Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Nová zástava dobrovoľných hasičov z Horných Kysúc sa dočkala vysviacky

Nová zástava dobrovoľných hasičov z Horných Kysúc sa dočkala vysviacky

Čadca 18.08.2022 - Významným dňom pre dobrovoľných hasičov z Horných Kysúc sa stal deň 31.júl 2022. V roku 2019 vznikol návrh predsedu ÚzO DPO SR Čadca Miroslava Kozu dať vyrobiť zástavu, ktorá by reprezentovala celý okres. Nápad sa stertol s ohlasom a zasadnutie Predsedníctva ÚzO DPO SR Čadca vytvorilo plán na financovanie, ktorý sa podarilo uskutočniť, uviedla tajomníčka ÚzO DPO SR Čadca Marta Balošáková.

V skanzene vo Vychylovke na podujatí „Hasičské dni“ zástavy vysvätili

Na pohárových súťažiach a IMZ pán predseda oslovil našich starostov a primátorov, tu patrí obrovské ďakujeme pánovi primátorovi z Krásna nad Kysucou, pánovi starostovi zo Skalitého, pánovi starostovi z Oščadnice, pánovi  starostovi z Rakovej a pani starostke z Klubiny a samozrejme našim členom Dobrovoľných hasičských zborov. Za čo všetkým patrí obrovská vďaka. Zástava bola vyšitá, termín posviacky sme mali stanovený na 18.apríla 2020. Začali sme to pripravovať, ale pandemická situácia všetko stopla. Zástava ostala vystavená vo vitríne v kancelárii ÚzO DPO SR Čadca. Stále sme nevedeli nájsť nový termín na uskutočnenie posviacky. Okrsok č.3 usporadúva v skanzene vo Vychylovke „Hasičské dni“. Termín bol naplánovaný na 31.7.2022. Padol návrh spojiť to aj vysviackou nášho práporu. Ako všetko doviesť celé do úspešného konca? Tu nás znova nesklamali naše hasičky a hasiči. Napiekli koláčiky, buchty, narobili jedno hubky ,chlebíčky, chlebík s masťou a cibuľkou, napiekli mäsko, klobásy, korbáčiky a všakovaké dobroty. Najväčší úspech mal gulášik, či už fazuľový s kapustou, alebo z diviny, doplnila M. Balošáková

Počasie nám vyšlo „na jednotku“, celý deň pršalo

Prišiel dlho očakávaný deň. Počasie nám vyšlo „na jednotku“, celý deň pršalo. To nám vôbec neprekážalo, dáždik bol po veľkých teplotách a suchu veľmi potrebný. Svätú omšu nám celebroval  pán kaplán HaZZ Pavel Mikoláš. Veľmi nás potešila pre nás výnimočnej chvíli prítomnosť na našej posviacke pána primátora a starostov. Po sv. omši sme sa presunuli do amfiteátra tu boli odovzdané pamätné listy pre naše Dobrovoľné hasičské zbory (len jedna DHZ nebola prítomná). Našim vzácnym hosťom z Čiech -  Sdružení hasičú Čech, Moravy a Slezska - OSH Frýdek - Místek,  ZHS Územní odbor Frýdek-Místek, SOŠ PO a VOŠ PO – Frýdek - Místek,  z Poľska z OSP-Žóry a ÚzO DPO SR Kysucké nové mesto sme odovzdali stuhy a  medaile.  Na oplátku nám na tento pamätný deň naši kamaráti hasiči z Moravy a Poľska odovzdali stuhu a medaile za roky.
Po všetkých oficialitách nasledovalo občerstvenie a priateľské posedenie. Počas doobedia bol dáždik mierny a chvíľkami aj prestával. Po pousádzaní pod stany začal poriadny lejak. Vôbec nám to neprekážalo. Horšie to mali hasiči z okrsku č.3. pri ukážkach hasenia požiaru im lialo ako z krhly. Celá akcia sa niesla v priateľskom duchu. Tu sa chceme   veľmi pekne poďakovať všetkým čo akým kôl vek spôsobom prispeli  na zdarný priebeh celej našej posviacky, či už to boli Tí, ktorí nám pomohli finančne zastrešiť celú akciu, varili gulášiky, pripravovali mäsko, klobásy, natierali chleby s masťou a cibuľou, varili kávu, čapovali kofolu a pivko, napiekli koláčiky, priniesli korbáčiky a pripravili fantastické dobroty, priniesli niečo na zahriatie, postavili stany samozrejme dychovke a múzeu Kysuckej dediny v skanzene vo Vychylovke za zapožičanie priestorov na posviacku zástavy ÚzO DPO SR Čadca.

Ďakujeme Vám všetkým za krásnu akciu, ktorú sme s Vami prežili.
Výbor ÚzO DPO SR Čadca 
foto: ÚzO DPO SR Čadca


Fotogaléria k článku :

vychylovka-31-07-2022-2.jpg
vychylovka-31-7-2022.jpg
Vytvorené: 18.08.2022