Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Beskydské slávnosti 2012 v Turzovke priniesli ďalší zápis do knihy rekordov

Beskydské slávnosti 2012 v Turzovke priniesli ďalší zápis do knihy rekordov

Turzovka 23.08.2012 - Dvojmesačná pestrá paleta podujatí tohtoročného Turzovského leta vyvrcholila počas tohto víkendu tradičnými akciami. Turzovka premenila v rámci 41. ročníka Beskydských slávností už dvanásty raz na slovenské centrum pokusov o netradičné rekordy.
"Smelo môžem hodnotiť, že všetky plánované podujatia a treba pripomenúť, že ich bolo počas letných prázdnin ozaj veľa, sa vydarili a odohrávali vo vynikajúcej atmosfére. Tá je najlepším dôkazom, že obyvatelia i návštevníci nášho mesta si už privykli na rôzne spoločenské akcie, festivaly a už sa nevedia dočkať, čo im pripravíme nabudúce," uviedol pre TASR viceprimátor Kamil Kobolka.

Zároveň prezradil recept na organizovanie toľkých podujatí neveľkou mestskou samosprávou. "Turzovka žije kultúrou aj vďaka tomu, že dlhodobo zodpovedné hospodárenie nám umožňuje aj v týchto neľahkých časoch hospodárskej krízy robiť pre ľudí také množstvo podujatí. Samozrejme, naplniť osem víkendov by sme nedokázali bez výdatnej pomoci podporovateľov," skonštatoval Kobolka s tým, že už spriadajú program budúcoročného Turzovského leta.

Zakladateľ a komisár Knihy slovenských rekordov Igor Svítok vyzdvihol úlohu Turzovky ako hlavného mesta slovenských rekordov. "Za dvanásť ročníkov sa do najrozmanitejších rekordných pokusov zapojilo už viac ako 15.000 ľudí. Pre lepšiu ilustráciu to predstavuje dvojnásobný počet obyvateľov tohto kultúre a rekordom nesmierne žičlivého mestečka," dodal Svítok.

tasr

Hlavné mesto slovenských rekordov, má pre knihu rekordov nový zápis

Turzovkou rezonoval počas celej soboty 18. augusta boj s časom a drevenými klátmi, ktorý sa rozpútal na turzovskej pešej zóne už v ranných hodinách. Tohtoročný rekord s názvom Letokruhy Palatína Thurza bol prekonávaním toho spred desiatich rokov. Cieľom organizátorov bolo podľa možnosti zapojiť účastníkov v počte zhodným s letopočtom - teda 2012 alebo aspoň dosiahnuť ich maximálny možný počet za 12 hodín.

S blížiacim sa koncom turzovského rekordu sa počet „rekordmanov“ zvyšoval a rada pred registračným stánkom narastala. Záverečné pílenie patrilo tesne pred pol desiatou hlavným organizátorom podujatia Kamilovi Kobolkovi a Igorovi Svítokovi, ktorí sa postarali o odpílenie posledného klátu. Tesne potom zaznel verdikt komisára z Knihy slovenských rekordov, ktorým oznámil, že do ustanovujúceho 12 hodinového rekordu sa zapojilo 1 295 účastníkov. Číslo, ktoré bolo výsledným verdiktom rekordu bolo krásne, aj keď stanovenú 2012-tku sa zdolať nepodarilo. To však nič nemení na veci, že Turzovka má svoj ďalší rekord.Certifikát prevzal primátor mesta Turzovka, Miroslav Rejda. Počas 12. ročníkov rekordmanských podujatí v Turzovke od roku 2001 sa do týchto aktivít zapojilo viac ako 16 tisíc účastníkov. Poďakovanie patrí organizátorom, účinkujúcim a v neposlednej rade aj všetkým, ktorí neváhali a prišli prispieť svojou troškou k zdolaniu starého resp. vytvoreniu nového turzovského rekordu.

autor: K. Kobolka, turzovka.sk


Vytvorené: 23.08.2012