Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Skanzen a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke sú pýcha celého regiónu Kysúc

Skanzen a Historická lesná úvraťová železnica vo Vychylovke sú pýcha celého regiónu Kysúc

Kysuce - región, ktorý v poslednom období patrí  pre turistov medzi  obľúbené  časti severného Slovenska. Nachádzajú sa tu rôzne zákutia a oblasti, ktoré zásluhou šikovných ľudí dostávajú novú tvár a lákajú sem  ľudí nielen z iných kútov Slovenska, z prihraničných štátov, ale aj z iných oblastí Európy. Medzi tieto patrí aj Skanzen Nová Bystrica - VychylovkaHistorická lesná úvraťová železnica, ktoré sú pýchou celého regiónu Kysúc.

Skanzen Nová Bystrica - Vychylovka sa nachádza v turisticky zaujímavej oblasti severozápadného Slovenska v pohorí Kysucké Beskydy, patriace do Chránenej krajinnej oblasti Kysuce. Je situovaný v malebnom prostredí doliny Chmúra v katastri obce Nová Bystrica - Vychylovka. Základný kameň bol slávnostne položený 11. októbra 1974. Stála národopisná expozícia v prírode sa usiluje o rekonštrukciu sídelnej krajiny, prezentuje spôsob života a ľudovú kultúru na Kysuciach v druhej polovici 19. a na začiatku 20. storočia. Pri jej budovaní sa prihliadalo na historické osídlenie Kysúc na základe valaskej  a kopaničiarskej kolonizácie. Prioritná bola aj záchrana najcennejších pamiatok ľudovej architektúry z Kysúc, najmä z obcí Riečnica a Harvelka, ktoré zanikli v dôsledku výstavby Vodnej nádrže Nová Bystrici. Areál skanzenu ma rozlohu 18 979 m2, na ktorých je postavených 35 objektov, z toho 17 nainštalovaných a 9 nenainštalovaných  objektov slúži na prevádzkové účely. Jednotlivé objekty sa nachádzajú z rôznych oblastí Kysúc. Okrem dnes už neexistujúcich obcí Riečnica a Harvelka sú v skanzene aj objekty z obcí Oščadnica, Zborov nad Bystricou, Klubina, KorňaDunajova. V areáli expozície sa zachovali pôvodne objekty, ktoré slúžili ako sezónne využívané stavby - cholvárky, ktoré dokumentujú vývoj sezónnych obydlí na Kysuciach. Z premiestnených solitérov a celkov možno spomenúť obytný dom z Oščadnice datovaný rokom 1806, dvojpriestorový dom pre lesných robotníkov z Dunajova, murovaný kostolík - kaplnka Panny Márie Ružencovej zo Zborova nad Bystricou z prvej polovice devätnásteho storočia. Najviac objektov je  práve zo zátopovej oblasti Riečnice a Harvelky. Sú to prevažne obytné domy a hospodárske budovy z osád Rybovia, Do Potoka, Hruškuliakovia, Poništovia a Romanovia. Návštevníci obdivujú na nich predovšetkým masívne dvere do domov osadené v pravouhlých alebo archivoltových portáloch, zdobených nápismi, datovaním, christogramom, solárnou rozetou, alebo iným znakom. Možno povedať, že Skanzen v Novej Bystrici - Vychylovka prezentuje najucelenejšiu kolekciu týchto originálnych architektonických prvkov charakteristických pre oblasť severozápadného Slovenska.

Významný prvok v interiéri ľudového domu tvoria pece a ohniská. Ich vývojový stupeň úzko súvisel s konštrukčným riešením a funkciou jednotlivých priestorov, podmieňoval charakter bývania a určoval spôsob života v dome. Skanzen Nová Bystrica - Vychylovka je jediným skanzenom na Slovensku, ktorý ma v obytných objektoch kopaničiarskeho osídlenia Kysúc  rekonštruované autentické funkčné vykurovacie zariadenia s plným prezentačným využitím, na ktorých počas sezóny v rámci podujatia „Kuchyňa starých materí“  sa pripravujú tradičné ľudové jedlá zo surovín, ktoré sa urodili na Kysuciach. Pec bola nielen zariadením na pečenie chleba, prípravu jedál, vykúrenie interiéru, ale slúžila aj na odpočinok pre deti, ktoré na peci spávali najmä v zimných mesiacoch. /Z výskumu PhDr. Alojza Kontrika - etnografa Kysuckého múzea v Čadci/.

Organickou súčasťou skanzenu je aj úzkorozchodná Historická lesná úvraťová železnica s unikátnym úvraťovým systémom celosvetového významu, ktorá v minulosti spájala Kysuce s Oravou. Ponúka návštevníkom vidieť nielen dômyselný úvraťový systém prekonávania výškového rozdielu 217, 69 m, ktorý striedavo vagóny ťahá a tlačí, ale aj nostalgicky zažiť jazdu vláčikom, ktorý ťahá parná, alebo motorová lokomotíva. Od mája 2015 zo zastávky stanica Skanzen do stanice Sedlo Beskyd premáva drezina V 760/2004 - ľahké koľajové vozidlo s kapacitou 10 osôb. Stanica Beskyd sa nachádza 939 metrov nad morom, kde je vyhliadková veža s fascinujúcim pohľadom na nádhernú kysuckú a oravskú prírodu a nová goralská drevenica, ktorú môžete navštíviť. Celá jazda trvá približne 2 hodiny. Za rok 2015 sa odviezlo na  vláčiku 52 858 návštevníkov a jazdu na  drezíne si vychutnalo 1 850 cestujúcich. Dúfam, že rok 2016 bude opäť plodným na návštevnosť  počas sezóny a niekedy aj mimo nej ak nám bude priať počasie v mesiaci november. V krátkosti nás informovala  Janka Berešová  vedúca správy Skanzenu Nová Bystrica - Vychylovka.

