Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Peter Tichý po 100km bežeckých pretekoch : Bez pomoci by som z lavičky nevstal

Peter Tichý po 100km bežeckých pretekoch : Bez pomoci by som z lavičky nevstal

Tarquinia (Taliansko). Peter Tichý z Kysuckého Nového Mesta (člen ŠKP Čadca) po titule majstra Slovenska v maratóne v behu na 50 km (2008) absolvoval v nedeľu v talianskej Tarquinii svoje prvé bežecké preteky na 100 km. Tieto boli súčasne Svetovým pohárom aj európskym šampionátom. Medzi svetovou špičkou sa rozhodne nestratil : vo SP ho skončil na 16. a v hodnotení ME skončil na dvanástom mieste.

Rozhovor s Petrom Tichým :

O aké podujatie išlo, a na akých podobných si sa v minulosti zúčastnil?
Išlo o ultravytrvalecké podujatia najvyššieho rangu - Svetový pohár, resp. neoficiálne Majstrovstvá sveta a oficiálne Majstrovstvá Európy v behu na 100km. V rámci tohto podujatia bolo na štarte 157bežcov,okrem tohto podujatia bol ešte pretek open, kde štartovalo ďalších 200ultramaratóncov.Z bežeckých podujatí som sa na takomto významnom podujatí ešte nezúčastnil, v minulosti som absolvoval len vrcholné atletické podujatia, kde som Slovensko reprezentoval v chôdzi – na malé výnimky všetko na 50km.Z ultratratí som však absolvoval zhodou okolností práve v Taliansku deväť chodeckých pretekov na 100km.

Koľko členov mala vypráva a kto ju podporil?
Družstvo sme tvorili traja bežci - Lubo Hrmo z B.Bystrice, Ján Bujňák z Martina spolu so mnou, vedúcim výpravy a zároveň aj šoférom bol šéf slovenskej ultrabežeckej federácie Marián Michalík. Ten sponzorsky zabezpečil veľkú časť priamych nákladov, ostatné bolo v rukách nás samotných bežcov. Ja touto cestou ďakujem primátorom Čadce a Kysuckého Nového Mesta Ing. Jozefovi Vraželovi a Ing. Jánovi Hartelovi, ktorí mi prispeli finančne, lekárni Sv. Lukáša v Kysuckom Novom Meste, ktorá mi dlhodobo zabezpečuje pitný režim a vitamíny.

Aký bol prvý kilometer a aký bol stý kilometer?
Prvý 2km kilometre sa bežali centrom Tuscanie, kde bola niekoľko tisícová divácka kulisa. Tá typickým talianskym temperamentom vyprevádzala celé štartové pole vyše 300bežcov. Bežalo sa mi veľmi dobre, usadil som sa v čelnej asi 20člennej skupine. Po spomínaných 2km v Tuscanii sa pokračovalo 37km smerom do Tarquinie, kde na nás čakali štyri 14kilometrové okruhy. Posledný kilometer smerom na námestie v Tarquinii bol do prudkého kopca, čo bolo veľmi náročné, avšak pri povzbudzovaní množstva divákov pri trati a pocite ,že sa blíži cieľ, je v danom momente aj najväčšia bolesť prijateľná. Mne sa podarilo dokonca ešte 300m predbehnúť nemeckého pretekára, ktorý práve mňa na 97.km s ľahkosťou obiehal…

Si spokojný so svojim výkonom?
Pôvodne som mal v úmysle lepší výkon, avšak už deň pred štartom som sa stretával s názormi skúsených ultrabežcov, že trať je veľmi náročná a určite nie na osobné rekordy. Napriek tomu som si veril a polovicu pretekov bežal v čelnej skupine. Ešte na 60.km bol víťaz asi len 300m predo mnou. Potom však prišla na mňa kríza, veľmi ma začali bolieť nohy zo zbehov z kopcov, ktorých bolo na trati dosť. Navyše som možno pocítil aj náročné predchádzajúce týždne, veď vlastne len dva týždne pred 100vkou som bežal naplno rekordný maratón v Novom Meste nad Váhom. Takže vzhľadom k všetkým okolnostiam som s výkonom 7:21:14h spokojný a hlavne mám motiváciu ďalej, som totiž presvedčený, že na dlhej trati mám na oveľa lepší výkon. Aký, to si nechám zatiaľ pre seba.

