Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Martinská deklarácia bude mať webstránku od gymnazistov z Čadce

Martinská deklarácia bude mať webstránku od gymnazistov z Čadce

13. jún 2018, Žilina - Do súťaže Žilinskej župy o najlepšiu webstránku o Martinskej deklarácii sa prihlásilo deväť študentských tímov. Vyhral návrh študentov z Gymnázia J.M. Hurbana Čadca. Žilinský samosprávny kraj (ŽSK) spúšťa špeciálnu webstránku www.martinskadeklaracia.sk pri príležitosti osláv stého výročia vzniku Československa a podpisu Martinskej deklarácie. Jej obsahom budú informácie o sprievodnom programe. Do tvorivého procesu župa zapojila kreatívnych a talentovaných študentov stredných škôl, pre ktorých vyhlásila súťaž so zaujímavými, aj finančnými odmenami v sume 1100 eur.

Vyzvať našich stredoškolákov, aby si skúsili otestovať svoje počítačové zručnosti v téme, ako je vznik ČSR, bola inovácia sama osebe. Keď sme súťaž pripravovali, nevedeli sme vôbec  odhadnúť, či bude pre študentov o ňu záujem, osobitne v čase končiaceho sa školského roka,“ uviedol projektový manažér pre oslavy Martinskej deklarácie Branislav Zacharides. 

 
Deväť prihlásených tímov ale potvrdilo, že v kraji je veľa zručných programátorov. „To nakoniec dokazujú aj tri ocenené návrhy. Ani za jeden z nich sa nemusia hanbiť,“ konštatoval Zacharides, ktorý bol členom hodnotiacej poroty. Hneď za gymnazistami z Čadce skončil tím zo Spojenej školy Nižná a na treťom mieste študenti zo Spojenej školy Tvrdošín.  „Z môjho pohľadu bola víťazná stránka najprepracovanejšia, druhé miesto sa mi páčilo najmä z hľadiska čistoty grafiky, tretie miesto zas z hľadiska funkčnosti pre mňa najdôležitejších častí stránky,“ dodal Branislav Zacharides. 
 
Členmi víťazného tímu Štvorica troch duelantov sú Marián Ligocký, Monika Smolková a Tomáš Trlíček. „Zapojiť sa do súťaže bola predovšetkým nová výzva, ale motivovali nás aj ceny. No najmä sme chceli ukázať naše schopnosti, že vieme niečo urobiť a toto bola príležitosť,“ povedal člen víťazného tímu Marián Ligocký z Gymnázia J.M. Hurbana v Čadci. 
 
Gymnazista dodal, že trojčlenný tím na tvorbu webstránky potreboval približne 60 hodín čistého času. Kreatívnej tvorbe  sa venovali vo svojom voľnom čase, zväčša po večeroch. „Bolo to náročné, ale presvedčili sme sa o tom, že keď chceme niečo dosiahnuť, musíme tomu obetovať aj svoj voľný čas,“ dodal Ligocký. S úsmevom zhodnotil, že spolupráca bola predovšetkým tvorivá, hoci nie úplne bezproblémová. „Snažili sme sa navzájom diskutovať, boli aj hádky, ale nie agresívne, skôr to bola taká asertívna komunikácia,“ priblížil.
 
Vytvorenie špecializovanej webstránky je súčasťou rozsiahleho župného projektu osláv stého výročia vzniku Československa. ŽSK pri tejto príležitosti usporiada sériu rôznych podujatí, konferencií, výstav, prednášok pre učiteľov dejepisu i študentov. V Martine budú pripravené tematické exkurzie pre školy, kultúrne inštitúcie budú mať špecializované výstavy a mnoho ďalších aktivít.
 
ŽSK sa bude podieľať na sprievodnom programe centrálnych osláv stého výročia Martinskej deklarácie 30. októbra, ktoré organizačne zabezpečuje Ministerstvo kultúry Slovenskej republiky.
 
Víťazné tímy a linky na ich súťažné práce, zatiaľ v neúplnej a testovacej verzii:
 
  1. Tím štvorica troch duelantov, Gymnázium J.M. Hurbana Čadca - http://martinska48.marianligocky.eu/ 
  2. Tím Spojenci, Spojená škola Nižná http://romancode.sk
  3. Tím PADAVAN, Spojená škola Tvrdošín http://mdeklaracia.feris.sk/
 

Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 15.06.2018