Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Univerzity otvárajú dvere zahraničným profesorom

Univerzity otvárajú dvere zahraničným profesorom

TS 03.05.2012 - Pôsobenie zahraničných profesorov z renomovaných univerzít na našich školách umožní aj tento rok Nadácia VÚB. Univerzity a vysoké školy ekonomického smeru si môžu podať projekt na hosťovanie nimi vybraného zahraničného profesora na dobu celého semestra. Nadácia VÚB uhradí náklady na pobyt profesorov do výšky 90 000 eur spolu pre dve univerzity. Uzávierka prihlášok je 31. októbra.

Situácia s pozývaním zahraničných odborníkov na Slovensko nie je jednoduchá, keďže univerzita, ktorá vedeckého pracovníka na našej pôde privíta, mu musí garantovať výšku platu, akú dosahuje na svojej alma mater. Podľa údajov zo zahraničných univerzít dosahujú ich platy v priemere viac ako 4 000 eur. Práve tu môže pomôcť grant z Nadácie VÚB. „Grantovou schémou Hosťujúci profesor prinášame zahraničné poznatky a skúsenosti na naše univerzity. Aktuálne hosťuje na Fakulte matematiky, fyziky a informatiky Univerzity Komenského profesor Aleš Černý zo City University v Londýne. Na jeseň privítajú na Ekonomickej univerzite profesora Alexandra Mineu z University of Auvergne. Okrem prednášok pre študentov a doktorantov pozvaní profesori pracujú s domácimi tímami na spoločnom vedeckom projekte“, hovorí Elena Kohútiková, zástupkyňa generálneho riaditeľa VÚB banky.

V zimnom semestri pôsobil v rámci projektu „Hosťujúci profesor“ na Slovenskej poľnohospodárskej univerzite v Nitre profesor Marian Rizov z londýnskej Middlesexskej univerzity: „Úroveň znalostí slovenských študentov je naozaj dosť vysoká - majú veľmi dobré technické a matematické znalosti, poznajú ekonomické teórie. Určitý rozdiel vidím v tom, ako používajú informácie. Moja skúsenosť ukazuje, že pre slovenských študentov nie je celkom ľahké myslieť kriticky. Je im bližší prístup, v ktorom sa veci naučia a potom ich zopakujú. To je dôvod, prečo je medzinárodná výmena dôležitá. Študenti sa okrem iného naučia pružnejšie reagovať na rôzne pedagogické postupy.“ Vysoké školy môžu požiadať o grant do 31. októbra. Viac informácii a prihlášky pre univerzity sú k dispozícii na www.nadaciavub.sk


Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 03.05.2012