Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Video: Nová Bystrica má nové námestie

Video: Nová Bystrica má nové námestie

Nová Bystrica 21.08.2012 - Toto krásne námestie sa vybudovalo v rámci projektu Revitalizácia verejných priestranstiev v centre obce Nová Bystrica, pričom poskytnutý NFP je z prostriedkov ROP-u a je spolufinancovaný z Európskeho fondu regionálneho rozvoja. Celkové investičné výdavky na realizáciu tohto projektu predstavujú spolu 719 487 eur, pričom obec musí zaplatiť zo svojho rozpočtu sumu 62 397 eur.

Práce na stavbe začali 28. júla 2011, skončili 13. júla 2012 a realizovala ich firma Strabag. Hlavným projektantom stavby bola spoločnosť Archekta Čadca zastúpená architektom Ing. Stanislavom Mikovčákom.

Stavba pozostáva zo 7-mich stavebných objektov a každý z nich má svoje opodstatnenie. V rámci projektu sa vybudovalo nové detské ihrisko, ktoré sa stalo veľkým lákadlom pre naše deti. Urobila sa nová lávka pre peších, ktorá prepojila námestie s naším športovým areálom. Vytvorila sa nádherná ,,oddychová zóna,, v centre, ktorej je umiestnená kamenná fontána.
Jej hlavná striekacia časť je tvorená kamenným blokom, ktorý sa týči do výšky 3,24 metrov. Obeh vody je uzavretý a pozdĺžny žľab je tvorený kaskádami, ktoré sú vyľahčené kruhovými otvormi. Fontána skrýva v sebe viacero pekných symbolík.

Symbolika stvárňuje Vychylovské prahy

Najkrajšou symbolikou podľa slov starostu obce Ing. Jozefa Balačina je symbolika, na základe ktorej kamenný blok fontány predstavuje prírodný úkaz Vychylovské skálie a kaskády predstavujú ďalší novobystrický prírodný úkaz Vychylovské prahy. Takže voda steká z Vychylovského skália po Vychylovských prahoch a to smerom k dominante tohto námestia, teda k soche sv. Jána Krstiteľa. Autorom tejto nádhernej sochy je umelecký sochár Bartek Sendžava, ktorý je absolventom Umeleckej akadémie v Gdáňsku. Ďalším objektom, ktorý sa vybudoval v rámci tohto projektu je plocha pre kultúrne podujatia, ktorého súčasťou je okrem pódia aj infostánok s hodinami. V rámci projektu bolo vybudované ešte parkovisko, verejné osvetlenie a časť chodníkov.

Mimo projektu námestia obec svojpomocne realizovala obnovu verejného priestranstva pred kultúrnym domom a obecným úradom a taktiež obec začala s rekonštrukciou fasády kultúrneho domu a obecného úradu vrátane výmeny okien. Cieľom bolo zosúladenie tohto priestoru s novým námestím a vytvorenie jednoliateho, komplexného celku, čo sa aj nakoniec podarilo.
Veľká vďaka patrí všetkým, ktorí sa akýmkoľvek spôsobom a akoukoľvek formou podieľali na tomto úžasnom diele. Milí Novobystričania, nech toto krásne dielo slúži nám všetkým, chráňme si ho a buďme naň patrične aj hrdí.

Autor: Mgr. Michal Balačin
 


Vytvorené: 21.08.2012