Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

1. HFC Humenné porazil FK Čadca 1:0. O situácii v klube informoval prezident FK Čadca Eduard Gábriš

1. HFC Humenné porazil FK Čadca 1:0. O situácii v klube informoval prezident FK Čadca Eduard Gábriš

Čadca 20.03.2010 - V sobotu sa odohralo v poradí už 17. kolo II. futbalovej ligy skupiny východ, kde 1. HFC Humenné privítal tím FK Čadca. 200 divákov sa po bezgólovom prvom polčase dočkalo gólu v 73. minúte do siete hostí z kopačky Drogbu - 1. HFC Humenné - FK Čadca 1:0. Rozhodcovské trio Špivák, Slebodník, Dolhý naložilo na ramená hosťujúcich hneď tri žlté karty pre Kubicu, Janšča a Tlelka. Po 16.stich odohratých zápasoch patri FK Čadca 13. miesto v tabuľke, pričom má jeden zápas k dobru s Moldavou nad Bodvou - odohrá sa 7.4. o 15.30.

1. HFC Humenné - FK Čadca 1:0 (0:0)
Gól: 73. S. Drogba
rozhodovali: Špivák, Slebodník, Dolhý, delegát SFZ Hlebaško
diváci: 200
ŽK: Kubica, Janščo, Tlelka
Zostava FK Čadca: Gavlák - P. Janščo, Kmeť, Tlelka, Kubišta - Jakubec, Polka, Strapáč, Kubica (46. Lušňák) - Húšťava, Vnuk.

FKCADCA.sk o zápase píše :

Vycestovanie do Humenného bolo do poslednej chvíle neisté, ale napokon sa skromná výprava (13 hráčov) v sobotu ráno na východ vydala tromi autami a výkonom nesklamala. Z Čadčanov sa mohol do streleckej listiny v prvom polčase dvakrát zapísať Vnuk. Po Jakubcovej akcii a spätnej prihrávke Húšťavu však v prvom prípade nedokázal takmer z bránkovej čiary zasunúť loptu do siete a pri druhej šanci nevyužil dieru pri ofsajdovej pasci Humenčanov, keď hlavou nemieril presne. Loptu si mohol aj prebrať. V druhej časti hry mal najväčšiu príležitosť hostí Húšťava, ale svoj nájazd zakončil len strelou do brankára. Domáci hrozili najmä po štandardných situáciach, niekoľkokrát ich zahrávali nebezpečne na zadnú tyč a v 73. min. sa po rohovom kope presadil hlavou zo spomínaného miesta rodák z Pobrežia Slonoviny a príbuzný kanoniera FC Chelsea S. Drogba. Humennému zabránil počas stretnutia v dvoch čistých šanciach skórovať v sobotu výborný Gavlák.

Na ťažkom teréne bola Čadca Humennému napriek všetkým známym okolnostiam vyrovnaným súperom, ale chýbala väčšia kvalita v hre dopredu. Po odchode opôr z kádra Čadce to bude, ak Čadčania budú pokračovať v II. ligovej púti, veľmi náročná polsezóna, v ktorej pôjde viac ako o body o česť čadčianskeho futbalu v súvislosti s dohraním súťaže. Na druhej strane, pre mnohých najmä mladých hráčov sa núka možnosť zahrať si v kvalitnej súťaži a nazbierať cenné skúsenosti. Ako sme spomínali, hovoriť o športových cieľoch by bolo trúfalé a nefér voči v týchto dňoch hŕstke \"odvážlivcov\" bojujúcich za bytie FK Čadca. Prvý z pätnástich jarných krokov je za nami.

Pri príchode „výpravy“ pred humenský štadión ju usporiadatelia, mysliac si, že v autách docestovali fanúšikovia, takmer nasmerovali do diváckeho sektoru pre hostí...

Dohrávka 16. kola s Moldavou nad Bodvou bola preložená na 7.4. o 15.30.

