Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Rozprávačské Lodno zažilo ďalší triumf Daniely Piscovej z Krakovian

Rozprávačské Lodno zažilo ďalší triumf Daniely Piscovej z Krakovian

Lodno 13.06.2011 - V dňoch 11. - 12. júna 2011 sa v čarokrásnom prostredí malej dolnokysuckej obce Lodno už po štrnástykrát konalo obľúbené kultúrne podujatie pod názvom ROZPRÁVAČSKÉ LODNO - celoštátna súťažná prehliadka rozprávačov. Hlavnými organizátormi tohto podujatia sú Kysucké kultúrne stredisko v Čadci v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja a obec Lodno. Spoluorganizátormi boli Úrad pre Slovákov žijúcich v zahraničí Bratislava, Kysucká kultúrna nadácia Bratislava, mesto Kysucké Nové Mesto a Mestské kultúrno-športové stredisko Kysucké Nové Mesto.

V Kultúrnom dome v Lodne sa zišli rozprávači z rôznych kútov Slovenska v hojnom počte. Tento ročník svojím rozprávačským umením obohatili aj naši krajania z obce Biele Blato zo Srbska.
Všetko sa začalo v sobotu v popoludňajších hodinách slávnostným otvorením prehliadky a potom výberovým kolom, v ktorom sa súťažne predstavilo 24 rozprávačov, z toho 2 detskí.
Účastníci Rozprávačského Lodna si minútou ticha pripomenuli pamiatku spoluzakladateľa podujatia, významného rozprávača, básnika, cukrára, rezbára a občana Lodna pána Martina Kolembusa, ktorý nás opustil koncom minulého roka.

V takmer päťhodinovom rozprávačskom maratóne sa odvíjali príbehy jeden za druhým a rozosmievali prítomné publikum. Hodnotenie jednotlivých vystúpení mala na starosti odborná hodnotiaca porota pod vedením predsedníčky Jelky Borcovanovej zo Slovenskej národnej knižnice SNLM v Martine a členmi Jánom Jackaninom, spisovateľom z Prešova a Tomášom Mikolajom, etnografom z Bratislavy. Porotcovia na odbornom a hodnotiacom seminári po skončení súťažnej prehliadky zhodnotili jednotlivé vystúpenia, prerozdelili finančné ocenenia a desať súťažiacich vybrali do nedeľňajšieho galaprogramu.

Nedeľa bola už od skorého rána slávnostným dňom. Po svätej omši sa konal rozborový seminár so súťažiacimi, na ktorom porotcovia zhodnotili jednotlivé rozprávačské vystúpenia. Porota vyslovila vysokú spokojnosť s tohtoročnou úrovňou súťažných vystúpení.

Hlavný program najúspešnejších rozprávačov „Rozprávaj srdcom a poteš nás...“ prebiehal v popoludňajších hodinách. V ňom sa rozprávačské vystúpenia striedali s hudobnými, speváckymi a tanečnými kreáciami v podaní Folklórneho súboru Drevár z Krásna nad Kysucou.
V závere galaprogramu predsedníčka poroty Jelka Borcovanová vyhlásila výsledky a riaditeľka Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci Silvia Petreková a starostka obce Lodno Alžbeta Suriaková odovzdali diplomy a nasledovné finančné ocenenia:

Finančné ceny obce Lodno získali:
Daniela Piscová z Krakovian - hlavná cena, Mária Germušková zo Župčian, Agneša Líšková z Mojmíroviec, Kristína Dobranská z Markušoviec, Anna Sládkovičová zo Šurian, Františka Slobodová z Gajár.

Finančné ceny Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci získali:
Božena Krajčíriková z Pezinka a Mária Šoganičová z Košíc- Šace.

Vecnú cenu Martina Kolembusa udelenú Kysuckou kultúrnou nadáciou Bratislava získala Anita Jonášová Mišićová zo Srbska.

Najmladší súťažiaci Adam Toman z Partizánskeho a Barbora Chovancová z Lodna získali vecné ceny udelené Úniou žien Slovenska, pobočka Žilina.

Kysucké kultúrne stredisko v Čadci ešte v ten istý deň zabezpečilo reprízu galaprogramu „Rozprávaj srdcom a poteš nás...“ na Námestí slobody v Kysuckom Novom Meste. Obyvatelia tohto mesta si mohli vypočuť tých najlepších rozprávačov 14. ročníka Rozprávačského Lodna, uviedla  Božena Slanináková z Kysuckého kultúrneho strediska v Čadci.

tasr-OTS


Vytvorené: 15.06.2011