Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Čadca bude mať trojkilometrový cyklochodník priamo v centre

Čadca bude mať trojkilometrový cyklochodník priamo v centre

Čadca 14.11.2011 - Čadčianska samospráva plánuje v rámci Programu cezhraničnej spolupráce SR-ČR 2007-2013 v oblasti podpory Fond mikroprojektov vybudovať v centre mesta cyklistický chodník v dĺžke 3 250 m. V súčasnom období je mikroprojekt v štádiu podania žiadosti o finančný príspevok. V prípade splnenia všetkých zákonných podmienok by sa mohlo s budovaním cyklotrasy začať koncom roka 2012.

Čadca môže mať cyklistický chodník priamo v centre mesta
Podľa vypracovaného projektu bude trasa cyklochodníka začínať pred Mestským domom v Čadci. Následne bude viesť po chodníku pre chodcov na námestí Slobody (od budovy predajne VEBA), cez priechod pre chodcov na križovatke ul. Moyzesova a nám. Slobody, cez park pozdĺž rieky Kysuca, po železničnom peróne vlakovej zastávky Čadca - Makov, cez železničné priecestie s ukončením pri krytej plavárni. Súčasťou cyklistického chodníka by malo byť aj značenie a mobiliár.

Trasovanie cyklistického chodníka nie je však najvhodnejšie. Na najviac frekventovanom mieste, ako je centrum a železničný perón, a na relatívne úzkych chodníkov sa denne budú stretávať chodci s cyklistami a korčuliarmi. Aj napriek bezpečnostným opatreniach a dopravnému značeniu nemožno vylúčiť, že nebude dochádzať k nečakaným stretom a kolíziám. „V centre mesta je dosť prehustená doprava, na nábreží je reštaurácia, kde sú prevádzky, kde auta parkujú, park slúži mamičkám s deťmi a neviem si skutočne predstaviť do toho pustiť cyklistov a korčuliarov“, uviedol poslanec Vladimír Malík. Oveľa vhodnejšie by bolo podľa neho smerovať trasu cyklistického chodníka od krytej plavárne smerom do osady U Sihelníka, tak ako sa to plánovalo v minulom období. Poslanec Jozef VraželV spolupráci so ZMOK-om sme plánovali vybudovať cyklochodník Strieborná Kysuca, ktorý by spájal všetky kysucké doliny. V rámci prvej etapy bola vypracovaná projektová dokumentácia vybudovania časti chodníka od krytej plavárne až po obec Raková. Následne sa malo po vysporiadaní pozemkov zo strany príslušných obcí vo výstavbe cyklochodníka pokračovať až po územie obce Makov.“ Samospráva sa však rozhodla v začatom projekte nepokračovať. Dôvodom mali byť finančné prostriedky a vlastnícky vzťah k nehnuteľnostiam, na ktorých sa má investícia realizovať. Pravdou však je, že na pôvodnej trase by malo vybudovanie cyklochodníka oveľa väčší význam ako v centre mesta.

Samospráva platí za vypracovanie projektov externým firmám, hoci na túto činnosť zamestnáva 5 úradníkov

Na financovaní mikroprojektu sa bude podieľať aj samospráva, a to 5% účasťou. Finančné prostriedky vo výške 2 000 € budú čerpané z rozpočtu mesta. Žiadosť o nenávratný finančný príspevok však nevypracovalo príslušné oddelenie mestského úradu, ale externá firma Regionálna rozvojová agentúra Kysuce, ktorej čadčianska radnica zaplatila za tieto služby 1 000 €. Na oddelení regionálneho rozvoja a cestovného ruchu a oddelení investičnej činnosti pritom samospráva zamestnáva 5 úradníkov, v kompetencii ktorých je aj vypracovávanie formulárov žiadosti o nenávratný finančný príspevok. Je preto nepochopiteľné, prečo radnica vynakladá ďalšie finančné prostriedky z rozpočtu mesta na služby externých firiem, keď to mohla urobiť sama.

-sik-, foto -sH-


Vytvorené: 14.11.2011