Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Do krajských nemocníc poputovali špičkové ultrazvukové prístroje

Do krajských nemocníc poputovali špičkové ultrazvukové prístroje

15.02.2021 Čadca - V štyroch krajských nemocniciach pomáhajú pacientom nové ultrasonografické prístroje pre potreby pacientov s diagnózou COVID-19. Špičkové prístroje v hodnote takmer 150-tisíc eur darovala Žilinskému samosprávnemu kraju Nadácia Kia Motors Slovakia. Zakúpeniu prístrojov do nemocníc predchádzalo Memorandum o spolupráci, ktoré koncom októbra 2020 podpísali partneri Žilinský samosprávny kraj a Nadácia Kia Motors Slovakia. Ultrasonografické prístroje značky Arietta V70 boli začiatkom tohto roka dovezené do Hornooravskej nemocnice v Trstenej, Dolnooravskej nemocnice v Dolnom Kubíne, Liptovskej nemocnice v Liptovskom Mikuláši a Kysuckej nemocnice v Čadci dodávateľskou spoločnosťou koncom januára.

Súčasťou dodávky sú aj konvexné sondy pre vyšetrenie brušnej dutiny. V týchto dňoch začínajú nové prístroje vyšetrovať prvých pacientov. 

,,Veľmi si vážim spoluprácu s Nadáciou Kia Motors Slovakia. V decembri 2018 sme s jej pomocou otvorili priestory pre rodiny s deťmi v našich nemocniciach, zhruba pred rokom nám darovala viac ako 10-tisíc ochranných rúšok pre seniorov v našich zariadeniach sociálnych služieb. Teraz sú to štyri špičkové ultrazvuky, ktoré našim zdravotníkom umožnia skorú diagnostiku ochorení súvisiacich s COVID-19 a verím, že pacientom rýchle vyliečenie," povedala predsedníčka Žilinského samosprávneho kraja Erika Jurinová. 
 
Ochrana a podpora a  zdravia tvorí významnú časť filantropických aktivít našej nadácie. Vďaka dlhoročnému partnerstvu so Žilinským samosprávnym krajom sa nám podarilo promptne reagovať na konkrétnu potrebu regiónu v náročnej situácii. Cieľom tohto nákupu medicínskych prístrojov bolo zmiernenie negatívnych dôsledkov pandémie v Žilinskom kraji,“ komentoval Dušan Dvořák, správca Nadácie Kia Motors Slovakia. 
 
Ochorenie COVID-19 je primárne respiračné ochorenie, zväčša postihuje pľúca ale môže napadnúť i ďalšie orgány v tele. U pacientov s týmto ochorením je potreba opakovaných zobrazovacích vyšetrení na zistenie vývoja ochorenia a aktuálneho stavu pacienta. RTG hrudníka umožňuje základnú diagnostiku a následne ultrasonografické prístroje umožňujú vykonávať vyšetrenia špeciálnejšie zamerané práve pre ochorenia súvisiace  s koronavírusovou infekciou.

foto: žsk


Vytvorené: 12.02.2021