internet sa pri prechádzkach mestom dozviete o historických budovách. Financovali sme aj číselník pod balustrádou pod Farskými schodmi, ktorý znázorňuje odkaz z minulosti či prítomnosti," vymenúva niektoré z aktivít.

V súčasnosti má organizácia 30 aktívnych členov, medzi ktorými sú mestá a obce, ale aj podnikateľské subjekty. Do organizácie môže vstúpiť každá obec na území Malej Fatry a každý podnikateľ, ktorý pôsobí na území členskej obce.


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 07.01.2016