Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Osobnosti Kysúc 2011 mohli byť iné, návrhy Čadce však neakceptovali

Osobnosti Kysúc 2011 mohli byť iné, návrhy Čadce však neakceptovali

Čadca - Kysucká kultúrna nadácia a kysucké obce udelili v januári už po 14. krát čestné tituly kysuckým rodákom. Ocenenia a čestné tituly Osobnosť Kysúc za rok 2011 boli odovzdané v rámci Novoročného trojkráľového koncertu v Čadci. Garantom podujatia boli Mesto Čadca, Kysucká kultúrna nadácia v Bratislave a Kultúrne a informačné centrum mesta Čadca.

Novoročný koncert stál viac ako 3 200 €

Na realizáciu podujatia prispela čadčianska samospráva z rozpočtu mesta sumou 3 275 €. Z celkovej sumy predstavovali úhrady honorárov účinkujúcim umelcom výšku 1 550 €, recepcia 1 498 € a výroba pozvánok 226 €.

Nominácie neakceptovali

Na čestný titul Osobnosť Kysúc nominovala samospráva tri osobnosti mesta: Jozefa Kekeľáka in memoriam - za celoživotné dielo (vzdelávanie a výchova), JUDr. Antona Bláhu - za celoživotné dielo a Miroslava Ďuricu - za celoživotné dielo/kultúra. Ani jeden z návrhov však nebol Kysuckou kultúrnou nadáciou akceptovaný.

Osobnosťami Kysúc 2011 sa stali: podnikateľ, kardiológ, športovec a spisovateľ

Ocenenie Osobnosť Kysúc býva udeľované štyrom významným osobnostiam, ktoré sa výraznou mierou zaslúžili o rozvoj a dobré meno Kysúc. V roku 2011 si významné ocenenie prevzali:

Jozef Kondek

Jozef Kondek - podnikateľ, predstaviteľ spoločnosti JOKO a syn, ktorá vznikla v deväťdesiatych rokoch transformáciou podniku Technické služby. Ocenenie Osobnosť Kysúc 2011 získala spoločnosť za činnosť v oblasti hospodárstva. Podľa zverejnených informácií zastáva spoločnosť JOKO a syn popredné miesto medzi hospodárskymi subjektmi nielen v meste, ale aj v rámci Slovenska. Skládka odpadov na Podzávoze, ktorú spoločnosť sprevádzkovala v roku 2010 má byť najmodernejšou svojho druhu na Slovensku, pričom spĺňa kritéria EÚ.

MUDr. Stanislav Mizera

Za humánnu činnosť získal ocenenie Osobnosť Kysúc 2011 kardiológ a zástupca primára oddelenia intervenčnej kardiológie MUDr. Stanislav Mizera, ktorý vykonáva najmä invazívne vyšetrenia srdcových a cievnych ochorení, diagnostiku chlopňových ochorení a endomyokardiálne biopsie u pacientov po transplantácii srdca. Hlavnou doménou jeho práce je však intervenčné riešenie srdcových ochorení. Neodmysliteľnou súčasťou jeho práce sú však aj charitatívne aktivity so zameraním na podporu zdravotníckych zariadení na Kysuciach.

Peter Prívara

Za činnosť v oblasti športu si ocenenie Osobnosť Kysúc 2011 prevzal bývalý úspešný reprezentant v cyklistike, niekoľkonásobný majster Slovenska na ceste a dráhe - Peter Prívara, ktorý vynakladá maximálne úsilie na ozdravenie slovenskej cyklistiky.

MUDr. Ivan Hudec

 

Ocenenie Osobnosť Kysúc 2011 si za celoživotné dielo prevzal MUDr. Ivan Hudec - lekár a spisovateľ, ktorý nepochádza z Kysúc, no k regiónu má veľmi osobný a pozitívny vzťah. Jeho diela vyšli vo viacerých vydaniach v desiatich jazykoch. V súčasnosti sa venuje najmä heraldickému skúmaniu rodov.

-sik-


Vytvorené: 13.02.2012