Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Pozoruhodná výstava podmorského sveta v Kaštieli Radoľa

Pozoruhodná výstava podmorského sveta v Kaštieli Radoľa

Čadca (24.2.2011) - Kaštieľ v Radoli opäť predstaví netradičnú, no o to zaujímavejšiu výstavu. Od 8. marca 2011 sa môžu návštevníci tejto expozície Kysuckého múzea presvedčiť, akým bohatstvom a tajomstvom sú obdarené moria a oceány, ktoré pokrývajú až 71% povrchu našej planéty. O zaujímavostiach výstavy Tropický koralový svet bližšie informoval jej autor, Milan Berešík z Prievidze, pracovník najstaršej a najznámejšej Zoologickej záhrady Bojnice: „Na výstave sa oboznámite s veľkým množstvom ulít a lastúr, hlavne z tropických morí celého sveta. Uvidíte rarity ako xenophoru, ktorá si nalepuje schránky iných ulitníkov na okraje svojich ulít, epithonium, za ktoré kedysi Mária Terézia zaplatila 15 000 toliarov a darovala ju Viedenskému múzeu.

Obrovskú tritonku, na ktorej trúbili domorodci na ostrove Biak. Veľa druhov porcelánovcov, ktoré sa používali už pred 5000 rokmi ako platidlo. Perlorodku, na ktorej vidieť zrod periel a mnoho ďalších zaujímavých schránok. Nahliadnete aj do druhovej skladby krabov juhočínskeho mora a filipínskych ostrovov. Uvidíte mnoho druhov hviezdic, bizarné preparáty rýb, čeľusť žraloka, farebné schránky ježoviek, žijúce fosílie ostrochvosty a skelety koráľov a morských hubiek. Zbierka pozostáva z druhov, ktoré boli zozbierané na expedíciách, z výmen medzi zberateľmi, z darov od cestovateľov a vo veľkej miere aj nákupov od obchodníkov, zberateľov a od domorodých obyvateľov.

Veronika Šarlinová, vedúca Kaštieľa Radoľa, predstavila aj samotného autora: „Pán Milan Berešík pracuje v Zoologickej záhrade Bojnice ako chovateľ - herpetológ. Zbieraniu týchto skvostov podmorského sveta sa venuje približne 15 - 20 rokov, počas ktorých sa zúčastnil viacerých expedícií po celom svete a práve výstava, ktorá je celá z jeho súkromnej zbierky, bude spestrená videoprojekciami z jeho expedícií v Egypte a na ostrove Muricius. Na Kysuciach je ako doma, nakoľko jeho rodičia pochádzajú z Horného Vadičova.

Ak túžite spoznať podmorský svet a bohatstvo, ktoré ponúka, príďte do Kaštieľa Radoľa na výstavu Tropický korálový svet v čase od 8. marca do 30. apríla 2011. Na výstavu Vás srdečne pozýva Žilinský samosprávny kraj a Kysucké múzeum v Čadci. Informovala Lenka Jancová z Kysuckého múzea v Čadci.


Vytvorené: 24.02.2011