18. kolo 28.3. (nedeľa) o 15.00 FK Čadca - MFK Banská Bystrica. ďalšie zápasy tu ->

Zápas o prežitie pokračuje
20.03.2010 - FK Čadca by mal v sobotu 20.3. 2010 vstúpiť v Humennom do odvetnej časti II. ligy východ 2009/2010. Ešte v lete klub upozorňoval, že bez jasnej podpory Mesta Čadca môžu vzniknúť vážne problémy s odohraním celého ročníka. Po dohode s predstaviteľmi mesta, a napriek návrhu členov klubu hrať nižšiu súťaž, klub, teda A mužstvo, vstúpilo do republikovej súťaže. Dnes sa však nachádza na pokraji odhlásenia z nej a ak ju predsa len dohrá, nebude to boj o záchranu, ale boj o zotrvanie a dohranie, pretože to zaručí aspoň pôsobenie v III. lige. Ak sa súťaž nedohrá, FK Čadca sa prepadne na základe súťažného poriadku až do IV. ligy!

Pár hodín pred stretnutím je už každému zrejmé, že „odvážlivci“, ktorí v Humennom nastúpia, tam pricestujú tromi autami a za minimálne náklady. Nové dočasné vedenie klubu radikálne odmietlo ďalšie zadlžovanie a stavanie rozpočtu na možných a sľúbených prostriedkoch. Klub sa nachádza v absolútnom provizóriu, mužstvo z objektívnych príčin neabsolvovalo hodnotnú zimnú prípravu (len dva prípravné zápasy a pod.) - čiže klub sa ďalej nezadlžoval! Pre prehľadnosť zverejňujeme Uznesenie z Výkonného výboru zo dňa 16.3. 2010 v plnom znení.

Mgr. Eduard Gábriš, prezidnet FK Čadca.

FKCADCA.sk : Výkonný výbor FK Čadca,16. 3. 2010

Program:

  1. Otvorenie,
  2. Opätovné prejednanie rozpočtu na jarnú časť 2010; zhodnotenie situácie v klube v súvislosti spôsobením družstiev v súťažiach; 17. kolo II. ligy východ Humenné - Čadca,
  3. Uznesenie,
  4. Záver

Uznesenie k bodu 2

Výkonný výbor zobral na vedomie, že z dotácie, ktorú uvoľnilo mesto Čadca, boli bezodkladne uhradené najdôležitejšie záväzky vzniknuté po odohraní jesennej časti a po neuskutočnenej transformácii pod ZZO Čadca,

Klub disponuje na ďalšie obdobie (jarná časť ročníka 09/10 - 1-6 mesiac roku) z dotácie mesta na základe Zmluvy sumou (uvádzame ich pre lepšiu orientáciu aj v bývalej mene) 903 780 Sk (30000 €). Tá je rozdelená na mesiace po 112972,5 Sk (3750 €) od apríla do novembra 2010.

Ako členovia klubu upozorňovali, vyššie prostriedky (4x3750 € apríl až júl 2010) nepostačujú na dohranie jarnej časti na úrovni II. ligy východ.

Ak chce klub dohrať rozbehnutú sezónu, musí počítať minimálne s týmito nákladmi do konca jarnej časti:

náklady na rozhodcov a delegátov: 115000 Sk; doprava: 70000 Sk (a to boli, našťastie, najdlhšie trasy už absolvované v jeseni); náklady na rozhodcov a delegátov mládežníckych zápasov: 90000 Sk; energie: 25000 Sk; pracovníci zabezpečujúci chod klubu - správa a údržba areálu, organizačná činnosť (spolu 3 osoby): 100000 Sk; minimálna základná údržba ihrísk (kosenie, hnojenie a pod.): 15000; minimálne náhrady A mužstva: 5000 Sk hrubá odmena v priemere na jedného hráča a nie za všetky mesiace prvého polroka (90000 Sk mesiac/mužstvo - neporovnateľné s konkurenciou), spolu 360000 Sk na celé obdobie do konca jarnej časti; náhrady na stravu A mužstva: 12000 Sk; hrubá odmena trénera: 60000 Sk; klub je takisto povinný v roku 2010 aspoň v minimálnej miere splácať zostávajúce záväzky cca 500000 Sk.

