Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Benefičný koncert pre Eriku

Advent je krásne obdobie, ktoré nás akosi samovoľne núti premýšľať nad vlastným životom, našimi rozhodnutiami ako i nad osudmi ľudí okolo nás. Stávame sa srdečnejšími, nápomocnejšími a citlivo si uvedomujeme starosti a smútky iných. A snažíme sa im pomôcť. Práve tejto myšlienky sa ujali Svrčinovčania, aby už po tretíkrát usporiadali benefičný koncert, tentoraz pre ich spoluobčianku Eriku Liščákovú, ktorá už dlhší čas bojuje s onkologickým ochorením.

Benefičný koncert pre Eriku sa uskutočnil 1. decembra 2018 o 18.00 hodine v Kultúrnom dome vo Svrčinovci. Po úvodnom príhovore starostky obce Renáty Majchrákovej, v ktorom vyzdvihla najmä Erikinu vôľu, nádej a silu bojovať, sa predstavili deti z Detského folklórneho a speváckeho súboru pri ZŠ Svrčinovec pod vedením Juliány Weglorzovej a riaditeľky školy Miroslavy Pištekovej.
Ďalej sa predstavila známa a vynikajúca heligonkárka zo Zborova nad Bystricou – Simonka Mária Halvoníková. Nádherné spevácke výkony podali aj Silvia Martikánová spolu s Alexandrou Hluškovou s klavírnym doprovodom Viery Sojčákovej.  Báseň od Teodora Križku so zanietením predniesla Lenka Bytčanková.  
O bohatosť hudobných žánrov sa postaralo popredné kysucké umelecké teleso – Kysucký komorný orchester, na čele ktorého stojí vynikajúci dirigent a známa osobnosť slovenskej hudby – Karol Kevický. Neskôr sa k nim hrou na cimbál pridala úspešná Radka Weisháb. 
Keďže Erika Liščáková je zanietenou folklóristkou a folklór je jej veľkou vášňou, chýbať nemohol ani ten. S pastierskymi piesňami vystúpili ľudoví hudobníci Andrej Gernát a Miroslav Králik a predstavila sa aj domáca FSk Svrčinka. 
Ľudové pásmo uzavrel FS Kysučan so Zbojníckym tancom a Tancom z Terchovej. 
Ďalším spestrením programu bola módna prehliadka. Modelky predstavili umeleckú kolekciu talentovanej Ľubomíry Csambalovej. Kúpou šiat mohli ľudia takisto prispieť na benefíciu. 
V závere benefičného koncertu odovzdala starostka Erike Liščákovej šek s krásnou vyzbieranou sumou 5371,- eur, 1000 českých korún, 20 libier a 10 zlotych. Možno povedať, že nádherná myšlienka a chuť pomôcť druhým dokážu spojiť ľudí aj z iných krajín. Silu okamihu podčiarkla známa pieseň Cesta v podaní Adama a Juraja Urbanových zo skupiny Everlong. 
 
Obrovské ďakujem patrí všetkým dobrým ľuďom, známym i neznámym, ktorí dobrovoľným vstupným, kúpou koláčikov a šiat aspoň takýmto spôsobom o niečo uľahčili život Erikinej rodine. Ďalej Julke Weglorzovej a Erikiným priateľom za skvelú organizáciu. Takisto za pomoc zamestnancom obecnému úradu, Obecnému podniku Svrčinovec a všetkým, ktorí sa akokoľvek pričinili o hladký priebeh nádhernej akcie. 
 
Nech je život akokoľvek zlý, vždy jestvuje niečo, čo môžete robiť a dosiahnuť v tom úspech. Kým je život, ostáva nádej.“ Stephen Hawking
 

Janka Jurgová, foto: autorka 


Vytvorené: 03.12.2018