Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Podgurážení vodiči na cestách v Žilinskom kraji

Dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky venuje polícia v Žilinskom kraji pozornosť aj naďalej. V 48. týždni tohto roka zaevidovala polícia na cestách v kraji 14 podgurážených vodičov. Z celkového počtu vodičov motorových vozidiel 7 nafúkali nad 1 promile, u 6 vodičov bolo zistené požitie alkoholických nápojov pod 1 promile. Jeden z vodičov podgurážených alkoholom spôsobil dopravnú nehodu.

V piatok 30. novembra dve hodiny po polnoci zastavila policajná hliadka v meste Bytča vodiča vozidla Škoda Octavia. 30 ročný vodič sa pri kontrole podrobil dychovej skúške, pri ktorej mu policajti namerali 1,12 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 2,33 promile. 
V sobotu 1. decembra v nočných hodinách zastavila policajná hliadka v Kysuckom Novom Meste vodiča vozidla Peugeot 2008. 36 ročný vodič (občan Ukrajiny) sa na výzvu policajtov podrobil dychovej skúške, pri ktorej mu policajti namerali hodnotu viac ako 3 mg/l etanolu na liter vydychovaného vzduchu, čo je v prepočte viac ako 6 promile. Po dvadsiatich minútach policajti vykonali u muža opakovanú dychovú  skúšku, pri ktorej prístroj zobrazil hodnotu 1,08 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 2,25 promile. Na margo neprirodzene vysokej hladiny alkoholu v dychu pri prvej dychovej skúške, vodič policajtom uviedol, že alkohol požil tesne pred jazdou. V každom prípade tento muž čelí obvineniu z prečinu ohrozenia pod vplyvom; návykovej látky.

 V nedeľu 2. decembra dopoludnia zastavila policajná hliadka v Tvrdošíne vodiča vozidla VW Polo. 43 ročný vodič sa pri kontrole podrobil dychovej skúške, pri ktorej mu policajti namerali 0,70 mg/l alkoholu v dychu, čo je v prepočte 1,46 promile.

Všetci uvedení vodiči čelia obvineniu z prečinu ohrozenia pod vplyvom návykovej látky. 

POLÍCIA NAĎALEJ APELUJE NA VODIČOV  -  ALKOHOL ZA VOLANT NEPATRÍ

Polícia apeluje na vodičov, aby jazdou pod vplyvom alkoholu neohrozovali svoj život a životy ostatných účastníkov cestnej premávky. Nielen z dôvodu, že sa dopustia priestupku alebo trestného činu, ale najmä preto, že následky dopravných nehôd zavinených práve vodičmi pod vplyvom alkoholu bývajú v mnohých prípadoch tragické. Každý by mal začať od seba, teda uvedomiť si, že kombinácia alkoholu a šoférovania nikdy nejde dokopy. 

Upozornenie pre motoristov – buďte opatrní na cestách 

Polícia v Žiline upozorňuje motoristov na možnosť vytvárania poľadovice na niektorých úsekoch ciest. 

Polícia vodičov odporúča jazdiť opatrne a zodpovedne, prispôsobiť rýchlosť jazdy stavu a povahe cesty a svojich schopnostiam. 

Polícia v Žilinskom kraji naďalej vo zvýšenej miere dohliada na bezpečnosť a plynulosť cestnej premávky. Neustále monitoruje zjazdnosť ciest a v spojení so správcami jednotlivých ciest a komunikácii riešime prípadne vzniknutú situáciu. 

Pre bezpečnú jazdu odporúčame:

  • znížiť rýchlosť jazdy v závislosti od svojich schopností, poveternostných podmienok a vlastností vozidla,
  • rozbiehať sa plynule, nepridávať príliš veľa plynu naraz, 
  • dodržiavať bezpečnú brzdnú vzdialenosť od vozidla idúceho pred nami,
  • brzdiť a zrýchľovať pozvoľna, aby sme minimalizovali riziko prekĺznutia a šmyku,
  • prezuť včas zimné pneumatiky
  • pri zníženej viditeľnosti je denné svietenie nepostačujúce a je potrebné zapnúť stretávacie svetlá.

Polícia žiada všetkých účastníkov cestnej premávky, aby sa na cestách správali disciplinovane, ohľaduplne, plne sa venovali vedeniu vozidla, sledovali situáciu v cestnej premávke a dodržiavali dopravné predpisy. Každý účastník cestnej premávky môže svo

jím zodpovedným prístupom prispieť k väčšej bezpečnosti na našich cestách.


Vytvorené: 03.12.2018