Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Nedomyslený krok samosprávy bude stáť Čadčanov ďalšie peniaze

Nedomyslený krok samosprávy bude stáť Čadčanov ďalšie peniaze

Nič proti dobrému zámeru získať pre Čadčanov športovisko výmenou, ale bol pomer zámeny rovnaký? Žilinský samosprávny kraj získal pozemky, mesto Čadca zas nefunkčnú halu Pratex. Poslanci v Čadci to odsúhlasili bez toho, aby mali v predložených materiáloch čo by len náznak znaleckého posudku, či hodnota zamieňaných nehnuteľností je porovnateľná. Znalecký posudok by pravdepodobne odhalil, čo nechce nikto vidieť, teda skutočnosť, že do chátrajúcej športovej haly Pratex bude treba investovať nemalé prostriedky.

Športová hala Pratex v Čadci
foto: Rozpadajúce sa vstupné schodište s opadaným obkladom na čelnej stene.

Ešte v apríli informovala čadčianska samospráva o zámene nehnuteľností, výsledkom ktorých bolo získanie športovej haly Pratex do vlastníctva mesta Čadca. Či išlo skutočne o pozitívum pre Čadcu je otázne. Zámenou nehnuteľností si totižto "pomohol" výrazne len Žilinský samosprávny kraj. Ten sa po niekoľkých rokoch oslobodil od neekonomického a prebytočného majetku a získal pozemky pri Zariadení pre seniorov a DSS v Čadci na Žarci.

Športová hala Pratex v Čadci
foto: Posprejované okná a zábradlie uchytené v... ťažko to nazvať betónom, asi na reprezentáciu mesta slúžiť nebudú

Športová hala zatvorená
Mesto Čadca zas získalo športovú halu Pratex. Tá je však už niekoľko mesiacov zatvorená z dôvodu nevyhovujúceho technického stavu.

Športová hala Pratex v Čadci
foto: A predsa je otvorená, ibaže z vrchu. Ale po zatečenej a rozpadajúcej sa fasáde by výstup niekto ťažko riskoval

Túto skutočnosť potvrdila aj hovorkyňa ŽSK Radka Kulaviaková. „Ku dňu prevzatia bola športová hala v nevyhovujúcom technickom stave. V roku 2010 Žilinský samosprávny kraj dal na vykonanie najnutnejších opráv športovej haly sumu 34 500 €. Uvedenou sumou sa podarilo odstrániť len najzávažnejšie nedostatky.“ Pre samosprávu to znamená, že do sprevádzkovania športovej haly bude potrebné ešte vložiť ďalšie investície.

Športová hala Pratex v Čadci
foto: nepokosený trávnatý porast nevyužívanej haly

O zlom technickom stave nič nevedia, ... "veríme"!
Športová hala Pratex je vzdialená od budovy Mestského domu v Čadci asi 500 m, resp. 5 min. vlažnej chôdze po dobrom obede, no pred zrakom Mestského úradu v Čadci zostáva evidentne "skrytá".

Športová hala Pratex v Čadci
foto: nápis SOU Textilné pripomína zašlú slávu tejto haly

Ťažko sa verí tvrdeniam prednostky Mestkého úradu Ing. Anny Zbojanovej, že mestu Čadca nie sú známe tvrdenia ŽSK o nevyhovujúcom technickom stave, a preto ani neplánuje do opráv športovej haly investovať žiadne finančné prostriedky.

Športová hala Pratex v Čadci
foto: nosné oceľové konštrukcie potrebujú pravidelnú údržbu a nátery, o nedoliehavosti okien vhodných pre vykurovaciu sezónu netreba hovoriť
Športová hala Pratex v Čadci
foto: fenomén korózie sa zjavil aj na druhej strane budovy

Ďalším problémom, s ktorým sa bude musieť súčasné vedenie popasovať je ekonomika a efektivita športovej haly. Ako uviedla Kulaviaková, príjmy z prenájmu boli nedostatočné a nestačili na vykrytie prevádzkových nákladov športovej haly.

Športová hala Pratex v Čadci
foto: aj malý školáčik vie, čo je to korózia a čo dokáže. Prečo tieto fakty prehliadajú na mestskom Úrade a neplánujú do nich investovať je prinajmenšom záhadou

Majú opäť vízie
Súčasné vedenie mesta Čadca má víziu. Športovú halu Pratex plánuje využívať na športové, kultúrno-spoločenské podujatia a prenájom športovým klubom a obyvateľom mesta. Teda k účelu, pre ktorý bola pred desiatkami rokov postavená. Okrem toho zamýšľa tieto priestory využívať aj na výchovno-vzdelávací proces. „Športová hala Pratex bude využívaná aj na zabezpečenie výchovno-vzdelávacieho procesu pre všetky školy a školské zariadenia v zriaďovateľskej pôsobnosti mesta“, uviedla Zbojanová.

Športová hala Pratex v Čadci
foto: možno práve študenti už halu navštevujú, a navlhnutú fasádu podfarbili grafitmi

Či tomu bude naozaj tak je diskutabilné, nakoľko všetky základné a materské školy s výnimkou ZŠ J. A. Komenského majú svoje telocvične a ihriská, ktoré využívajú v rámci vyučovania. Navyše v takomto prípade by museli školou povinní žiaci a deti z materských škôl dochádzať na vyučovanie do daného zariadenia cca 1,5-5 km.

Športová hala Pratex v Čadci
foto: skutočne reprezentačný vchod

Mesto Čadca vlastní dve športové haly
Mesto Čadca už jednu športovú halu má, pri futbalovom štadióne. Počas minulého obdobia bolo do haly investovaných približne 18 000€, v rámci ktorých sa opravilo kúrenie a čiastočne sa zreparovala strecha. Zároveň boli do vlastníctva mesta získané pozemky pod športovou halou a v jej okolí v rozlohe 18 889 m2. V minulom období plánovala samospráva vybudovať športový areál, súčasťou ktorého malo byť aj hokejbalové a skateboardové ihrisko. V tomto úmysle chce pokračovať aj súčasné vedenie. „Zámer je rovnaký ako po minulé roky“, doplnila prednostka MsÚ. Rozpočet na roky 2011-2013 však hovorí niečo iné. Na údržbu a opravu športovej haly vyčlenila samospráva v roku 2011 o 1 456 € menej. Navyše, na úseku investičnej činnosti nie je v najbližších troch rokoch naplánovaná žiadna výstavba už spomínaných ihrísk.
Ostáva len veriť, že súčasné vedenie dokáže zohnať dostatok finančných zdrojov na obe športové haly a dokončiť pôvodný zámer výstavby športového areálu.

NL, foto: -sH-


Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 21.06.2011