Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Papierové vystrihovačky stvárňujú kaštieľ v Radoli či Hviezdicovú pevnosť Šance na Čiernom

Papierové vystrihovačky stvárňujú kaštieľ v Radoli či Hviezdicovú pevnosť Šance na Čiernom

Čierne 05.04.2012 - Ten, kto si zamiloval kultúrne pamiatky v Žilinskom kraji, si ich môže priniesť priamo domov. V papierovej podobe si modely Budatínskeho hradu, Kostola všetkých svätých v Ludrovej či Kaštieľa z Parížoviec môžete vytvoriť vlastnoručne. Vďaka papierovým vystrihovačkám, ktoré pre nadšených modelárov, ale i pre milovníkov histórie ponúka Žilinský samosprávny kraj.

Výber pamiatok nie je náhodný, Budatínsky hrad, pôvodne strážna pevnosť z 13. storočia, patrí medzi najvýznamnejšie dominanty regiónu Horné Považie. Kaštieľ z Parížoviec je zase vzácna ukážka goticko-renesančnej architektúry zo zátopovej obce Parížovce, prezradil predseda ŽSK Juraj Blanár. Pôvodne bol tento kaštieľ rodovou kúriou zemianskej rodiny Parisovcov a dnes ho môžu turisti vidieť a navštíviť v Múzeu Liptovskej dediny v Pribyline.

Kaštieľ v Radoli či Hviezdicová pevnosť z Malých šancí pri Čiernom

Kaštieľ v Radoli

Aktuálne kraj pripravuje ďalšiu modelársku lahôdku v podobe papierovej vystrihovačky renesančného Kaštieľa v Radoli, jednej z najstarších historických pamiatok na Kysuciach a Hviezdicovej pevnosti z Malých šancí pri Čiernom.

Hviezdicová pevnosť - Malé šance, obec Čierne

Pevnosť zo 16. storočia je súčasťou obranného komplexu na ochranu Jablunkovského priesmyku, dnes na pohraničí troch štátov - Poľska, Čiech a Slovenska. Vystrihovačka bude vydaná už v prvej polovici roka 2012. Zruční nadšenci sa môžu tešiť tiež na postupné spracovanie historickej budovy Národného domu v Martine z roku 1888, ktorý je zároveň sídlom Slovenského komorného divadla, a tiež Kostola Povýšenia svätého Kríža na Slanickom ostrove umenia.

V súčasnosti je v ňom umiestnená expozícia Oravskej galérie. Vystrihovačkám a modelovaniu sa venujem už od detstva. K tejto záľube som sa opäť vrátil v roku 2009, kedy som sa pustil do modelu Budatínskeho hradu, aby bolo možné názorne ukázať jeho stavebný vývoj návštevníkom, keďže skutočná predloha je momentálne zatvorená, povedal autor vystrihovačiek a zároveň historik Považského múzea v Žiline Peter Šimko.

Papierové vystrihovačky si môžete zakúpiť priamo v Liptovskom múzeu v Ružomberku, v Múzeu liptovskej dediny v Pribyline a v Kostole všetkých svätých Ludrová - Kút. Považské múzeum v Žiline ponúka publikáciu okrem svojich expozícií tiež v knižnici Považského múzea a online prostredníctvom objednávkového formulára za jednotnú cenu 2,50 eura, informoval hovorca ŽSK Peter Kubica. foto: zask.sk


Prílohy

makety-zask-2.jpg (65.23kB)
makety-zask-3.jpg (60.6kB)
Vytvorené: 10.04.2012