Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Video: Na rieke Kysuca vyhlásili 3. povodňový stupeň, polícia hlási prvú obeť

Video: Na rieke Kysuca vyhlásili 3. povodňový stupeň, polícia hlási prvú obeť

Kysucké Nové Mesto / Ochodnica 29.04.2017 : Policajti z Obvodného oddelenia Policajného zboru Kysucké Nové Mesto boli v piatok 28. apríla po 21.00 hodine vyslaní na preverenie oznámenia do obce Ochodnica, okres Kysucké Nové Mesto. Po vojdení motorového vozidla do vodného toku mal jednu osobu z vozidla strhnúť prúd vody. Policajti po príchode na miesto začali okamžite prehľadávať okolie, kde sa vozidlo nachádzalo za účelom vypátrania 59 ročného muža z okresu Kysucké Nové Mesto, ktorého mal strhnúť prúd vody. Muža sa však ani po maximálnom úsilí nepodarilo, ani za pomoci ostatných záchranných zložiek vypátrať.

Následne bolo zistené, že pri udalosti mal byť aj 40 ročný muž a obaja mali vyskočiť z vozidla, ktoré začal unášať prúd vody. 59 ročného muža mal strhnúť silný prúd vody. 40 ročný muž sa ho mal snažiť vytiahnuť, ale už sa mu to nepodarilo. Jeho samého museli vytiahnuť z potoka miestni občania. Žiaľ v sobotu 29. apríla pred siedmou hodinou ráno bol v potoku v obci Ochodnica nájdený 59 ročný muž bez známok života. Obhliadajúci lekár predbežne vylúčil cudzie zavinenie a za účelom zistenia presnej príčiny smrti muža nariadil zdravotno-bezpečnostnú pitvu. 
Žiadame občanov, aby v žiadnom prípade nehazardovali so svojím životom a nevstupovali do rozvodnených tokov. 


Základné zásady - pokyny pre verejnosť počas povodní

Pri vzniku povodne je potrebné:

- Po celú dobu sa riadiť pokynmi povodňových orgánov, polície a záchranárov,
- Rešpektovať oficiálne informácie o vývoji situácie,
- Konať s rozvahou a zbytočne neriskovať,
- Varovať ostatných ohrozených, pomáhať starým, bezvládnym a deťom bez dozoru,
- Chrániť predovšetkým zdravie a až potom majetok.

Pravidlá zdravotnej bezpečnosti obyvateľov

- Pohybujte sa zásadne mimo zatopenej oblasti. 
- Vstupujte len do stojatej vody. Nikdy nevstupujte do prúdiacej vody. Prúd vody je veľmi nebezpečný a môže spôsobiť pri rýchlom stúpnutí hladiny utopenie. Prúdenie vody si overte vhodením kusa dreva na hladinu vody. 
- Dávajte pozor kam stúpate. Povrch môže byť pokrytý črepinami skla alebo klincami. Používajte pevnú obuv. 
- Nejazdite autom v zatopenej oblasti. Auto môže byť zaplavené, strhnuté prúdom alebo náhlou prívalovou vlnou. 
- Ihneď vypnite prívod elektrickej energie do vášho domu. Vyhýbajte sa elektrickému vedeniu a zapnutým elektrickým spotrebičom. Voda je dobrým vodičom elektrického prúdu. 
- Pokiaľ opúšťate dom, nezabudnite vypnúť hlavný prívod elektrického prúdu. Pokiaľ ste to nestihli a vraciate sa po záplave, urobte to ako prvú vec ešte pred prehliadkou domu. Zatopené elektrické prístroje vyžadujú pred opätovným uvedením do prevádzky odbornú prehliadku. 
- Všimnite si možný únik plynu. Nepoužívajte otvorený oheň a nefajčite. Svieťte len baterkou. 
- Vo vnútri domu nepoužívajte benzínové agregáty, oxid uhoľnatý vás môže zabiť. Pozor na spaliny z uhlia a dreva, ak bol porušený komín domu.

Zdroj : www.uvzsr.sk

Kysucké Nové Mesto / Ochodnica 29.04.2017 : V Ochodnici v okrese Kysucké Nové Mesto vošli dvaja muži na súkromnom motorovom vozidle do rozvodneného potoka, ktorého hladina bola vyššia, čo si neuvedomili. Následne došlo k otáčaniu vozidla a chceli z neho vystúpiť, aby sa neprevalilo. Jednému sa podarilo zachrániť, druhý ostal v prudkej vode a telo sme našli až dnes ráno," uviedol krajský policajný riaditeľ. Podľa generálnej riaditeľky sekcie krízového riadenia Ministerstva vnútra SR Lenky Hmírovej bola situácia v rámci Žilinského kraja najkritickejšia v obciach v okresoch Liptovský Mikuláš, Čadca, Žilina a čiastočne aj Kysucké Nové Mesto. "Povodňovú aktivitu vyhlásilo v piatok (28. 4.) a dnes 45 obcí. Aktuálne ich je 40, ale došlo k znižovaniu z tretieho na druhý stupeň povodňovej aktivity. V Žilinskom kraji máme už len sedem obcí s vyhláseným tretím stupňom povodňovej aktivity," povedala Hmírová.

 

Čadca 28.04.2017 - Rieka Kysuca dosahuje pri Turzovke už výšku, ktorá zodpovedá tretiemu stupňu povodňovej aktivity. Pri Čadci jej výška zodpovedá druhému stupňu povodňovej aktivity. Video zachytáva rieku Kysuca v lokalitách: Kysucké Nové Mesto, Ochodnica, Krásno nad Kysucou, Horelica, Čadca


Fotogaléria k článku :

3-povodnovy-stupen-rieka-kysuca-2017-kysucke-nove-mesto2.jpg
3-povodnovy-stupen-rieka-kysuca-2017-kysucke-nove-mesto.jpg
3-povodnovy-stupen-rieka-kysuca-2017-cadca-12.jpg
3-povodnovy-stupen-rieka-kysuca-2017-dunajov1.jpg
3-povodnovy-stupen-rieka-kysuca-2017-cadca-11.jpg
3-povodnovy-stupen-rieka-kysuca-2017-cadca-10.jpg
3-povodnovy-stupen-rieka-kysuca-2017-cadca-9.jpg
3-povodnovy-stupen-rieka-kysuca-2017-cadca-8.jpg
3-povodnovy-stupen-rieka-kysuca-2017-cadca-7.jpg
3-povodnovy-stupen-rieka-kysuca-2017-cadca-6.jpg
3-povodnovy-stupen-rieka-kysuca-2017-cadca-5.jpg
3-povodnovy-stupen-rieka-kysuca-2017-cadca-4.jpg
ochodnica-auto-umytie-nehoda-2017.jpg
Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 29.04.2017