Darina Hnidková - manažér kultúry Kysuckého múzea v Čadci. Počas sezóny skanzen ponúka množstvo tematických programov v podaní folklórnych súborov, skupín, jednotlivcov, ľudových hudieb a prezentáciu ľudových výrobcov nielen z Kysúc, ale aj z iných kútov Slovenska a z prihraničných štátov, ako je Česká a Poľská republika. Sezóna v roku 2015  týchto dvoch expozícií začala s návštevnosťou trhať rekordy. Na konci mesiaca máj a to hovorím len o nedeľných programoch, na podujatí „Váľanie mája“ a „Deň detí“ bolo spolu zaznamenaných 1850 návštevníkov, ale „Sladká nedeľa“ v mesiaci jún osladila život neuveriteľným 2 339 milovníkom sladkých jedál. V mesiaci júl  „Ovčiarska nedeľa“ zaznamenala 1 760 návštevníkov a na podujatí „Storočnica kysuckej železnice“ obohatenom prezentáciou jedál z Poľska, Česka a Slovenska „Po stopách gastronómie“, ktoré bolo zrealizované s finančnou podporou Ministerstva kultúry SR, si na svoje prišlo  spolu 2302 návštevníkov. Za rok 2015 národopisnú expozíciu v prírode prezentujúcu kopaničiarsky spôsob osídlenia charakteristický pre kysucký región - skanzen a železničku navštívilo celkom 91 081 návštevníkov z toho 35 405 ich bolo v skanzene.  Ak to porovnáme s rokom 2014 návštevnosť opäť stúpla o 8 563 návštevníkov. No nie sú to len objekty ľudovej architektúry, ktoré lákajú turistov, ale hlavne víkendové tematické programy zamerané na klenoty a bohatstvo  zvykov a tradícií našich otcov a materí nielen z Kysúc, ale aj z iných kútov Slovenska, Česka a Poľska.  Na rok 2016 sme  naplánovali 29 podujatí, z toho jedno v zimnom období, a to v mesiaci december, kde už po štvrtýkrát predstavíme skanzen v zimnom šate.

Ako spomínal pán Kontrík, Skanzen Nová Bystrica - Vychylovka je jediným skanzenom na Slovensku, ktorý má vo svojich objektoch funkčné vykurovacie zariadenia, na ktorých môžeme prezentovať tradičnú ľudovú stravu v rámci podujatia „Kuchyňa starých materí“, ktoré patrí medzi najviac navštevované. Jedlá sa pripravujú priamo v objektoch  na tradičných dobových peciach, kedy sa vôňa jedál  rozplýva po celej doline Chmúra. Veľkým prínosom pre skanzen je aj súťaž  v kosení trávy, do ktorej sa zapojili už aj deti. Nebude chýbať ovčiarska nedeľa, dožinky, prezentácia ľudovej kultúry Bystrickej doliny, prezentácia ľudovej tvorby a pozvanie prijali už po tretíkrát aj naši hostia z dolnej zeme z obce Čajkov s prezentáciou kvalitného vína zo svojho regiónu. Po prvýkrát som oslovila drobnochovateľov, aby prezentovali drobnochov nielen z Kysúc, viac vám neprezradím. Na svoje si prídu aj deti nielen  na „Deň detí“, ktorý  budeme opäť pripravovať s Lesmi SR odštepným závodom v Čadci, ale aj počas celej sezóny. Ponúkame  rodičom  prechádzku náučným lesným chodníkom, hru na detskom ihrisku  v mesiaci máj od 12. -15. 5. 2016 návštevu výstavy „ Štyri dni s modelármi z Považia“, kde bude predstavené funkčné modelové železničné koľajisko obsluhované modelármi z Považskej Bystrice. Druhou motivujúcou výstavou bude interaktívna výstava s názvom „Sedím na strome a je mi dobre“, ktorú pripravujeme v spolupráci so Stredoslovenským múzeom v Banskej Bystrici od júna až do konca augusta. Obidve výstavy budú sprístupnené v Raganovom mlyne. V spolupráci s Kysuckou knižnicou v Čadci po štvrtýkrát sa stanica Skanzen stane príbytkom pre deti počas celej noci  v rámci podujatia „Na Jána“. Okrem zvykov a tradícií pri pálení Jánskych ohňov je toto podujatie  spojené s netradičným čítaním rozprávkových príbehov kysuckých autorov.

Sme veľmi radi, že vysunuté expozície Kysuckého múzea v Čadci, organizácie  v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja, sa tešia veľkej obľube návštevníkov a dúfame, že nám zachovajú svoju priazeň i v budúcnosti.

Kysucké múzeum v Čadci


Fotogaléria k článku :

skanzen-vychylovka-2016-05-7.jpg
skanzen-vychylovka-2016-05-6.jpg
skanzen-vychylovka-2016-05-5.jpg
skanzen-vychylovka-2016-05-4.jpg
skanzen-vychylovka-2016-05-3.jpg
skanzen-vychylovka-2016-05-21.jpg
skanzen-vychylovka-2016-05-1.jpg
Vytvorené: 26.05.2016