Región Kysuce - foto Stanislav Hulita
Tipy, články, foto, video pošli na redakcia@kysuce.sk

Viac ako 150 000 Sk použili BYTY Čadca s.r.o. v rozpore so zmluvou. Mestská rada v Čadci riešila kontrolu hospodárenia tejto spoločnosti

Viac ako 150 000 Sk použili BYTY Čadca s.r.o. v rozpore so zmluvou. Mestská rada v Čadci riešila kontrolu hospodárenia tejto spoločnosti

Čadca - V piatok 26. marca 2010 sa na MsÚ v Čadci uskutočnilo v poradí už 3. zasadnutie poslancov mestskej rady, ktorá sa zaoberala programom najbližšieho zasadnutia Mestského zastupiteľstva v Čadci.
Predmetom rokovania bola inventarizácia majetku Mesta Čadca a jeho príspevkových organizácií, zmena rozpočtu mesta a príspevkových organizácií, správa o stave verejného poriadku v meste Čadca, Komunitný plán sociálnych služieb a ich koncepcia rozvoja, doplnok Programu hospodárskeho a sociálneho rozvoja mesta Čadca na roky 2009-2015 a doplnok Všeobecne záväzného nariadenia Mesta Čadca o určení výšky dotácie na prevádzku a mzdy na žiaka škôl a školských zariadení.

Poslancom mestskej rady bol predložený aj záverečný účet Mesta Čadca za rok 2009. Podľa slov prednostu MsÚ mesto Čadca hospodárilo v predchádzajúcom roku so zostatkom 2 053 896€.
Predmetom zasadnutia bola aj správa o výsledkoch hospodárenia príspevkovej organizácie DOMBYT Čadca, ktorej hlavnou činnosťou je správa hnuteľného a nehnuteľného majetku Mesta Čadca. Dombyt Čadca vykonáva správu cca 200 mestských bytov od roku 2009 a zabezpečuje prevádzku aj športových zariadení ako športová hala, hokejbalový štadión a areál A. Hlinku. Za predchádzajúci rok odviedla príspevková organizácia DPMBYT Čadca na účet mesta finančné prostriedky vo výške 98 049€ a rok 2009 skončila s kladným hospodárskym výsledkom. Súčasťou bolo aj predloženie informatívnej správy o odovzdaní agendy Mestu Čadca zo strany spoločnosti BYTY Čadca, s.r.o., ktorá vykonávala správu nájomných bytov mesta do roku 2007. Nakoľko po ukončení zmluvy nedošlo k vzájomnému vysporiadaniu pohľadávok a a záväzkov, k odovzdaniu správy o výsledkoch hospodárenia s finančnými prostriedkami mesta, bola spoločnosť BYTY Čadca s.r.o. písomne vyzvaná aby tak vykonala do 21.12.2007. V priebehu rokov 2007, 2008 vyvíjalo mesto iniciatívu s cieľom získať agendu a doriešiť účtovné a finančné náležitosti prechodu správy pod príspevkovú organizáciu mesta- DOMBYT Čadca. Vykonaním kontroly hospodárenia s finančnými prostriedkami mesta bolo v roku 2007 zistené, že spoločnosť BYTY Čadca, s.r.o. použil prostriedky nájomného účtu v rozpore so Zmluvou o správe vo výške 150 343,-Sk, že fakturácia rekonštrukcie bytových domov nebola doložená podkladmi oprávňujúcimi použitie finančných prostriedkov vo fakturovanom objeme, a že zoznam pohľadávok predložený správcom bol z hľadiska kontroly nepreskúmateľný. Poslanci MR odporučili MZ, aby Mesto Čadca opätovne prostredníctvom hlavného kontrolóra Mesta Čadca vykonal kontrolu spoločnosti BYTY Čadca s.r.o. ohľadom hospodárenia s finančnými prostriedkami mesta, vrátane pohľadávok a záväzkov.

Ďalším bodom programu bolo predloženie žiadosti o nenávratný finančný prostriedok zo štrukturálnych fondov na zvýšenie kvality služieb v sociálnej oblasti. Mestská rada odporučila MZ schválenie predloženej žiadosti ako aj jej realizáciu po schválení projektu. Získaním nenávratného finančného prostriedku by sa mestu podarilo vybudovať zariadenie sociálnych služieb pre seniorov, rekonštrukciu objektu v areáli bývalej ZŠ A.Hlinku a zabezpečiť poskytovanie doplnkových a podporných služieb s cieľom zvýšiť kvalitu poskytovaných služieb v sociálnej oblasti a súčasne vytvoriť nové pracovné miesta v meste.
Uvedený zámer bol predložený aj štátnemu tajomníkovi MPSVaR Ivanovi Sikovi, ktorý navštívil mesto 25.marca 2010 a prisľúbil vedeniu, že tento zámer v oblasti sociálnej sféry podporí. 

 Zdieľať | pošli do vybrali.sme.sk, autor: -sik-, foto: -sH-


Fotogaléria k článku :

mestska-rada-v-cadci-2010-4-1sh.jpg
mestska-rada-v-cadci-2010-4-2sh.jpg
mestska-rada-v-cadci-2010-4-3sh.jpg
Kategória: TOP Článok | Vytvorené: 11.04.2010