Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Materský klub v Čadci

Materský klub v Čadci

Materský klub v Čadci vznikol na podnet čadčianskych mamičiek, ktoré pociťovali potrebu stretávať sa, tráviť spolu čas a vzájomne sa obohacovať. Svoje aktivity zahájil vo februári 2009 a záštitu nad klubom prevzalo Cirkevné centrum voľného času v Bytči. Z dôvodu zmeny podmienok vo financovaní a prevádzkovaní súkromných, cirkevných a štátnych centier voľného času požiadal Materský klub v Čadci súčasné vedenie mesta o zastrešenie. Samospráva vyhovela požiadavke a od septembra 2010 sa Materský klub stal mestským klubom so zastrešením Centra voľného času.

O činnosti, aktivitách a ďalších plánoch sa rozprávame so zakladateľkami Materského klubu v Čadci Katarínou Lučanovou a Ivanou Rechtoríkovou.


Aké je poslanie Materského klubu?
Byť matkou je pre mnohé ženy najkrajším darom v živote. Od chvíle, keď žena pocíti pod srdcom svoje dieťa, stáva sa jej neoddeliteľnou súčasťou na celý život. Matka sa ujíma svojho poslania – prijíma svoje dieťa a s láskou sa oň stará. Možno v živote matky prichádzajú chvíle, keď potrebuje niekde načerpať silu, stretnúť sa so ženami v podobnej situácii, posťažovať sa alebo chce čas so svojim dieťaťom na materskej dovolenke využiť zmysluplnejšie, priviesť dieťatko do prostredia jemu prirodzene blízke – medzi ostatné deti, aby sa v budúcnosti lepšie adaptovalo v kolektíve napr. v materskej škôlke. Toto všetko je náplň Materského klubu. Snaží sa pomôcť dieťaťu tým, že pomáha jeho rodičom (v našom prípade matke). Je to v prvom rade prostredie a vzor správania blízkych ľudí, ktoré výrazne vplývajú na osobnosť dieťaťa, jeho psychické a fyzické zdravie.

Čo ponúka Materský klub mamičkám a ich deťom?
Materský klub je k dispozícii každý deň od 9.30 do 11.30 hod., kedy mamičky majú možnosť stráviť čas aj s inými mamami a deťmi, porozprávať sa a spoločne sa zahrať. Zároveň ponúkame svojim členkám krátkodobú starostlivosť o dieťa v prípade, že mama potrebuje čas bez dieťaťa. V prvom rade sa snažíme ponúknuť mamičkám na materskej dovolenke možnosť realizovať sa v aktivitách, v ktorých vynikajú a ktorými by mohli obohatiť i ostatné mamičky. Organizujeme rôzne akcie či už zábavného charakteru ako karneval, Mikulášsky večer, Deň matiek, Deň detí a iné alebo besedy s odborníkmi ako napr. detský psychológ, pediater. Ďalším podujatím je Burza , ktorá sa konala 23.10. Mamičky tu mohli prezentovať svoje výrobky, ponúkať a zohnať rôzne veci - oblečenie, materské pomôcky a iné. Poslednou aktivitou bolo zapojenie sa do projektu Sviečka za nenarodené deti, čím sme vyjadrili, že nám nie je ľahostajný osud nenarodených detí.

Aké aktivity pripravujete do konca roka?
Blížia sa vianočné sviatky a s nimi spojené aktivity pre deti - Mikuláš a Zdobenie vianočného stromčeka. Veľmi obľúbené sú prednášky so psychologičkou Mgr. Janou Babuljakovou, ktoré opäť v blízkej budúcnosti chystáme. Zo strany mesta nám boli ponúknuté prednášky MUDr. Jany Bartošovej - primárky novorodeneckého oddelenia v nemocnici v Čadci, ktoré vďačne vítame. Našim cieľom je rozšíriť ponuku aktivít (angličtina hrou, učenie riekaniek, a piesni, znakovanie pre batoľatá, kreatívna tvorba, cvičenie s najmenšími a iné) a predĺžiť aktuálny časový harmonogram pôsobenia Materského klubu

Od septembra 2010 ste mestskou organizáciou. Ako si predstavujete spoluprácu s mestom?
Najdôležitejšia vec, ktorú potrebujeme doriešiť sú priestory. Sme vďační za tie doterajšie, no Materský klub potrebuje miesto slúžiace výlučne pre malé deti (vo veku 0-3), či už z bezpečnostného, ale i hygienického hľadiska. Tiež kapacitne sú momentálne priestory nepostačujúce. Pri väčšom počte mamičiek s deťmi alebo pri spoločnej akcii pre nedostatok miesta a veľký hluk prestáva klub plniť úlohu, ktorú by mal a chcel. Po nedávnom stretnutí s pánom primátorom a dohode s riaditeľkou Kultúrneho a osvetového strediska v Čadci Dagmar Labákovou, sme tento problém vyriešili dočasným presunutím Materského klubu do priestorov Kultúrneho domu v Čadci.

Touto cestou chceme poďakovať všetkým, ktorí nám akýmkoľvek spôsobom pomohli a vyšli v ústrety, keď sme pomoc potrebovali. Sú to najmä obetavé mamičky, ktoré stáli pri vzniku MK a v začiatkoch jeho pôsobenia, Cirkevnému centru voľného času v Bytči, vďaka ktorému sme mohli zrealizovať naše predstavy, Centru voľného času v Čadci, ktoré nás zastrešilo od septembra 2010, veľká vďaka patrí pánovi Milanovi Potočiarovi, ktorému vďačíme za momentálne priestory, za každodenné teplo a za veľa pomoci. V neposlednom rade chceme poďakovať pánovi primátorovi Jozefovi Vraželovi a pani Silvii Kajánkovej, ktorí sa ochotne zaujímajú o potreby Materského klubu od jeho vzniku a podporujú nás.

viac info o MK tu : Materský klub Čadca


Fotogaléria k článku :

matersky-klub-v-cadci-2010-1.jpg
matersky-klub-v-cadci-2010-3.jpg
matersky-klub-v-cadci-2010-4.jpg
matersky-klub-v-cadci-2010-5.jpg
matersky-klub-v-cadci-2010-6.jpg
Vytvorené: 15.11.2010