Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Podujatia v kaštieli Radoľa navštívilo 451 detí zo žilinských a kysuckých základných škôl

Podujatia v kaštieli Radoľa navštívilo 451 detí zo žilinských a kysuckých základných škôl

Čadca / Radoľa 14.06.2012 - Kysucké múzeum v Čadci, organizácia v zriaďovateľskej pôsobnosti Žilinského samosprávneho kraja. ďakuje všetkým deťom a pani učiteľkám základných škôl, ktoré sa v dňoch 28.5. - 1.6.2012 zúčastnili tvorivých dielní Škola archeológie a histórie v Kaštieli Radoľa. Na tento projekt získalo múzeum finančné prostriedky z Grantového programu Ministerstva kultúry SR pre rok 2012. V rámci tvorivých dielní si deti na simulovanom archeologickom nálezisku vyskúšali prácu archeológa v teréne, pričom sa im vysvetlili základné metódy a postupy. S lopatkami a štetcami v rukách vyhľadávali „poklady“ ukryté v piesku - črepy, kosti a zuby (ľudské i zvieracie), staré aj vyše 2000 rokov, prémiou bola ľudská čeľusť dlhá vyše 25 cm s niekoľkými zachovanými zubami.

Škola archeológie a histórie v Kaštieli Radoľa

Druhou časťou dielní bola prednáška o heraldike a vzniku erbov, spojená s prezentáciou. Po nej si deti vyrábali vlastné erby: boli pre ne pripravené papierové štíty, ktoré si vymaľovali podľa vlastnej fantázie rozličnými „figúrami.“ Niektorí žiaci vyrábali dokonca erb školy a triedy.

Škola archeológie a histórie v Kaštieli Radoľa

Z tých štítov, ktoré si deti nevzali ukázať rodičom, sa v kaštieli urobila malá výstavka. Súčasťou dielní bola prehliadka kaštieľa, jeho výstav a expozícii.

Škola archeológie a histórie v Kaštieli Radoľa

Dielní sa zúčastnilo 451 detí zo žilinských a kysuckých základných škôl, od prvákov po deviatakov. Boli veľmi pozorní a najmä šikovní. Keďže pracovať s nimi bol veľmi príjemný a poučný zážitok, dúfame, že podobné podujatie sa nám podarí pripraviť aj o rok.

Mgr. A. Paráčová - Mgr. D. Majerčíková, Kysucké múzeum v Čadci
 


Vytvorené: 14.06.2012