Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Od prvého januára 2018 uvádza Kysucká knižnica v Čadci nové služby a zatraktívni tie doterajšie

Medzi vítané zmeny patrí skrátenie výpožičnej doby horúcich knižných noviniek z mesiaca na 14 dní. Bestsellery a mnohé knižné novinky majú v knižnici o niečo skôr ako v kníhkupectvách, ale nie vždy sa dostatočne rýchlo dostanú do rúk čitateľov. Z dôvodu väčšieho obratu nového knižného fondu sa skrátila výpožičná doba tak, aby sa novinky dostali čo najskôr k ďalším čitateľom. Od januára pribudne k časopisom mesačník pre podnikateľov Zisk manažment, ktorý si tak ako aj ostatné periodiká môže návštevník prezenčne zapožičať.

Knižnica už niekoľko rokov poskytuje službu online katalóg Carmen. Z pohodlia domova si môže každý registrovaný používateľ prístupom cez webovú adresu kniznica-cadca.sk vyhľadať knihu v katalógu podľa autora, názvu alebo kľúčových slov. Najnovšie sa bude dať za poplatok odložiť dokument z regálu kliknutím na „objednávka odloženia“ alebo telefonicky. 

Mama nos ma do knižnice

Veľa noviniek čaká matky na materskej dovolenke. Prvý čitateľský preukaz už môžu získať deti vo veku od 0 rokov. Maminky tak môžu využiť priestor detského kútika, rozprávkovej miestnosti s fondom hračkotéky. Od nového roku sa zakladá materský klub „Mama nos ma do knižnice“. Môžu sa tak zúčastňovať pravidelných mesačných stretnutí so zameraním na prezentáciu titulov kníh vhodných pre ich potreby nachádzajúcich sa v knižnici, ale aj prednášok zameraných na starostlivosť o dieťa.
 
V uplynulom roku 2017 bolo slávnostné otvorenie letnej čitárne. Zrekonštruovaná letná terasa so zastrešeným pódiom ponúka čitateľský priestor pod slnečníkmi, ale i udržiavaný trávnik s možnosťou rozprestrieť si deku v tôni stromov. Deti ocenia domček s preliezkou. Knižnica začne v nadchádzajúcom letnom období s organizovaním väčšieho počtu podujatí a aktivít priamo v letnej čitárni napr.: netradičné zážitkové čítania, pravidelné letné stretnutia členov literárneho klubu Oáza, tréningy pamäti, hry a súťaže pre deti. Unikátny projekt Svätojánska poetická noc, zameraný na prezentáciu začínajúcich autorov v oblasti dramatického, výtvarného a hudobného umenia, rozšíri spoluprácu o ďalšie regionálne knižnice v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. Zväčší sa tak paleta prezentácie mladých autorov a výnimočných osobností v oblasti literatúry a umenia o ďalšie regióny.
 
Bezplatná registrácia
 
Dobré správy sú i pre nových čitateľov, ktorí sa chcú bezplatne registrovať. Doteraz to bolo možné na Valentína, v Týždni slovenských knižníc alebo na konci školského roka za výborné vysvedčenie. Najnovšie ak sa nový čitateľ príde zapísať v deň svojich narodenín, môže získať Narodeninový darček v podobe bezplatnej registrácie, rovnako v prípade študentov stredných škôl v rámci informatickej prípravy výmenou za jeden kultúrny poukaz. V spomínanom Týždni slovenských knižníc sa udeľuje aj generálny pardon čitateľom, ktorí vrátia knihy a požiadajú o stornovanie pokuty. Bližšie informácie o novinkách, službách a podujatiach dozviete na webovej stránke kniznica-cadca.sk, Facebooku alebo priamo v knižnici. Tešíme sa na osobné stretnutia v knižnici.
 
KK
Kysucká knižnica v Čadci
Z. Jesenská K.
Ul. 17. novembra 1258
02201 Čadca

 


Vytvorené: 09.01.2018 | Čitateľov: 1670