- Sumy predstavujú nutné náklady na celú jarnú časť, spolu 847000 Sk -

Z uvedené vyplýva, že klub na základné fungovanie neporovnateľné s konkurenciou potrebuje minimálne 210 000,- Sk mesačne (4 mesiace bez prípravnej časti).

V dnešnej situácii a rovnako v atmosfére okolo futbalu považuje vedenie klubu za likvidačné, aby mužstvo dohralo jarnú časť, pretože by sa znova klub neúmerne zadlžoval.

Výkonný výbor konštatuje, že okrem mesta nemá iného významného väčšieho partnera, ktorý by dokázal spolufinancovať potreby klubu.

Za súčasnej i hospodárskej situácie Výkonný výbor dokáže sponzorsky zabezpečiť v priebehu roka cca 7 000 - 10 000 € (210 - 300 tis. Sk), čo je podstatne menej než v minulých rokoch, napr. v roku 2009 cca 900 tis. Sk. Z týchto získaných prostriedkov musí splácať aj zostávajúce záväzky cca 500 tis. Sk.

Spoliehať sa na získanie v prvom polroku 2010 sponzorsky ďalších cca 500000 Sk (do 30.6. 2010) považuje klub za riskantné a likvidačné riešenie.

Výkonný výbor klubu a jeho štatutári sa zhodli, že nebudú ďalej riskovať ako v predchádzajúcich obdobiach, ak klub nemá základ rozpočtu zabezpečený tak by sa dostal ešte do väčších problémov.

Klub si rovnako nemôže dovoliť vycestovať ani na najbližší zápas do Humenného, na ktorý treba režijné náklady viac ako 22000,- Sk. Ak sa tak stane, tak s vierou, že mesto Čadca začiatkom budúceho týždňa prehodnotí spôsob pomoci pre klub, ktorý je naň odkázaný v rozbehnutej sezóne.

Klub zároveň konštatuje, že v roku 2009 sa výrazne podarilo znížiť záväzky.

Klub sa ešte v týchto dňoch obrátil na mesto, aby to presunulo mesačné splátky dotácie z jesennej časti na jarnú, aby sa súťaž so cťou dohrala a o Čadci sa nerozprávalo a nepísalo v negatívnom svetle. V letnej prestávke po skončení sezóny a serióznom odohraní II. ligy východ ročník 2009/2010 vznikne priestor na ďalšie rozhodnutia a stretnutia, samozrejme spoločne a za účasti s mestom Čadca. V letnej prestávke môže klub reálne zhodnotiť svoje možnosti v období ekonomickej krízy a môže nastúpiť síce o súťaž nižšie, za predpokladu záchrany, ale hrať stredoslovenskú najvyššiu súťaž - III. ligu. Bez podpory mesta ako jediného rozhodujúceho garanta nie je možné zachovať 95 ročnú tradíciu tohto športu.

Klub v tejto situácii nedokáže zabezpečiť dohranie II. ligy východ a z dôvodu zastavenia ďalšieho prehlbovania záväzkov je rozhodnutí nenastúpiť na ďalšie zápasy jarnej časti II. ligy východ a navrhuje časť schválenej dotácie použiť na zabezpečenie mládežníckych súťaží a na vyrovnanie zostávajúcich záväzkov, pretože tie môžu zastaviť činnosť všetkých mládežníckych družstiev vrátene družstiev na Horelici.

Kmeňových hráčov klub uvoľní za predpokladu dohody s tretím klubom na hosťovania, prípadne prestup za sumu, ktorá však musí odzrkadľovať kvalitu hráča, prípadne tabuľkové odstupné.
V tejto neriešiteľnej situácii Výkonný výbor a štatutári klubu zvolávajú na utorok 23.3. 2010 o 17.00 hod mimoriadne Valné zhromaždenie (v priestoroch tribúny futbalového štadióna).

Prítomní členovia Výkonného výboru: Ján Kľučka, Ján Macura, Štefan Grečmal, Ján Droščák a Eduard Gábriš (viď prezenčná listina).

Zdieľať


Vytvorené: 22.03.2010