Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Prezident štátnymi vyznamenaniami ocenil 13 osobností

Prezident štátnymi vyznamenaniami ocenil 13 osobnostíBRATISLAVA 8. januára (WEBNOVINY) - Básnik Milan Rúfus a jazykovedec Vincent Blanár dostali štátne vyznamenanie Pribinov kríž I. triedy, ktoré prezident SR udeľuje každoročne k 1. januáru pri príležitosti vzniku SR. Rúfus je jeden z najvýznamnejších slovenských básnikov, tento rok oslavuje 80. narodeniny. Bol dlhoročný pedagóg na Filozofickej fakulte UK v Bratislave, venoval sa aj prekladu. Blanár sa zaoberá okrem iného dejinami slovenského jazyka, najmä výskumom slovnej zásoby, bibliografiou slovenskej jazykovedy. Pribinovým krížom I. triedy in memoriam Ivan Gašparovič ocenil aj psychológa Antona Jurovského za budovanie psychológie ako modernej vedy.

Pri príležitosti 16. výročia vzniku republiky vyznamenali Pribinovým krížom II. triedy popredného astronóma Vojtecha Rušina a herca a režiséra Juraja Sarvaša. In memoriam toto vyznamenanie dostal hudobný skladateľ a dirigent Tibor Frešo. Pribinov kríž III. triedy prijal herec Viliam Polónyi a jadrový fyzik Ján Ružička za zásluhy pri budovaní Cyklotrónového centra. In memoriam udelili Pribinov kríž III. triedy vedcovi a vynálezcovi Jánovi Farkašovi, ktorý mal patentovaný nealkoholický nápoj Vinea. Venoval sa aj zdokonaľovaniu vinárstva. Pribinov kríž III. triedy za mimoriadne zásluhy o sociálny rozvoj Slovenskej republiky a o rozvoj v oblasti územnej samosprávy získal aj dlhoročný starosta (od roku 1990) obce Kechnec Jozef Konkoly. Ten sa na dnešnom slávnostnom odovzdávaní vyznamenaní nemohol zúčastniť a tak si ocenenie prevezme osobne neskôr. Konkoly sa podieľal na rozvoji kechneckého priemyselného parku, v ktorom v súčasnosti 14 zahraničných investorov z ôsmich krajín vytvorilo pracovné miesta pre 3 000 zamestnancov.

Rad Bieleho dvojkríža II. triedy dostal predseda Spolku Slovákov v Poľsku so sídlom v Krakove profesor Jozef Čongva. Radom Bieleho dvojkríža III. triedy vyznamenal prezident Ailsu Rosemary May Domanovú za celoživotné zásluhy o rozvoj slovensko-britských vzťahov. Kríž Milana Rastislava Štefánika II. triedy dostal za záchranu ľudí z horiaceho domu František Uhrík z Urminiec.

SITA

Súvisiace kategórie článkov :

Vytvorené: 08.01.2009 | Čitateľov: 388