Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Žiaci z Podvysokej boli bližšie ku hviezdam

Žiaci z Podvysokej boli bližšie ku hviezdam

Podvysoká 09.10.2011 - V piatok 30.9.2011 sa vybrali žiaci z prírodovedno-turistického krúžku ZŠ - Podvysoká na výlet do hvezdárne v Kysuckom Novom Meste. Poobede o 17.16 sme nastúpili na vlak, ktorý nás prepravil do Hvezdárne v Kysuckom Novom Meste. Po príchode na miesto pani učiteľky i žiakov privítala milá pani.

ZŠ- Podvysoká - výlet do hvezdárne

Pred nočným pozorovaním nás čakal zábavný program. Hrali sme sa rôzne tvorivé hry a pozerali 3D film.

ZŠ- Podvysoká - výlet do hvezdárne

Deň bol krásny a slnečný, no noc bola ešte krajšia a čarovnejšia. Po dobrej večeri sme mohli pozorovať nočnú oblohu. Pracovníci hvezdárne nám veľmi ochotne vysvetlili, ako máme pracovať s pozorovacími prístrojmi. V kupole nás veľmi očarili zaujímavé ďalekohľady. Pozorovali sme rôzne objekty nočnej oblohy, určovali súhvezdia a hviezdy.

ZŠ- Podvysoká - výlet do hvezdárne

Najviac sa nám však páčil z nočnej oblohy Jupiter, mohli sme ho vidieť takmer v celej jeho kráse. Naše nočné bádanie trvalo do 00.15 hod. Na druhý deň sme sa naobedovali a cestovali plní zážitkov domov. Boli sme prekvapení, lebo sme mnohí po prvýkrát cestovali v poschodovom vlaku :). Po príchode sme sa rozišli s dobrou náladou, zážitkami a s novými vedomosťami. Za tento krásny výlet chceme poďakovať najmä našim pani učiteľkám - p. uč. Comorkovej a p. uč. Hnidkovej - a samozrejme aj veľmi ochotným pracovníkom hvezdárne.

Ďakujeme. Vďaka pracovníkom Hvezdárne v Kysuckom Novom Meste sme mohli byť aj my o niečo bližšie ku hviezdam.

Autor: Patrik Kubizna, ZŠ Podvysoká
 


Vytvorené: 09.10.2011