Chcel si to vzdať?
Okolo 60-65.km ale aj neskôr som mal veľmi ťažké stavy, vzdať som však v žiadnom prípade nechcel, už len kvôli chalanom v družstve. ktorí sa tiež v druhej polovici veľmi trápili. Nikdy však neviete, čo Vás môže na takýchto tratiach postihnúť, na spomínanom 60.km ma veľmi začalo pobolievať trieslo a nevedel som, čo bude ďalej. Ak by bolelo, že by sa naozaj nedalo, asi by som musel vzdať. Pokiaľ Vás však nevyradia vážne zdravotné problémy, všetko je v hlave a schopnosti vedieť sa prekonať. V najťažších momentoch som si spomenul na svoju prvú chodeckú 100vku presne spred desiatich rokov, kedy som práve na 60.km sedel s bolesťami unavený na obrubníku rozhodnutý nepokračovať. To, že som vtedy nevzdal, ma myslím posilnilo natoľko, že som sa na ďalších ôsmych chodeckých 100vkách naučil bojovať. A myslím, že som si to pripomenul aj teraz už na prvej bežeckej.

Ako vyzerá organizmus po takom výkone, dlho sa regeneruje?
No, po takomto výkone je organizmus veľmi vyžmýkaný. A hlavne ubolený. Aspoň môj taký bol. V cieli keď som ľahol, bez pomoci by som nevstal. Z lavičky som sa postaviť tiež nevedel, keď som stál, tak len na vystretých kolenách. Ak som ich len trochu pokrčil, okamžite som šiel k zemi. Predné stehná váhu tela v stoji neudržali. Na druhý deň pri prechádzke v Ríme som len málo zakopol a ako som nechtiac som pokrčil koleno, zosypal som sa na zem. Okoloidúci sa po mne dívali ako na opilca, ani sa nečudujem.
Mal som možnosť spoznať už všelijaké stavy, preto viem, že aj z tohto sa rýchlo zregenerujem. Nič dôležité ma už v tomto roku nečaká, takže na regeneráciu bude dostatok času. Nakoniec, o tom, že telo sa vie celkom rýchlo dostať z najhoršieho, som sa presvedčil 4dni po 100vke,kedy som už bežal na lige v Žiline 3km za 9:57min a obsadil 3.miesto.
Pôjdeš opäť?
Ak budem zdravý a adekvátne pripravený, určite. Rád zopakujem, že moja prvá bežecká 100vka v Taliansku a skúsenosti z nej ma len správne namotivovali. Rád si totiž pred seba dávam ciele, ktoré som ešte nedosiahol a rád spoznávam svoje hranice. V chôdzi som tie moje v daných podmienkach na prípravu podľa môjho názoru dosiahol, preto som stratil motiváciu. V behu som ich naopak podľa môjho názoru ešte zďaleka nedosiahol a to ma posúva v motivácii stále ďalej.
 

Výsledky - Svetový pohár - Muži:

1. Giorgio Calcaterra (Tal.) 6:37:41 h,
2. Jaroslaw Janicki (Poľ.) 6:40:04,
3. Miguel Angel Jimenez (Šp.) 6:53:44,...
............
16. Peter Tichý 7:21:14,
123. Ľubomír Hrmo 9:31:13,
124. Ján Bujňák (všetci SR) 9:31:13.

Ženy:

1. Tatiana Žirkovová (Rus.) 7:23:33 h,
2. Kami Semicková (USA) 7:33:58,
3. Monica Carlinová (Tal.) 7:35:38.

Majstrovstvá Európy - Muži:

1. Giorgio Calcaterra (Tal.) 6:37:41 h,
2. Jaroslaw Janicki (Poľ.) 6:40:04,
3. Miguel Angel Jimenez (Šp.) 6:53:44,
............
12. Peter Tichý 7:21:14.

Ženy:

1. Tatiana Žirkovová (Rus.) 7:23:33 h
2. Monica Carlinová (Tal.) 7:35:38
3. Irina Višnevská (Rus.) 7:38:37


Vytvorené: 13.11.2008 | Čitateľov: 3492