Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Zastupiteľstvo v Čadci má podozrenie zo spáchania trestného činu. Na rokovaní opäť kauza spol. BYTY Čadca s.r.o.

Zastupiteľstvo v Čadci má podozrenie zo spáchania trestného činu. Na rokovaní opäť kauza spol. BYTY Čadca s.r.o.

Čadca, 01.októbra 2010 sa o 10.00 hod. vo veľkej zasadačke Mestského úradu v Čadci uskutočnilo zasadnutie Mestského zastupiteľstva v Čadci, ktoré sa okrem iného zaoberalo aj:

  • Všeobecne záväznými nariadeniami mesta Čadca O poplatkoch a znečisťovanie ovzdušia prevádzkovateľmi malých zdrojov znečistenia na území mesta Čadca, O podmienkach držania psov na území mesta, O podmienkach predaja výrobkov a poskytovania služieb na trhových miestach, O prevádzkovom poriadku pohrebiska- Cintorínsky poriadok v meste Čadca, O výške mesačného príspevku za pobyt dieťaťa v materskej škole na čiastočnú úhradu výdavkov v materských školách, O výške mesačného príspevku na čiastočnú úhradu nákladov spojených so štúdiom v ZUŠ, O určení výšky dotácie na prevádzku a mzdy na žiaka škôl a školských zariadení, O dani z nehnuteľnosti, O dani za psa, O dani za predajné automaty, O dani za nevýherné hracie prístroje.
    Uvedené návrhy VZN boli predložené z dôvodu zmeny legislatívy a zosúladenia VZN s platnými právnymi normami. Za obdobie 4 rokov nedošlo k žiadnemu navýšeniu poplatkov a daní, pričom s ich navýšením sa ani v budúcom rozpočtovom roku nepočíta.
     
  • Doplňujúcim bodom programu bol Návrh poslanca Štefana Holeščáka, ktorým zaviazal primátora, aby predložil obyvateľom mesta odpočet volebného obdobia za posledné 4 roky.
    Predložený návrh bol poslancami odsúhlasený, a to z dôvodu šírenia dezinformácií o práci vedenia mesta ako aj jeho poslancov v občasníku Ozvena Čadce. Odpočet bude doručený v písomnej forme do každej domácnosti. Súčasťou bodu bola aj rozprava poslancov MZ, ktorí ostro kritizovali formu občasníka a požadovali, aby boli zverejnené pravdivé informácie o zrealizovaných aktivitách mesta za uplynulé obdobie.
    Vzhľadom na neustále útoky a urážanie primátora mesta bola zo strany Jozefa Vražela podaná na vydavateľa Ozvena Čadce žaloba.
     
  • VI. zmena rozpočtu Mesta Čadca na rok 2010
    Podľa slov Jozefa Vražela je mesto v dobrej kondícií. Súčasné disponibilné zdroje mesta predstavujú výšku 500 000€, pričom z hľadiska príjmov a výdavkov ide o najúspešnejšie obdobie mesta. V rámci hospodárskej krízy došlo k určitým opatreniam. Išlo o úsporu najmä v oblasti prevádzkových nákladov vo výške 100 000€, pričom sa neobmedzili žiadne rozbehnuté investičné projekty v meste. Tieto finančné prostriedky budú použité v prospech obyvateľov mesta. „Mesto nezvyšovalo cestovné MHD, poplatky a ani dane. Tiež sa nenavýšili sociálne služby od klientov“, pokračoval J.Vražel.
    V rámci šetrenia došlo k zníženiu odmeny poslancov MZ o 50% a k zníženiu pohyblivej zložky u primátora mesta, hlavného kontrolóra mesta a zástupcov primátora o 50%. Ďalej primátor uviedol, že kontokorentný úver vo výške 200 000 € nebol čerpaný, nakoľko finančná situácia mesta je priaznivá aj napriek výpadkom daní z príjmov.
     
  • Správa o kontrole spoločnosti BYTY Čadca s.r.o.
    Kontrola súkromnej správcovskej spoločnosti BYTY Čadca s.r.o. nebola podľa slov hlavného kontrolóra mesta ku dnešnému dňu zrealizovaná z dôvodu absencie dokladov o pohľadávkach a záväzkoch spoločnosti BYTY Čadca, s.r.o, ako aj dokladov preukazujúcich nakladanie s finančnými prostriedkami mesta za obdobie 2002 až 2007.
    Z dôvodu podozrenia zo spáchania trestného činu, bolo poslancami MZ prijaté uznesenie, ktoré ukladá hlavnému kontrolórovi mesta vypracovať postup riešenia situácie a primátorovi mesta v predmetnej veci zvolať mimoriadne zastupiteľstvo najneskôr do 15. novembra 2010.

 


Vytvorené: 07.10.2010